Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Enzým

Enzýmy sú biologické katalyzátory, ktoré urýchľujú chemické reakcie v tele. Sú nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých procesov, vrátane trávenia potravy, syntézy DNA a metabolizmu buniek. Sú špecifické pre určité reakcie, bez nich by tieto reakcie prebiehali veľmi pomaly alebo by sa vôbec neuskutočnili. V priebehu trávenia pomáhajú rozkladať potravu na jednoduchšie zložky, ktoré môže telo ľahko vstrebať – enzýmy v žalúdku a črevách rozkladajú bielkoviny na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a sacharidy na jednoduché cukry.

Dobrý deň, pán Jelínek,
mohla by som Vás poprosiť o vysvetlenie pojmu "enzým" v nadväznosti na proces fermentácie? Spadajú do fermentovaných mliečnych výrobkov aj všetky druhy syrov - mozzarella, ricotta, eidam, ....? Ďalej aký je rozdiel medzi kyslým a kyslým výrobkom? A fermentovaným a sterilizovaným? Do sterilizovaného boli iba pridané určité konzervačné látky pre dlhšiu trvanlivosť, ale žiadne probiotické kultúry...?
Ďakujem veľmi za odpoveď.

Enzýmy sú látky proteínovej povahy, ktoré sú produkované mikroorganizmami. Enzýmy rozhodujú o tom, či bude prebiehať fermentácia (= vďaka enzýmom dochádza pri kvasení k premene orgnických látok). Podľa toho, aké enzýmy mikroorganizmy produkujú, sa odvíja aj kvalita a rýchlosť kvasných procesov. Fermentovaný výrobok je taký, ktorý prešiel fermentáciou (zrením) - eidam fermentovaný je, mozzarella a ricotta sa väčšinou riadene nefermentujú (existujú ale aj výnimky). U mliečnych výrobkov je ale situácia zložitejšia, pretože už pri úprave mlieka, jeho syrení, formovaní a lisovaní prebieha predbežné zrenie pomocou tzv. primárnych kultúr (mikroorganizmov prirodzene obsiahnutých v potravine), ktoré ovplyvňuje štruktúru a konzistenciu výrobku. Pojmy "kyslý" a "kyslý" sú synonymá, majú tak rovnaký význam. Fermentovaný výrobok musí prejsť procesom kvasenia, sterilácia je naopak proces konzervácie teplom. Veľa fermentovaných potravín sa ale bežne upravuje steriláciou.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi