Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Enzýmy sú látky proteínovej povahy, ktoré sú produkované mikroorganizmami. Enzýmy rozhodujú o tom, či bude prebiehať fermentácia (= vďaka enzýmom dochádza pri kvasení k premene orgnických látok). Podľa toho, aké enzýmy mikroorganizmy produkujú, sa odvíja aj kvalita a rýchlosť kvasných procesov. Fermentovaný výrobok je taký, ktorý prešiel fermentáciou (zrením) - eidam fermentovaný je, mozzarella a ricotta sa väčšinou riadene nefermentujú (existujú ale aj výnimky). U mliečnych výrobkov je ale situácia zložitejšia, pretože už pri úprave mlieka, jeho syrení, formovaní a lisovaní prebieha predbežné zrenie pomocou tzv. primárnych kultúr (mikroorganizmov prirodzene obsiahnutých v potravine), ktoré ovplyvňuje štruktúru a konzistenciu výrobku. Pojmy "kyslý" a "kyslý" sú synonymá, majú tak rovnaký význam. Fermentovaný výrobok musí prejsť procesom kvasenia, sterilácia je naopak proces konzervácie teplom. Veľa fermentovaných potravín sa ale bežne upravuje steriláciou.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.