Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
20 g mandlí denne je pre dospelého človeka ešte stále podpriemer. Tepelne neupravené zrná síce obsahujú antinutričné látky, týchto sa ale obávať nemusíte, v danom množstve u zdravého jedinca nijako neublíži (ich vlastnosťou je, že komplikujú vstrebávanie minerálov z takej potraviny).
Šupky mandlí síce obsahujú kyanid, ale zdravotne rizikové dávky začínajú pri dlhodobej každodennej konzumácii v niekoľkonásobných množstvách, ako je 20 g, čo je u bežného jedinca vysoko nepravdepodobné. Navyše je možné ich obsah do určitej miery eliminovať varom.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.