Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kyselina mliečna

Kyselina mliečna je organická kyselina, ktorá je produkovaná niektorými baktériami, kvasinkami a plesňami. V potravinárstve sa kyselina mliečna využíva ako konzervačná látka a regulátor kyslosti, napríklad v mliečnych výrobkoch.

Laicky a možno trochu hlúpo, ale predsa :-) sa pýtam. Je možné považovať kyselinu mliečnu produkovanú telom pri cvičení a športe za jednu z "ciest k dostatočnému osídleniu čreva baktériami mliečneho kvasenia"? Ak nie, prečo nie, prosím?
Ďakujem

V tomto prípade je potrebné rozlišovať dva pojmy:
1. Kyselina mliečna - vzniká mliečnym kvasením cukrov,
2. Laktát - jedná sa o anión kyseliny mliečnej.
Kyselina mliečna ako kyslá forma laktátu vo svaloch vôbec nevzniká, medzi laktátom (vznikajúcim pri anaeróbnej glykolýze) a aktivitou črevného biomu nie je priama väzba.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi