Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
"Najlepší" olej je taký, ktorý spĺňa tri podmienky:
1. Neprepaľuje sa pri teplotách, pri ktorých ho chcete používať,
2. Obsahuje rozumne vyvážený pomer mastných kyselín,
3. Je cenovo dostupný.
Najbližšie sa týmto podmienkam blížia rafinované olivové a repkové oleje. Slnečnicový olej má síce vyšší dymový bod, ale obsahuje vysoký podiel omega-6 mastných kyselín, čo s ohľadom na ich prebytok v strave západnej populácie je nevýhodná charakteristika. Ghí má síce vysokú hodnotu dymového bodu, do teplej kuchyne sa preto hodí, nemá ale tak výhodný pomer mastných kyselín (prevažujú nasýtené tuky).
Vždy je ale rozumné k voľbe olejov pristupovať pragmaticky, nie je nevyhnutné zacieliť len na jednu možnosť. Súčasťou hlavných pravidiel racionálneho stravovania je aj faktor pestrosti, vyplácajú sa preto zdroje kombinovať.
Najbohatším zdrojom kyseliny maslovej je tuk prežúvavcov, najväčšia koncentrácia sa nachádza v masle (môže obsahovať až 3-4 % tejto mastnej kyseliny) a v niektorých mliečnych fermentovaných produktoch (napr. parmezán). Ďalej nájdete k.maslovú v nápojoch kvasených kombuchou (čím viac prekvasená tekutina je, tým viac tejto mastnej kyseliny obsahuje).
Kyselina maslová má skutočne preukázané zdraviu prospešné účinky, je vzťahovaná k funkcii črevného biomu, kde podporuje napr. protizápalové pochody. V určitých prípadoch je možné ju považovať za podporný liečebný prostriedok, je iba potrebné dávať pozor na používané zdroje. Napr. ako súčasť mliečneho tuku je sprevádzaná vysokým podielom ďalších nasýtených tukov, takže tento zdroj je rizikový v zmysle neprimeraného zvyšovania príjmu nasýtených tukov. Ako výhodné sa ukazuje primerané zaraďovanie vybraných mliečnych produktov do jedálnička spoločne s uvádzanými nápojmi z kombuchy, a užívanie probiotických kultúr, ktoré v tráviacom trakte zaisťujú produkciu kyseliny maslovej. Je len otázkou, či zvoliť monokultúry v podpore suplementov, ktorých konzumáciou nepodporujeme rozvoj diverzity mikrobiomu, alebo pôjdeme cestou preferovania fermentovaných produktov, u ktorých vybrané druhy mikroorganizmov samy produkujú túto dôležitú látku.
Každý druh cicavčieho mlieka obsahuje iné zloženie tukov, najvyšší podiel kyseliny maslovej je u hovädzieho dobytka. Neznamená to ale, že je nevyhnutné preferovať len tento zdroj - napr. kozí tuk obsahuje spektrum trans mastných kyselín, ktoré silne podporujú aktivitu imunitného systému. Každú potravinu je preto potrebné vnímať komplexne, pretože disponuje celým radom výhod aj nevýhod a jednostranná preferencia jedného faktora je v celostnom poňatí silne kontraproduktívna.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.