Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Úprava jedálnička zmysel dáva, len ju treba realizovať opatrne. Ak je cieľom úprava O3:O6, zamerajte sa najskôr na dosiahnuteľné obmedzenie O6. Pri navyšovaní O3 nie je nevyhnutne nutná suplementácia, začnite so zaradením zdrojov ALA, z ktorých si telo vyrobí minimálnu potrebnú dávku DHA a EPA, to sa javí ako bezpečný postup. Pokiaľ zaradíte ryby, je príjem O3 trochu diskutabilný, pretože ich množstvo sa výrazne líši u rovnakých druhov rýb s ohľadom na podmienky, v ktorých žili. Rozdiely môžu byť aj násobné, strava sa tak ťažko koriguje s ohľadom na požiadavky lekárov. Pri riadenej kontrole koagulačných faktorov je bezpečnejšie, keď je príjem antikoagulačných látok dlhodobo stabilný (= bez výraznejších výkyvov), lekárom sa tak lepšie nastavuje dávkovanie liekov.
Všeobecne platí, že človek trpiaci akýmkoľvek zdravotným problémom, u ktorého užíva lieky, by sa mal o (ne)vhodnosti doplnkov stravy poradiť s ošetrujúcim lekárom. Účinky suplementov sa z dôvodu vývoja neustále zlepšujú, aj napriek snahe legislatívnych obmedzení smerujúcich k znižovaniu ich dopadu na metabolizmus môže hroziť riziko nežiaducich reakcií. Pri antikoagulačnej liečbe to platí pre užívanie vitamínu K, podobné účinky má aj Q10. Naopak omega-3 tuky majú antikoagulačný vplyv, môžu účinky týchto liekov zosilňovať.
Ďakujem za kompliment, som rád, že sa kurz páči. Staviate predo mňa lektorskú výzvu v podobe nutnosti vychádzať informačne v ústrety nielen laickej verejnosti, ktorá má záujem preniknúť do tajov správneho stravovania, ale aj vás – odborníkov – ktorých know-how vysoko presahuje odborný rámec tohto kurzu. O to viac sa budem snažiť nesklamať, posúva to vpred aj mňa :-)
Antikoagulanciá typu Warfarínu či Heparínu iba zabraňujú tvorbe krvných zrazenín (tzn. že už vzniknuté zrazeniny neovplyvňujú) formou súťaženia s vitamínom K, ktorý organizmus potrebuje na tvorbu koagulačných faktorov. Princíp vplyvu omega-3 na agregáciu krvných doštičiek je odlišný: Omega-3 mastné kyseliny súťaží s omega-6 (primárne kyselinou arachidonovou) o vstup do membrán krvných doštičiek (je to napr. jeden z dôvodov, prečo sa toľko odporúča zaisťovať pomer medzi o3 a o6 na úrovni 1:1-5). Pokiaľ je hlavnou súčasťou spektra prijímaných o3 EPA a DHA, zvyšuje sa produkcia prostaglandínu I2 (prostacyklínu - PGI2), ktorý priamo inhibuje zhlukovanie krvných doštičiek a má lokálne vazodilatačné účinky. Súčasne tak dochádza k znižovaniu produkcie tromboxanu A2 ako derivátu kyseliny arachidónovej, ktorý je produkovaný krvnými doštičkami, zvyšuje vazokonstrikciu a jeho úlohou je podporovať aktiváciu nových krvných doštičiek. Tieto účinky sa prejavia predĺžením doby krvácania a znížením agregácie doštičiek, kde rozsah závisí nielen od pomeru o3 a o6, ale aj užívaných liekov (úlohu hrajú aj lieky obsahujúce acetylsalicyláty). Tento stav sa úpravou stravy dosahuje veľmi ťažko, situácie sú spájané primárne s užívaním vyšších dávok omega-3 z doplnkov stravy.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.