Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Vazodilatačný efekt

Vazodilatačný efekt je proces, pri ktorom dochádza k rozšíreniu krvných ciev, čo umožňuje väčší prietok krvi. Tento efekt je dôležitý na udržanie zdravého krvného tlaku a celkového kardiovaskulárneho zdravia. Vazodilatácia môže byť stimulovaná rôznymi faktormi, vrátane tepla, cvičenia, niektorých liekov a určitých typov potravín.

Z hľadiska výživy môžu niektoré potraviny a doplnky stravy podporovať vazodilatačný efekt. Napríklad potraviny bohaté na draslík, ako sú banány, avokádo a sladké zemiaky, môžu pomôcť relaxovať steny krvných ciev a podporovať vazodilatáciu. Rovnako potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú tmavé bobule a zelený čaj, môžu podporovať zdravie ciev tým, že bojujú proti oxidačnému stresu, ktorý môže viesť k vazokonstrikcii, teda zúženiu ciev.

Dobrý deň pán Jelínek,
je arginín vhodný pre osoby s kŕčovými žilami? Mám na mysli, či vazodilatačný efekt môže škodiť z pohľadu žilových ochorení.
Ďakujem.

Vo väčšine situácií by s užívaním arginínu nemal byť väčší problém, pretože celkový vazodilatačný efekt nie je až taký dramatický, aby došlo k neprimeranej záťaži varixov - toto platí pre užívanie samotného arginínu v odporúčaných dávkach. Problém nastane v okamihu, keď je súčasťou takého prípravku spektrum ďalších látok, ktoré produkciu oxidu dusnatého v tele výrazne zvyšujú, tu buďte opatrní a užívaniu týchto produktov sa vyhýbajte.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi