Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Toto pravidlo vnímajte s rezervou, v skutočnosti sa len tento pomer snaží v praxi viesť k tomu, aby sme na celodennom tanieri mali viac zeleniny ako ovocie. V úlohách toto precvičujete s podporou algoritmov vo výučbovej aplikácii, kde sa hodnotí každý zástupca, v skutočnosti definícia „porcie“ zahŕňa aj faktor hmotnosti, ktorú v úlohách nemáte povinnosť sledovať. Pozornosť tak zamerajte na to, aby sa tento pomer rešpektoval v dlhodobom priemere, pri prebytku ovocia by sa neprimerane zvyšoval podiel cukrov v strave.
Akonáhle v strave znížite podiel živočíšnych potravín, automaticky vzrastie objem rastlinných zástupcov. Pokiaľ sú v takejto situácii navyše základom stravy priemyselne nesprocesované suroviny, ktoré obsahujú podstatne väčší podiel vlákniny, je prirodzené, že vzrastie aj množstvo vlákniny v jedálničku. Tráviaci trakt bude vždy na nadbytok vlákniny reagovať po svojom, tomu sa nedá vyhnúť. Je potrebné tak stravu upravovať spôsobom, kedy budete okrem iného sledovať aj obsah vlákniny v celodennom režime, a pokiaľ reakcia tráviaceho traktu naznačí, že ste prekročili hranicu, je rozumné príjem vlákniny znižovať, a súčasne jej zdroje z dôvodu zníženia záťaže na trávenie dôkladne tepelne upravovať. Náročnosť tohto procesu smerom k vegánstvu rastie, tzn. o to starostlivejšie budete musieť vyberať potraviny, ktoré budú tvoriť jadro vášho jedálnička.
Existujú síce štúdie, ktoré sa zaoberajú porovnaním nutričnej hodnoty konvenčne pestovaného a bio ovocia a zeleniny, ich výsledky ale nie sú jednoznačné (líšia sa v závislosti od druhu ovocia či zeleniny, pôdy, klimatických podmienok a ďalších faktorov).
Všeobecne je možné povedať len to, že sa ukazuje, že bio ovocie a zelenina obsahujú vyššie množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov ako konvenčne pestované plodiny.
Aktuálne odporúčania v oblasti príjmu cukrov sú strany WHO smerujú k max. 90 g za deň, z toho 50 g pridaných, uvažuje sa množstvo 50 g znížiť na 25 g. Pri kontrole kvality stravovania je tak potrebné rozlišovať cukry prirodzene obsiahnuté v potravinách, a pridané pri ich spracovaní. Faktom je, že ovocie a produkty z neho (šťavy, kompóty, marmelády...) sú najbohatším zdrojom prirodzene sa vyskytujúcich cukrov, je preto vhodné kontrolovať podiel tejto skupiny potravín v jedálničku. To isté platí pre kategóriu potravín s obsahom cukrov pridaných, kde hrozí podstatne vyššie riziko ich prebytku. Jedná sa o jeden z mnohých zmysluplných príkladov av podstate aj dôvodov, prečo sa vypláca sledovať nutričnú kvalitu stravy, čísla občas vedia hovoriť jasnou rečou... 25 g pridaných cukrov za deň sa na prvý pohľad tvári ako nízka hranica, ale v prepočte sa jedná o 6 kociek cukru, čo pri tejto vizualizácii dostáva trochu iný rozmer, než abstraktná hodnota. Máte pravdu v tom, že nie je jednoduché tento limit dosiahnuť, obzvlášť dlhodobo. Na stranu druhú je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o zložku v strave, ktorú v skutočnosti nepotrebujeme, a ktorá navyše neprospieva zdraviu. Táto téma by mala viesť k zamysleniu sa nad tým, ako prísne budeme sledovať podiel prirodzených a priemyselne spracovaných potravín vo svojom jedálničku.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.