Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
prečo je ako nevhodná potravina pri HIT uvedená kreveta? Je to kvôli tomu, že ich u nás nemožno jesť čerstvé, alebo ide o niečo iné?
Áno, morské plody podliehajú pomerne rýchlemu rozkladu, v rámci ktorého dochádza k zvýšenej tvorbe histamínu. Je preto vhodnejšie sa takýmto potravinám preventívne vyhýbať. V praxi sa tieto situácie riešia tak, že najprv vylúčite všetky potenciálne rizikové potraviny, následne ich postupne skúšate znovu zaraďovať do jedálnička a sledujete, ako telo reaguje. Často sa stáva, že potraviny, ktoré sú bežne prezentované ako nevhodné, môžu niektorí jedinci postihnutí HIT bezpečne konzumovať.
Témy: Histamínová intolerancia (HIT)
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.