Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Prosím, chcela by som sa len uistiť, či chápem pomer ovocia a zeleniny správne. Na 1 porciu ovocia prináležia 2-3 porcie zeleniny. T.z, pokiaľ mám v jedálničku ráno čučoriedky, na olovrant jablko, treba teda 2 ks ovocia vyvážiť 4-6 porciami zeleniny?
Ďakujem veľmi pekne
Toto pravidlo vnímajte s rezervou, v skutočnosti sa len tento pomer snaží v praxi viesť k tomu, aby sme na celodennom tanieri mali viac zeleniny ako ovocie. V úlohách toto precvičujete s podporou algoritmov vo výučbovej aplikácii, kde sa hodnotí každý zástupca, v skutočnosti definícia „porcie“ zahŕňa aj faktor hmotnosti, ktorú v úlohách nemáte povinnosť sledovať. Pozornosť tak zamerajte na to, aby sa tento pomer rešpektoval v dlhodobom priemere, pri prebytku ovocia by sa neprimerane zvyšoval podiel cukrov v strave.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.