Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
prečo je ako nevhodná potravina pri HIT uvedená kreveta? Je to kvôli tomu, že ich u nás nemožno jesť čerstvé, alebo ide o niečo iné?

Áno, morské plody podliehajú pomerne rýchlemu rozkladu, v rámci ktorého dochádza k zvýšenej tvorbe histamínu. Je preto vhodnejšie sa takýmto potravinám preventívne vyhýbať. V praxi sa tieto situácie riešia tak, že najprv vylúčite všetky potenciálne rizikové potraviny, následne ich postupne skúšate znovu zaraďovať do jedálnička a sledujete, ako telo reaguje. Často sa stáva, že potraviny, ktoré sú bežne prezentované ako nevhodné, môžu niektorí jedinci postihnutí HIT bezpečne konzumovať.

Témy:  Histamínová intolerancia (HIT) 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi