Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Goitrogény

Goitrogény sú látky, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy. Ich konzumácia tak môže viesť k rozvoju strumy, čiže zväčšeniu štítnej žľazy. Medzi potraviny s vysokým obsahom goitrogénov patrí napríklad brokolica, kel, karfiol, špenát, sója a niektoré druhy ovocia a orechov. Aj keď tieto potraviny obsahujú goitrogény, sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú pre telo prospešné. Jedinci, ktorí nemajú problémy so štítnou žľazou, nemusia tieto potraviny úplne vyradiť z jedálnička. V situácii hypotyreózy alebo iných ochorení štítnej žľazy je ale vhodné sa o ich konzumácii poradiť s lekárom.

Sú prosím gointrogénne látky aj v pohánke?
Ďakujem

Pohánka strumigény síce obsahuje, ale vo veľmi malom (pre metabolizmus zanedbateľnom) množstve.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi