Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pri snahe upraviť systém stravovania pre HIT treba počítať nielen s (potenciálnym) obsahom histamínu a jeho liberátorov v jednotlivých potravinách, ale aj so silne individuálnou reakciou u každého jedinca. Táto kombinácia podmienok preto robí z histamínovej intolerancie v praxi veľmi ťažko uchopiteľný problém (minimálne v zmysle aplikácie akéhokoľvek konkrétneho modelu). Vždy počítajte s tým, že obsah histamínu v jednotlivých potravinách sa bude silne líšiť od tabuľkových hodnôt, rozptyl môže byť skutočne veľmi výrazný. Zo študijných dôvodov sme v aplikácii na tvorbu jedálnička k tejto lekcii označili za nevhodné potraviny také, ktoré sa najčastejšie prezentujú ako významný zdroj histamínu, biogénnych amínov a histamínových liberátorov (súčasťou zoznamu sú aj tuky a oleje). Pracujte s nimi ako vstupným základom, je to prvý krok smerom k praktickému uplatňovaniu eliminačnej diéty.
Konkrétna teplota je relatívna, a to hneď z niekoľkých dôvodov:
- každá mastná kyselina či skupina má odlišný dymový bod, v potravinách sa ale vždy nachádza v komplexe s ďalšími, nie samostatne.
- dymový bod je ovplyvňovaný (= znižovaný) prítomnosťou ďalších látok v potravine (fosfolipidy, soľ...).
- pri tepelných úpravách potraviny v praxi sa v prevažnej väčšine prípadov nesleduje presná teplota.
Všeobecne platí, že čím viac omega-3 mastných kyselín potravina obsahuje, tým je menej vhodná na tepelnú manipuláciu. Dymový bod samotných o3 sa pohybuje v rozmedzí 110-130 ° C - pokiaľ vám ide o zachovanie stability o3, je vhodné lososa ako pomerne bohatého zdroja týchto MK pripravovať v pare, prípadne krátko podusiť na nižších teplotách.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.