Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
zaujíma ma ako bude pôsobiť kapsaicín u pálivých čili parpičiek, keď ho budeme užívať pomerne často na naše podmienky pozri Ázie, tam sú na to zvyknutí konzumovať skoro každý deň, u nás je to pomerne nové, si myslím. Je na to telo prispôsobené. Môže to mať nejaký negatívny vplyv na organizmus?
ďakujem

Všeobecne platí, že organizmus má pružnú schopnosť adaptovať sa na podmienky, v ktorých sa nachádza. Vyžaduje to primárne dostatok času, než sa všetky systémy v tele prispôsobia, rozsah týchto schopností je v najväčšej miere určovaný genetickou výbavou jedinca. Počítajte navyše s tým, že väčšina ázijskej populácie sa nachádza v odlišných klimatických podmienkach (teplota, vlhkosť), pálivé potraviny sú v týchto kultúrach historicky zakorenené z dôvodu predlžovania trvanlivosti potravín a ochladzujúcich účinkov (zvyšuje sa produkcia potu, ktorý následne orgnizmus ochladzuje). So zdrojmi kapsaicínu je potrebné pracovať opatrne, príliš vysoké dávky môžu byť problematické (záťaž na nervovú sústavu, tráviaci a srdcovo-cievny systém).

Témy:  Kapsaicín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi