Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
čo v prípade, že je črevo veľmi poškodené dlhoročným užívaním antibiotík, je narušená mikrobiota, hormonálna rovnováha....je prostriedok, doplnok stravy alebo potravina, ktoré fungujú rýchlo a dostanú nas na úroveň, kde je možné konzumovať kvasené potraviny? Sú mäsokostné vývary niečo, čo je možné konzumovať každý deň? Ako zaistiť, aby nedochádzalo v čreve k spätnému vstrebávaniu hormónov?
K týmto situáciám treba pristupovať koncepčne. Ak je rovnováha fungovania akéhokoľvek systému v tele posunutá mimo svoju zónu optimálneho fungovania a súčasne ak sú známe potenciálne príčiny, je nutné sa rozhodnúť, či na riešenie použijete:
A) "Skratku" v podobe vhodného lieku (ktorý ale vo výsledku nelieči, len potláča symptómy),
B) S nutnou dávkou trpezlivosti po odstránení príčin upravíte svoj životný režim (strava, pohyb, korekcia stresu...) a budete čakať, kým sa organizmus na novú situáciu adaptuje.
Všeobecne platí, že pri riešení zdravotných disbalancií skratky nefungujú, na stranu druhú je ale možné proces zefektívniť individualizáciou prístupu vrátane použitia vhodných suplementov. V situácii, ktorú popisujete, sa v dnešnej dobe používajú niektoré probiotiká (ich výber je určený buď na základe správne stanovenej diagnózy, alebo je výsledkom analýzy črevnej mikrobioty). Kvasené potraviny sa zaraďujú s veľkou opatrnosťou, najčastejšie na základe reakcií organizmu na postupné zmeny, ktoré v stravovaní realizujete.
Mäsokostné vývary sa javia v týchto situáciách ako jedny z najvýhodnejších potravín, má svoj zmysel s nimi systematicky pracovať, a to aj na dennej báze.
Sliznica čreva má pomerne dobrú schopnosť regenerácie, potrebuje na to ale správne podmienky a dostatok času, nezriedka sa jedná o dlhšie mesiace "experimentovania" s úpravami jedálnička. Ak máte "šťastie" a nedôjde k zjazveniu tkaniva, je šanca na úplnú obnovu kontinuity sliznice a uvedenie stavu do pôvodnej rovnováhy, čo sa prejaví o. i. aj na hormonálnej regulácii.
Témy: Chudnutie Mikrobiota
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.