Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Bulgur

Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica, ktorá sa v kuchyni používa ako príloha. Jedná sa o celozrnnú obilninu, je teda bohatá na vlákninu, pomalé sacharidy a vitamíny skupiny B. Je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov trpiacich celiakiou.

Dobrý deň,
môžete mi, prosím, vysvetliť čo je to bulgur? Údajne je to celozrnná nahrubo mletá pšenica. Ale potom nerozumiem prečo sa predáva (napr. od firmy ARAX) bulgur hrubý (má svetlú farbu) a bulgur celozrnný hrubý (má tmavú farbu).
Ďakujem za vysvetlenie

Ako bulgur sa označujú nalámané zrná pšenice, ktoré sú predvarené. Ide tak o surovinu, ktorá je v kuchyni ľahko spracovateľná. Rozdiel vo farbe produktov je daný obsahom vlákniny, ktorá je pri celozrnnom variante v oveľa väčšom podiele (z celozrnného bulguru sa neodstraňuje tak vysoké množstvo vlákniny pri spracovaní zŕn, ako z hrubého).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi