Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň pán Jelínek.
V lekcii uvádzate, že existujú probiotické kultúry, o ktorých je známe, že jednoznačne prejavy HIT zhoršujú, a naopak aj také, ktoré majú prospešný vplyv. Negatívny vplyv majú Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus. Pozitívny vplyv potom Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum. Keďže moja žena má HIT, snažil som sa nájsť na podporu črevného mikrobiomu vhodný doplnok podľa informácií viď. vyššie. Našiel som produkty, ktoré obsahovali napríklad 2 pozitívne kmene a napríklad aj nejaké ďalšie alebo aj 4 pozitívne, to už som jasal, ale 1 negatívne. V tej súvislosti sa chcem opýtať, či jeden neg. kmeň oproti 4 pozitívnym, keď každý je zastúpený v rovnakom množstve môže ovplyvniť celkový výsledok negatívne a je lepšie vybrať výrobok napríklad iba s 2 poz. kmeňmi alebo nie.
Ďakujem.
To je dobrá otázka :-) Keďže sa jedná o pomerne novú vec vo výskumoch výživy, nie je odpoveď úplne jednoznačná, a to navyše vo vzťahu k HIT, u ktorej je potrebné postupovať individuálne v zmysle testovania jednotlivých možností a sledovania reakcii organizmu. Navyše sa neustále objavujú nové štúdie, ktoré posúvajú poznanie ďalej, výrobcovia tak nemajú šancu tak rýchlo reagovať a meniť zloženie svojich výrobkov. Jeden negatívne pôsobiaci kmeň môže (ale teoreticky nemusí, čo zistíte až po jeho vyskúšaní) ovplyvniť celkový výsledok. Pokiaľ chcete mať istotu, tak choďte cestou voľby "bezpečnejšie" varianty, iná cesta tu bohužiaľ nie je.
Témy: Histamínová intolerancia (HIT) Probiotické kultúry
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.