Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
podľa makrobiotiky, zelenina zo Solanacea - paprika, rajčiny, baklažán a zemiaky by sa nemali konzumovať. Aký názor máte vy na tento pohľad. Taktiež tvrdí, že rajčiny často stoja za bolesťami kĺbov a po vysadení zo stravy bolesť pominie.
Ďakujem.

Tieto tvrdenia sú problematické z dôvodu nie úplne správnej interpretácie vedeckých poznatkov. Faktom je, že tieto druhy zeleniny obsahujú niektoré látky (najčastejšie sa prezentuje solanín), ktoré vo VÄČŠÍCH koncentráciách majú toxický vplyv. U solanínu sa uvádza, že príznaky otravy sa u človeka prejavia po požití dávky od 2 do 5 mg/kg telesnej hmotnosti. Ak budete na situáciu nazerať cez čísla, tak napr. jedna nezrelá paradajka obsahuje približne 25 mg tohto alkaloidu. Ak by sme konzumovali paradajky nezrelé, tak logicky dôjde k zdravotným nepríjemnostiam (vedľa rizika otravy to sú aj uvádzané bolesti kĺbov, pretože solanín zvyšuje priepustnosť katiónov vápnika cez bunkové membrány, kde výsledkom môže byť hromadenie tohto prvku v tkanivách so všetkými jeho dôsledkami).
Faktom na druhú stranu zostáva, že jedinec so základnou nutričnou gramotnosťou by sa mal konzumácii zelených nezrelých paradajok (prípadne plodov zemiakov) vyhnúť (so stupňom zrelosti plodiny podiel solanínu klesá).
Od toho sa potom odvíja aj spôsob šírenia a zdieľania týchto informácií vrátane aplikácie od praxe, kedy je veľmi nešťastné tvrdiť, že napr. tieto druhy zeleniny sú nevhodné z dôvodu určitých zdravotných rizík. Tento radikálny prístup potom v praxi vedie k úplne zbytočnému obmedzovaniu pestrosti a nutričnej kvality jedálnička.
Iná je samozrejme situácia, kedy chcete/potrebujete riešiť určitý zdravotný problém, na ktorý má (zhodou okolností) vplyv aj konkrétna potravina či celá kategória.

Témy:  Chudnutie   Makrobiotika   Paradajky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi