Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Laicky a možno trochu hlúpo, ale predsa :-) sa pýtam. Je možné považovať kyselinu mliečnu produkovanú telom pri cvičení a športe za jednu z "ciest k dostatočnému osídleniu čreva baktériami mliečneho kvasenia"? Ak nie, prečo nie, prosím?
Ďakujem
V tomto prípade je potrebné rozlišovať dva pojmy:
1. Kyselina mliečna - vzniká mliečnym kvasením cukrov,
2. Laktát - jedná sa o anión kyseliny mliečnej.
Kyselina mliečna ako kyslá forma laktátu vo svaloch vôbec nevzniká, medzi laktátom (vznikajúcim pri anaeróbnej glykolýze) a aktivitou črevného biomu nie je priama väzba.
Témy: Kyselina mliečna
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.