Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tieto tvrdenia sú problematické z dôvodu nie úplne správnej interpretácie vedeckých poznatkov. Faktom je, že tieto druhy zeleniny obsahujú niektoré látky (najčastejšie sa prezentuje solanín), ktoré vo VÄČŠÍCH koncentráciách majú toxický vplyv. U solanínu sa uvádza, že príznaky otravy sa u človeka prejavia po požití dávky od 2 do 5 mg/kg telesnej hmotnosti. Ak budete na situáciu nazerať cez čísla, tak napr. jedna nezrelá paradajka obsahuje približne 25 mg tohto alkaloidu. Ak by sme konzumovali paradajky nezrelé, tak logicky dôjde k zdravotným nepríjemnostiam (vedľa rizika otravy to sú aj uvádzané bolesti kĺbov, pretože solanín zvyšuje priepustnosť katiónov vápnika cez bunkové membrány, kde výsledkom môže byť hromadenie tohto prvku v tkanivách so všetkými jeho dôsledkami).
Faktom na druhú stranu zostáva, že jedinec so základnou nutričnou gramotnosťou by sa mal konzumácii zelených nezrelých paradajok (prípadne plodov zemiakov) vyhnúť (so stupňom zrelosti plodiny podiel solanínu klesá).
Od toho sa potom odvíja aj spôsob šírenia a zdieľania týchto informácií vrátane aplikácie od praxe, kedy je veľmi nešťastné tvrdiť, že napr. tieto druhy zeleniny sú nevhodné z dôvodu určitých zdravotných rizík. Tento radikálny prístup potom v praxi vedie k úplne zbytočnému obmedzovaniu pestrosti a nutričnej kvality jedálnička.
Iná je samozrejme situácia, kedy chcete/potrebujete riešiť určitý zdravotný problém, na ktorý má (zhodou okolností) vplyv aj konkrétna potravina či celá kategória.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.