Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Áno, morské plody podliehajú pomerne rýchlemu rozkladu, v rámci ktorého dochádza k zvýšenej tvorbe histamínu. Je preto vhodnejšie sa takýmto potravinám preventívne vyhýbať. V praxi sa tieto situácie riešia tak, že najprv vylúčite všetky potenciálne rizikové potraviny, následne ich postupne skúšate znovu zaraďovať do jedálnička a sledujete, ako telo reaguje. Často sa stáva, že potraviny, ktoré sú bežne prezentované ako nevhodné, môžu niektorí jedinci postihnutí HIT bezpečne konzumovať.
To je dobrá otázka :-) Keďže sa jedná o pomerne novú vec vo výskumoch výživy, nie je odpoveď úplne jednoznačná, a to navyše vo vzťahu k HIT, u ktorej je potrebné postupovať individuálne v zmysle testovania jednotlivých možností a sledovania reakcii organizmu. Navyše sa neustále objavujú nové štúdie, ktoré posúvajú poznanie ďalej, výrobcovia tak nemajú šancu tak rýchlo reagovať a meniť zloženie svojich výrobkov. Jeden negatívne pôsobiaci kmeň môže (ale teoreticky nemusí, čo zistíte až po jeho vyskúšaní) ovplyvniť celkový výsledok. Pokiaľ chcete mať istotu, tak choďte cestou voľby "bezpečnejšie" varianty, iná cesta tu bohužiaľ nie je.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.