Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kešu orechy

Kešu orechy sú plodom stromu ľadvinovníka západného, pochádzajú z tropických oblastí Brazílie. Sú významným zdrojom vitamínu E, vitamínu B6, horčíka, vápnika a zinku. Obsahujú zaujímavé množstvo bielkovín a vlákniny. Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov môžu prispievať k zdraviu srdca a ciev, znižovaniu hladiny LDL (zlého) cholesterolu a zvyšovaniu hladiny HDL (dobrého) cholesterolu.

Dobrý deň, pán Jelínek,
nedávno som bola na prednáške a lektorka upozorňovala na orechy všeobecne, že maximum je tak dve hrsti týždenne pretože u nich prevažujú omega 6 nad omega 3. Teda častá konzumácia môže potom podporovať zápaly v tele. Ja osobne orechy konzumujem približne hrsť denne, väčšinou vopred namočené. Robím teda chybu? Je naozaj u všetkých orechov pomer omega 6 a 3 takto nevýhodný? V lekciách toto rozpisujete len u lieskových orechov, kde sa práve táto informácia potvrdzuje, ale je to aj tak u ostatných orechov?
Ešte dotaz na kešu orechy. Ako poznám, že sú čerstvé, nezoxidované? Sú vôbec prípadné plesne okom viditeľné? Mali by ste nejaký tip, kde zakúpiť kvalitné orechy?
Ďakujem za odpoveď.

V žiadnom prípade chybu nerobíte. Faktom je, že orechy v priemere obsahujú vysoký podiel omega-6 tukov, čo je vo vzťahu k omega-3 nevýhodné, jedná sa ale o informáciu vytrhnutú z kontextu. Kľúčové je kontrolovať pomer o3 a o6 v celodennej koncepcii stravy, kde je na každom z nás, akou cestou v podobe preferencií jednotlivých skupín potravín budeme kráčať.
Stav pokročilej oxidácie pri kešu spoznáte primárne podľa farby - s rastúcim stupňom oxidácie sa mení smerom k žltej.
Plesne väčšinou spoznáte voľným okom - majú bielu, šedú až čiernu farbu.
Orechy kupujte najlepšie vážené, nie balené, kde nemáte takýto priestor vizuálne zhodnotiť ich kvalitu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi