Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Goitrogény

Goitrogény sú látky, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy. Ich konzumácia tak môže viesť k rozvoju strumy, čiže zväčšeniu štítnej žľazy. Medzi potraviny s vysokým obsahom goitrogénov patrí napríklad brokolica, kel, karfiol, špenát, sója a niektoré druhy ovocia a orechov. Aj keď tieto potraviny obsahujú goitrogény, sú tiež bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú pre telo prospešné. Jedinci, ktorí nemajú problémy so štítnou žľazou, nemusia tieto potraviny úplne vyradiť z jedálnička. V situácii hypotyreózy alebo iných ochorení štítnej žľazy je ale vhodné sa o ich konzumácii poradiť s lekárom.

Sú prosím gointrogénne látky aj v pohánke?
Ďakujem

Pohánka strumigény síce obsahuje, ale vo veľmi malom (pre metabolizmus zanedbateľnom) množstve.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi