Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je stravovací plán, ktorý úplne vylučuje lepok, čo je zmes bielkovín nachádzajúcich sa v pšenici, jačmeni, ovse a raži. Táto diéta je nevyhnutná pre ľudí s celiakiou - autoimunitným ochorením, ktoré spôsobuje zápal a poškodenie čriev pri konzumácii lepku. Bezlepková diéta je tiež dôležitá pre ľudí s ne-celiakálnou citlivosťou na lepok a alergiou na pšenicu, ktorí môžu zažívať nepríjemné príznaky po konzumácii lepku.

Dobrý deň, pán magister,
chcem sa opýtať, ako by ste doplnili vápnik u 3-ročného dieťaťa, ktoré má autizmus av rámci zlepšenia jeho stavu je vhodná bezlepková diéta a vyradenie mliečnych výrobkov, kvôli obsahu kazeínu. Tak malé dieťa asi nebude jesť mandle, kešu, mak, príliš strukovín atď.?
Veľmi ďakujem za odpoveď.

Popisovaná situácia a jej podobné nemusí vždy skončiť nešťastne, prípadne ani neznamenajú, že sa jedná o väčší problém. U snahy zaistiť dostatok príjmu akýchkoľvek živín síce na jednej strane riešime výzvu v podobe hodnôt vzťahujúcich sa k RI, na stranu druhú ale toto neznamená, že musí ísť o podmienku či nutnosť. Referenčné hodnoty príjmu sú vždy vztiahnuté k potrebám spriemerovanej populácie a je známe, že organizmus je schopný veľmi dobre prosperovať aj pri nižšom príjme niektorých z nich. Vápnik je jedným z typických príkladov takejto situácie - rieši sa snaha o jeho navyšovanie z dôvodu obáv zo zlého vývoja kostí (ku ktorému samozrejme môže dôjsť, a to nielen u dospelých vo vzťahu k vzniku osteopénie či osteoporozy, ale aj u malých detí, ktorých kostrový aparát potrebuje k svojmu správnemu vývoju určité množstvo vápnika a bielkovín), v skutočnosti ale jeho celkové množstvo na tanieri nie je zárukou zaistenia potrebnej dávky. Kľúčovým aspektom je množstvo danej látky, ktoré je schopné sa zo stravy vstrebať do organizmu, a ďalej zohráva úlohu aj fakt, aký podiel z celkovo vstrebaného množstva organizmus dokáže efektívne metabolizovať. Prevedené do praxe - pokiaľ viete, že nie ste z dôvodu zdravotných limitov schopní dodať všeobecne požadované dávky vápnika a nechcete alebo nemôžete suplementovať, stále ešte máte možnosť cieliť úpravou stravy na tie faktory, ktoré majú vplyv na vstrebávanie látky z čriev a jej následné metabolizácie v organizme. U vápnika to obnáša dobre fungujúcu črevnú mikrobiotu, ktorá (nielen produkciou vitamínu K2) ovplyvňuje úroveň vstrebávania, ale aj "stráženie" správnych pomerov voči ďalším prvkom (horčíka, fosforu).

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala, čo si myslíte o bezlepkovej diéte pre ľudí čo netrpia celiakiou? V dnešnej dobe je to celkom obľúbená metóda ako schudnúť.
Ďakujem a prajem pekný deň.

Som toho názoru, že bezlepková diéta u zdravých jedincov nemá zásadný vplyv na zdravie ani na redukciu hmotnosti. To ale vnímajte ako vstupný postulát do diskusie, pretože je nespochybniteľným faktom, že západná strava disponuje nepekným prebytkom produktov z lepkových obilnín, čo v niektorých ohľadoch vedie k zvýšenej záťaži na metabolizmus. V skutočnosti nejde len o lepok, ale i prebytok technologicky spracovaných sacharidov so všetkými známymi dôsledkami na zdravie. Akonáhle jedinec v tejto situácii začne riešiť zmenu stravovania a vydá sa bezlepkovou cestou, veľmi často (toto ale nie je podmienkou) dochádza pri voľbe bezlepkových variantov k zvýšeniu kvality konzumovaných obilnín (nižšia GI, vyšší podiel vlákniny a mikroživín, ľahšia stráviteľnosť, menšie zastúpenie aditív. ..) a súčasne zníženie ich objemu v jedálničku. Tieto (na prvý pohľad nie zásadné) zmeny môžu mať v mnohých prípadoch výrazný vplyv na daného jedinca, čo potom budí zdanie, že vinníkom všetkého zlého vo výžive je lepok.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi