Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Burčiak

Burčiak je nápoj, ktorý sa vyrába z čerstvo lisovaného hroznového muštu procesom kvasenia. Je bohatý na vitamíny, najmä vitamín B a C, a minerály (predovšetkým draslík). Súčasne je aj zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Obsahuje ale vysoký podiel cukru a alkoholu, ktorého množstvo sa počas kvasenia postupne zvyšuje. Burčiak by mal byť konzumovaný v primeranom množstve, pretože prítomnosť živých mikrobiálnych kultúr môže negatívne ovplyvniť črevnú peristaltiku.

Dobrý deň,
aký máte názor na burčiak? Je naozaj taký zdravý, ako sa o ňom často tvrdí? A ako veľmi sa menia jeho účinky na telo s ohľadom na dĺžku kvasenia? Ďakujem.

S dĺžkou kvasenia sa zvyšuje obsah alkoholu a mení sa nutričné zloženie (predovšetkým sa znižuje množstvo cukrov). Najväčším prínosom burčiaku je obsah kvasníc produkujúcich vitamíny B komplexu, v primeranom množstve tak konzumácia tohto nápoja má pozitívny vplyv na správanie črevného mikrobiomu. V neprimeranom množstve sa potom odmení presne opačnými účinkami :-)

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi