Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Črevná mikrobiota síce vie produkovať analógy B12, problém je ale s ich využiteľnosťou a miestom vzniku. Aby sa B12 vstrebával, musí byť naviazaný na intrinsický faktor (= glykoproteín produkovaný v žalúdku), vďaka ktorému sa B12 vstrebáva cez sliznicu tenkého čreva. Z týchto dôvodov sa prezentuje nutnosť podpornej suplementácie u jedincov vyhýbajúcich sa konzumácii živočíšnych zdrojov potravín.
Chia semienka obsahujú vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá je silne hygroskopická. Má tak významný (= pozitívny) vplyv pri potláčaní prejavov zápchy. Vždy treba ale semienka konzumovať spoločne s tekutinami, najlepšie vodou.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.