Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mandle

Mandle sú druh orechov, ktoré pochádzajú zo stromu mandľovníka, pôvodom z Blízkeho východu a južnej Ázie. Obsahujú vysoký podiel mononenasýtených tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu a zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Sú aj zdrojom značného množstva vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom.

Dobrý deň,
je podľa vás možné pre dospelého pravidelne denne zjesť 20g mandlí natural v šupke? Nehrozí pri dlhodobom užívaní napr. rok riziko ukladania niektorých antinutričných látok pre telo? Niekde som čítala, že šupky mandlí obsahujú malé množstvo kyanidov, ktoré telo z dlhodobého hľadiska zaťažujú.
Ďakujem

20 g mandlí denne je pre dospelého človeka ešte stále podpriemer. Tepelne neupravené zrná síce obsahujú antinutričné látky, týchto sa ale obávať nemusíte, v danom množstve u zdravého jedinca nijako neublíži (ich vlastnosťou je, že komplikujú vstrebávanie minerálov z takej potraviny).
Šupky mandlí síce obsahujú kyanid, ale zdravotne rizikové dávky začínajú pri dlhodobej každodennej konzumácii v niekoľkonásobných množstvách, ako je 20 g, čo je u bežného jedinca vysoko nepravdepodobné. Navyše je možné ich obsah do určitej miery eliminovať varom.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi