Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
veľmi jednoduchá otázka - pri výbere maslo alebo margarín na chlieb .... ktorá voľba a prečo je pre telo lepšia?
Ďakujem
Tu záleží na tom, z akého uhla pohľadu obe potraviny budete chcieť hodnotiť.
Pokiaľ z hľadiska kvality použitých surovín, tak jednoznačne vyhrá maslo, pretože margarín je technologicky silne sprocesovaná potravina. Ak budete hodnotiť len z nutričného hľadiska, tak víťazom bude väčšina margarínov, pretože ich výrobcovia fortifikujú nielen o omega-3 a často aj omega-9 tuky, ale aj niektoré vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karotén...) - rozdiel je potom viac než transparentný.
Z dôvodu snahy o udržanie čo najvyššej kvality jedálnička zo strany používania prirodzených potravín osobne volím vždy maslo, trhové správanie ale ukazuje, že tento názor zďaleka nezdieľajú všetci...
Témy: Chudnutie Maslo Margarín
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.