Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň pán Jelínek.
V lekcii uvádzate, že existujú probiotické kultúry, o ktorých je známe, že jednoznačne prejavy HIT zhoršujú, a naopak aj také, ktoré majú prospešný vplyv. Negatívny vplyv majú Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus. Pozitívny vplyv potom Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum. Keďže moja žena má HIT, snažil som sa nájsť na podporu črevného mikrobiomu vhodný doplnok podľa informácií viď. vyššie. Našiel som produkty, ktoré obsahovali napríklad 2 pozitívne kmene a napríklad aj nejaké ďalšie alebo aj 4 pozitívne, to už som jasal, ale 1 negatívne. V tej súvislosti sa chcem opýtať, či jeden neg. kmeň oproti 4 pozitívnym, keď každý je zastúpený v rovnakom množstve môže ovplyvniť celkový výsledok negatívne a je lepšie vybrať výrobok napríklad iba s 2 poz. kmeňmi alebo nie.
Ďakujem.

To je dobrá otázka :-) Keďže sa jedná o pomerne novú vec vo výskumoch výživy, nie je odpoveď úplne jednoznačná, a to navyše vo vzťahu k HIT, u ktorej je potrebné postupovať individuálne v zmysle testovania jednotlivých možností a sledovania reakcii organizmu. Navyše sa neustále objavujú nové štúdie, ktoré posúvajú poznanie ďalej, výrobcovia tak nemajú šancu tak rýchlo reagovať a meniť zloženie svojich výrobkov. Jeden negatívne pôsobiaci kmeň môže (ale teoreticky nemusí, čo zistíte až po jeho vyskúšaní) ovplyvniť celkový výsledok. Pokiaľ chcete mať istotu, tak choďte cestou voľby "bezpečnejšie" varianty, iná cesta tu bohužiaľ nie je.

Témy:  Histamínová intolerancia (HIT)   Probiotické kultúry 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi