Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Vývoj suplementov ide neustále vpred, výrobcovia probiotík samozrejme nezotávajú pozadu. V dnešnej dobe je už štandardom zacieliť na širšie spektrum kmeňov/rodov/druhov, ani to ale nie je "dokonalé", pretože:
1. Z pohľadu diverzity hodnoty 5-10 zastúpených kmeňov, s ktorými dnes výrobcovia pracujú, nič nerieši,
2. Tento trend nezodpovedá individuálnym potrebám metabolizmu jedinca.
Pokiaľ by sme ale pracovali so spriemerovaným jedincom západnej spoločnosti, ktorého diverzita črevnej mikrobioty nie je úplne ukážková, tak stále má zmysel s probiotikami v suplementácii pracovať, u zdravého jedinca vždy bude prínosom. V prípade snahy o podporu riešenia niektorých zdravotných problémov ale riskujete, pretože použitý druh mikroorganizmu nemusí zodpovedať potrebám danej situácie a stav naopak zhoršiť.
Začínajú sa postupne objavovať spoločnosti, ktoré na analýzu črevnej mikrobioty ponúkajú aj probiotiká na mieru – tu som presvedčený, že je to smer budúcnosti, má zmysel túto oblasť priebežne sledovať.
K týmto situáciám treba pristupovať koncepčne. Ak je rovnováha fungovania akéhokoľvek systému v tele posunutá mimo svoju zónu optimálneho fungovania a súčasne ak sú známe potenciálne príčiny, je nutné sa rozhodnúť, či na riešenie použijete:
A) "Skratku" v podobe vhodného lieku (ktorý ale vo výsledku nelieči, len potláča symptómy),
B) S nutnou dávkou trpezlivosti po odstránení príčin upravíte svoj životný režim (strava, pohyb, korekcia stresu...) a budete čakať, kým sa organizmus na novú situáciu adaptuje.
Všeobecne platí, že pri riešení zdravotných disbalancií skratky nefungujú, na stranu druhú je ale možné proces zefektívniť individualizáciou prístupu vrátane použitia vhodných suplementov. V situácii, ktorú popisujete, sa v dnešnej dobe používajú niektoré probiotiká (ich výber je určený buď na základe správne stanovenej diagnózy, alebo je výsledkom analýzy črevnej mikrobioty). Kvasené potraviny sa zaraďujú s veľkou opatrnosťou, najčastejšie na základe reakcií organizmu na postupné zmeny, ktoré v stravovaní realizujete.
Mäsokostné vývary sa javia v týchto situáciách ako jedny z najvýhodnejších potravín, má svoj zmysel s nimi systematicky pracovať, a to aj na dennej báze.
Sliznica čreva má pomerne dobrú schopnosť regenerácie, potrebuje na to ale správne podmienky a dostatok času, nezriedka sa jedná o dlhšie mesiace "experimentovania" s úpravami jedálnička. Ak máte "šťastie" a nedôjde k zjazveniu tkaniva, je šanca na úplnú obnovu kontinuity sliznice a uvedenie stavu do pôvodnej rovnováhy, čo sa prejaví o. i. aj na hormonálnej regulácii.
Antibiotiká nezničia úplne všetky mikroorganizmy, dnes už sa používajú väčšinou také, ktoré cielia len na určité skupiny, takže v tomto smere sú „bezpečnejšie“. Faktom ale zostáva, že ich užívanie nie je prospešné pre diverzitu a stabilitu črevnej probiotickej mikrobioty. Je preto výhodné po absolvovanej antibiotickej kôre zvýšiť príjem prebiotík i probiotík, vždy najlepšie stravou. Doplnky tu majú svoj význam, ako výhodnejšie (významnejšie?) sa javia prebiotiká (u probiotík vyberajte také, ktoré kombinujú čo najviac kmeňov).
Krásny deň,
môžete prosím napísať rozdiel medzi mikrobiómom a mikrobiotou?
Ďakujem.
Mikrobióm označuje genóm všetkých mikroorganizmov, tzn. súhrn génov všetkých mikróbov, ktoré osídľujú náš organizmus. Mikrobiota je súbor všetkých mikroorganizmov (jedná sa o nový pojem, ktorý nahradil predchádzajúcu „mikroflóru“). Aj napriek tomu, že majú odlišný význam, veľmi často sa používajú zástupne (bežne sa tak v literatúre budete stretávať so situáciami, keď autor pod výrazom „mikrobióm“ mal na mysli „mikrobiotu“).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.