Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Chlieb

Chlieb je základnou potravinou v mnohých kultúrach po celom svete a je dôležitým zdrojom živín, ako sú sacharidy, vláknina, bielkoviny, vitamíny a minerály. Chleby vyrobené z celozrnnej múky sú všeobecne považované za zdravšie ako tie vyrobené z bielej múky, pretože obsahujú viac vlákniny a ďalších živín. Biely chlieb je často vyrobený z rafinovanej múky, ktorá má menej vlákniny a živín. Niektoré chleby môžu obsahovať celý rad aditív.

Dobrý deň,
napadla ma taká špekulácia, ak sú omega 3 termolabilné a sú obsiahnuté napríklad v ľanovom semienku a posypem ním chlieb, ktorý upečem pri vysokej teplote alebo rozomeli a zahustím s ním napríklad placky, dôjde tiež k premene na trans formu ako keby som na tomto oleji napríklad vyprážala? Ďakujem

Uvažujete správnym smerom. Pokiaľ bude teplota príliš vysoká v zmysle prekročenia dymového bodu obsiahnutých O3 – čo sa pri pečení pečiva môže stať – dôjde k prepáleniu týchto foriem tukov so všetkými následkami v podobe štrukturálnych zmien O3.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi