Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

FODMAP

FODMAP je akronym pre fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, čo sú formy sacharidov, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľné. Tieto sacharidy sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, obilnín, mliečnych výrobkov a strukovín. Ich konzumácia u jedincov trpiacich niektorými tráviacimi ťažkosťami (najčastejšie syndrómom dráždivého čreva - IBS) spôsobuje nepríjemné tráviace príznaky, ako je nadúvanie, bolesť brucha, hnačka alebo zápcha. Takto postihnutí ľudia sú odkázaní na lowFODMAP diétu, ktorej cieľom je obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom FODMAP.

Dobrý deň, pán magister.
V eliminačnej fáze diéty FODMAP je obmedzený výber potravín a navyše môže postihnutý jedinec na určité množstvo reagovať negatívne. Ako postupovať pri tejto diéte, keď jedinci prekážajú väčšie množstvo potravy, začnete sa dostávať do záporných hodnôt energetického príjmu a chudne svalovú hmotu? Ďakujem za odpoveď.

Vzhľadom na to, že sa jedná o liečebnú výživu, kde hlavným cieľom je regenerácia poškodenej časti tráviaceho traktu, a súčasne v niektorých situáciách zdravotný stav jedinca neumožňuje zaistiť nutričnú plnohodnotnosť, musíte počítať s tým, že jednoducho nesplníte v strave všetky podmienky. Pri eliminačných diétach je veľmi časté, že sa dostanete do energetického mínusu. Táto situácia sa rieši buď snahou navyšovať podiel energetických substrátov (sacharidy, tuky), alebo naopak z dôvodu zdravotných komplikácií ju neriešite vôbec. Pokiaľ príjem energie neklesne pod BMR, nie je dôvod sa po toto časovo obmedzené (testovacie) obdobie zbytočne stresovať – len sa treba zmieriť s tým, že sprievodným prejavom tejto diéty bude aj redukcia hmotnosti.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi