Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám podozrenie, že moje zažívacie problémy by mohli mať súvislosť s množstvom vlákniny v strave. Inklinujem k vegetariánskej/vegánskej strave. Pri tvorbe jedálnych lístkov v aplikácii a sledovaní množstva vlákniny som zistila, že splním limit aj s celkom (pre mňa) malým množstvom zeleniny, do toho prevaha celozrnných obilnín a už je toho veľa. Je riešenie zaraďovať tepelne upravenú zeleninu, lúpané obilniny, bielu múku, pre odľahčenie zažívania? (tam zase narážam na vysoký GI a nálož)... Ako sa dá tento problém riešiť u vegánov?
Ďakujem

Akonáhle v strave znížite podiel živočíšnych potravín, automaticky vzrastie objem rastlinných zástupcov. Pokiaľ sú v takejto situácii navyše základom stravy priemyselne nesprocesované suroviny, ktoré obsahujú podstatne väčší podiel vlákniny, je prirodzené, že vzrastie aj množstvo vlákniny v jedálničku. Tráviaci trakt bude vždy na nadbytok vlákniny reagovať po svojom, tomu sa nedá vyhnúť. Je potrebné tak stravu upravovať spôsobom, kedy budete okrem iného sledovať aj obsah vlákniny v celodennom režime, a pokiaľ reakcia tráviaceho traktu naznačí, že ste prekročili hranicu, je rozumné príjem vlákniny znižovať, a súčasne jej zdroje z dôvodu zníženia záťaže na trávenie dôkladne tepelne upravovať. Náročnosť tohto procesu smerom k vegánstvu rastie, tzn. o to starostlivejšie budete musieť vyberať potraviny, ktoré budú tvoriť jadro vášho jedálnička.

Témy:  Vláknina   Zelenina 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi