Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň pán Jelínek,
chcela by som sa opýtať - mám klienta, ktorý po infarkte užíva lieky Brilique (na riedenie krvi) a Godasal (proti krvným zrazeninám) a bolo mu lekárom povedané, že má prestať suplementovať Omega 3- ako ste písal už skôr v poradni sekcii Omega 3 mastné kyseliny - rozumiem tomu, že Omega3 suplemnetácia zvyšuje účinok antikoagulačnej liečby, môže byť zdravotne nebezpečné = zvýšená krvácavosť - Avšak sa chcem opýtať, či keď klientovi odporučím úpravy jedálnička tak, aby upravil pomery omega 6/omega 3 - tzn. aby navýšil príjem potravín/ zdrojov omega 3 ako sú semienka ľanové, konopné, chia a/alebo oleje z nich, tučné ryby ako je losos, tuniak, makrela - ak aj tým môže významne zvýšiť účinok antikoalugačnej liečby prípadne, ako tieto pomery pri takej liečbe stanovovať ? nedávalo by zmysel ich stravovu vôbec neupravovať - berie tieto lieky takmer rok.....
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
Úprava jedálnička zmysel dáva, len ju treba realizovať opatrne. Ak je cieľom úprava O3:O6, zamerajte sa najskôr na dosiahnuteľné obmedzenie O6. Pri navyšovaní O3 nie je nevyhnutne nutná suplementácia, začnite so zaradením zdrojov ALA, z ktorých si telo vyrobí minimálnu potrebnú dávku DHA a EPA, to sa javí ako bezpečný postup. Pokiaľ zaradíte ryby, je príjem O3 trochu diskutabilný, pretože ich množstvo sa výrazne líši u rovnakých druhov rýb s ohľadom na podmienky, v ktorých žili. Rozdiely môžu byť aj násobné, strava sa tak ťažko koriguje s ohľadom na požiadavky lekárov. Pri riadenej kontrole koagulačných faktorov je bezpečnejšie, keď je príjem antikoagulačných látok dlhodobo stabilný (= bez výraznejších výkyvov), lekárom sa tak lepšie nastavuje dávkovanie liekov.
Témy: Omega-3 Suplementácia Antikoagulačná liečba
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.