Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Margarín

Margarín je druh rastlinného tuku, ktorý sa vyrába z rastlinných olejov (sójového, kukuričného, slnečnicového alebo palmového). Je alternatívou k maslu, používa sa najčastejšie do studenej kuchyne. Aj napriek tomu, že jeho zloženie je upravované tak, aby vykazoval vyvážený pomer mastných kyselín, je vysoko priemyselne spracovanou surovinou. Z toho dôvodu nie je odborníkmi považovaný za zdravú potravinu.

Dobrý deň, v
eľmi jednoduchá otázka - pri výbere maslo alebo margarín na chlieb? Ktorá voľba a prečo je pre telo lepšie?
Ďakujem

Tu záleží na tom, z akého uhla pohľadu obe potraviny budete chcieť hodnotiť.
Pokiaľ z hľadiska kvality použitých surovín, tak jednoznačne vyhrá maslo, pretože margarín je technologicky silne sprocesovaná potravina. Ak budete hodnotiť len z nutričného hľadiska, tak víťazom bude väčšina margarínov, pretože ich výrobcovia fortifikujú nielen o omega-3 a často aj omega-9 tuky, ale aj niektorými vitamínmi a antioxidantmi (D, E, beta-karotén...) - tabuľkovo je potom rozdiel viac než transparentný. Z dôvodu snahy o udržanie čo najvyššej kvality jedálnička zo strany používania prirodzených potravín by som osobne volil maslo, správanie na trhu ale ukazuje, že tento názor zďaleka nezdieľajú všetci...:-)

Dobrý deň,
veľmi jednoduchá otázka - pri výbere maslo alebo margarín na chlieb .... ktorá voľba a prečo je pre telo lepšia?
Ďakujem

Tu záleží na tom, z akého uhla pohľadu obe potraviny budete chcieť hodnotiť.
Pokiaľ z hľadiska kvality použitých surovín, tak jednoznačne vyhrá maslo, pretože margarín je technologicky silne sprocesovaná potravina. Ak budete hodnotiť len z nutričného hľadiska, tak víťazom bude väčšina margarínov, pretože ich výrobcovia fortifikujú nielen o omega-3 a často aj omega-9 tuky, ale aj niektoré vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karotén...) - rozdiel je potom viac než transparentný.
Z dôvodu snahy o udržanie čo najvyššej kvality jedálnička zo strany používania prirodzených potravín osobne volím vždy maslo, trhové správanie ale ukazuje, že tento názor zďaleka nezdieľajú všetci...

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi