Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

FODMAP

FODMAP je akronym pre fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, čo sú formy sacharidov, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľné. Tieto sacharidy sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, obilnín, mliečnych výrobkov a strukovín. Ich konzumácia u jedincov trpiacich niektorými tráviacimi ťažkosťami (najčastejšie syndrómom dráždivého čreva - IBS) spôsobuje nepríjemné tráviace príznaky, ako je nadúvanie, bolesť brucha, hnačka alebo zápcha. Takto postihnutí ľudia sú odkázaní na lowFODMAP diétu, ktorej cieľom je obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom FODMAP.

Dobrý deň, pán magister.
V eliminačnej fáze diéty FODMAP je obmedzený výber potravín a navyše môže postihnutý jedinec na určité množstvo reagovať negatívne. Ako postupovať pri tejto diéte, keď jedinci prekážajú väčšie množstvo potravy, začnete sa dostávať do záporných hodnôt energetického príjmu a chudne svalovú hmotu? Ďakujem za odpoveď.

Vzhľadom na to, že sa jedná o liečebnú výživu, kde hlavným cieľom je regenerácia poškodenej časti tráviaceho traktu, a súčasne v niektorých situáciách zdravotný stav jedinca neumožňuje zaistiť nutričnú plnohodnotnosť, musíte počítať s tým, že jednoducho nesplníte v strave všetky podmienky. Pri eliminačných diétach je veľmi časté, že sa dostanete do energetického mínusu. Táto situácia sa rieši buď snahou navyšovať podiel energetických substrátov (sacharidy, tuky), alebo naopak z dôvodu zdravotných komplikácií ju neriešite vôbec. Pokiaľ príjem energie neklesne pod BMR, nie je dôvod sa po toto časovo obmedzené (testovacie) obdobie zbytočne stresovať – len sa treba zmieriť s tým, že sprievodným prejavom tejto diéty bude aj redukcia hmotnosti.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi