Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
v lekcii uvádzate, že vysoké teploty pri napr. grilovaní lososa ničia omega 3. Pri akej teplote sa tento jav deje? Pokiaľ chcem napríklad lososa piecť v rúre, pri akej teplote si zachováva všetko potrebné?
Ďakujem

Konkrétna teplota je relatívna, a to hneď z niekoľkých dôvodov:
- každá mastná kyselina či skupina má odlišný dymový bod, v potravinách sa ale vždy nachádza v komplexe s ďalšími, nie samostatne.
- dymový bod je ovplyvňovaný (= znižovaný) prítomnosťou ďalších látok v potravine (fosfolipidy, soľ...).
- pri tepelných úpravách potraviny v praxi sa v prevažnej väčšine prípadov nesleduje presná teplota.
Všeobecne platí, že čím viac omega-3 mastných kyselín potravina obsahuje, tým je menej vhodná na tepelnú manipuláciu. Dymový bod samotných o3 sa pohybuje v rozmedzí 110-130 ° C - pokiaľ vám ide o zachovanie stability o3, je vhodné lososa ako pomerne bohatého zdroja týchto MK pripravovať v pare, prípadne krátko podusiť na nižších teplotách.

Témy:  Losos   Omega-3 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi