Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zavádzanie príkrmov

Zavádzanie príkrmov je dôležitým krokom v živote každého dieťaťa, ktorý obvykle nastáva medzi 4. až 6. mesiacom veku. Tento proces znamená postupné prechádzanie z výhradného dojčenia alebo kŕmenia dojčenskou výživou na konzumáciu tuhých potravín. Zavádzanie príkrmov je kľúčové pre ďalší vývoj dieťaťa, pretože mu pomáha rozvíjať motorické zručnosti, učí sa novým chutiam a textúram a zároveň sa postupne pripravuje na konzumáciu bežnej rodinnej stravy.

Z hľadiska zdravia a výživy je zavádzanie príkrmov nevyhnutné na zabezpečenie dostatočného príjmu živín, ktoré dojčenská výživa alebo materské mlieko samotné už nestačí pokryť. To sa týka najmä železa, zinku a vitamínov skupiny B. Dôležité je tiež postupné zavádzanie rôznych druhov potravín, aby sa dieťa naučilo akceptovať rôzne chute a aby sa predišlo možnému vzniku alergií. Pri zavádzaní príkrmov je potrebné postupovať opatrne a sledovať reakcie dieťaťa, aby sa včas odhalili prípadné potravinové alergie alebo intolerancie.

Dobrý deň,
chcem sa opýtať na zavádzanie prvých príkrmov. Všeobecné odporúčanie (ktoré uvádzate aj na tomto webe) znie, po zeleninových príkrmoch (v priebehu prvého mesiaca prikmovania) prejsť na mäsovo-zeleninové. Mäso v početnosti 6x týždenne, raz nahradiť žĺtkom. Keďže sme teraz v období prvých príkrmov, stále dookola si kladiem otázku, či je to vzhľadom na trávenie vhodný model, na druhej strane si hovorím, či znížením podielu mäsa nebude mať dieťa nedostatok živín, minerálov na vývoj (zelenina je predsa len chudobné jedlo, ktoré nemôže nahradiť materské mlieko). A je bezpečné držať aj malé bábätká na vegetariánskej strave?
Ďakujem

Tieto odporúčania sú všeobecne platné, v modernej výžive sú štandardom. Ak budete hodnotiť takto pravidelnú konzumáciu mäsa z hľadiska náročnosti trávenia, je jasné, že sa nebude jednať o vzor dokonalosti. V rámci prechodu na pevnú stravu je ale nevyhnutné zabezpečiť dostatok kľúčových živín, v čo najlepšie biologicky využiteľnej podobe a navyše v "bezpečnej" forme (potraviny by nemali byť rizikové vo vzťahu k potravinovým intoleranciám a alergiám, a súčasne by ich mal byť schopný tráviaci trakt batoľaťa bez väčších ťažkostí stráviť). Tieto požiadavky sú tak vo svojom význame oveľa dôležitejšie, než faktor stráviteľnosti.
Faktom je, že pod pojmom „mäso“ sa skrýva nielen relatívne malý podiel mäsa z teplokrvných živočíchov, ale aj možnosť použiť mäsokostné vývary, ktoré sú oveľa ľahšie stráviteľné (podmienkou je, aby obsahovali dostatok bielkovín).
Aplikácia vegetariánstva v tejto fáze vývoja dieťaťa je silne nutrične aj zdravotne riziková, buďte prosím opatrní na akékoľvek takéto experimenty.
Ak budete znižovať podiel mäsa alebo jeho početnosť, môže sa stať, že nezaistíte potrebné množstvo živín pre dieťa. Na druhú stranu majte na mysli, že sa jedná o stravovací model, nie je podmienkou ho slepo nasledovať (na stranu ďalšiu ale budete ťažko hľadať nutrične optimálnejšiu cestu).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi