Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov. Použite vyhľadávanie, alebo vyberte zo zoznamu tém.

A1 kazeín

A1 kazeín je typ proteínu, ktorý sa nachádza v niektorých druhoch mlieka (najmä v kravskom). V tele sa štiepi na...

Acenokumarol

Acenokumarol je liečivo, ktoré sa používa na prevenciu a liečbu krvných zrazenín. Patrí do skupiny liekov nazývaných antikoagulanciá, ktoré spomaľujú...

Acetyl-glutatión

Acetyl-glutatión je špeciálna forma glutatiónu, ktorý je dôležitým antioxidantom v tele. Glutatión je molekula, ktorú telo produkuje prirodzene, aby bojovalo...

Adaptogény

Adaptogény sú prírodné látky, ktoré pomáhajú telu prispôsobiť sa stresu a podporujú normálne fungovanie telesných procesov. Nachádza sa v niektorých...

Aditíva

Aditíva sú látky pridávané do potravín za účelom zlepšenia ich vlastností, ako je chuť, vôňa, farba, konzistencia alebo trvanlivosť. Môžu...

Aeróbna aktivita

Aeróbna aktivita je typ fyzickej činnosti zvyšujúcej srdcovú frekvenciu do úrovne anaeróbneho prahu. Zlepšuje tak kyslíkovú kapacitu tela a podporuje...

Aflatoxín

Aflatoxín je jedovatý metabolit produkovaný plesňou rodu Aspergillus. Je klasifikovaný ako karcinogén triedy 1, tzn. spôsobuje rakovinu u ľudí (je...

Alergén

Alergén je látka, ktorá môže vyvolať alergickú reakciu u citlivých jedincov. Alergény môžu byť prítomné v rôznych formách - potraviny,...

Alkohol

Alkohol (etanol, etylalkohol) je látka vyskytujúca sa v alkoholických nápojoch (pivo, víno, liehoviny). Je zdrojom prázdnych kalórií, tzn. poskytuje energiu,...

Anabolické procesy

Anabolické procesy sú biochemické reakcie, ktoré sa odohrávajú v tele a vedú k rastu a obnove buniek a tkanív. Tieto...

Antikoagulačná liečba

Antikoagulačná liečba je lekársky postup, ktorý sa používa na prevenciu alebo liečenie krvných zrazenín. Ak sa tieto zrazeniny dostanú do...

Antimykotiká

Antimykotiká sú lieky určené na liečenie mykotických (plesňových) infekcií. Tieto môžu postihnúť rôzne časti tela, vrátane kože, nechtov, úst, pľúc...

Antinutrienty

Antinutrienty sú látky v potravinách, ktoré majú schopnosť znižovať dostupnosť, trávenie alebo využitie živín. V najväčšom množstve sú zastúpené v...

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými molekulami zvanými voľné radikálmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu...

Arašidové maslo

Arašidové maslo je potravina vyrábaná mletím arašidov. Je nutrične bohatou potravinou, obsahuje mononenasýtené a polynenasýtené tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a...

Arginín

Arginín je semi-esenciálna aminokyselina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v mnohých biochemických procesoch v tele. Je nevyhnutný pre syntézu proteínov, produkciu...

Ashwagandha

Ashwagandha, známa aj ako indický ženšen, je dôležitá bylina v ajurvédskej medicíne, ktorá je jedným z najstarších holistických liečebných systémov....

Astaxantín

Astaxantín je silný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v niektorých morských živočíchoch, ako sú lososy, kraby, krevety a niektoré druhy...

Autizmus

Autizmus je neurovývojová porucha, ktorá ovplyvňuje sociálnu interakciu, komunikáciu a správanie jedinca. Táto porucha sa zvyčajne prejavuje v ranom detstve...

Autoimunitné choroby

Autoimunitné choroby sú typom ochorenia, kedy imunitný systém tela začne napádať vlastné bunky a tkanivá, pretože ich nesprávne rozpoznáva ako...

B komplex

B komplex je skupina ôsmich esenciálnych vitamínov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Tieto vitamíny zahŕňajú B1 (tiamín),...

Bazálny metabolizmus

Bazálny metabolizmus (BMR) je množstvo energie, ktoré telo spotrebuje v kľudovom stave za účelom udržania základných životných funkcií, ako je...

BCAA

BCAA je skratka pre Branched-Chain Amino Acids, čiže vetvené aminokyseliny. Táto skupina zahŕňa tri esenciálne aminokyseliny: leucín, izoleucín a valín....

Beta-glukány

Beta-glukány sú prírodné polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v celom rade potravín, najviac v obilninách, kvasniciach, hobách a morských riasach. Sú...

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je stravovací plán, ktorý úplne vylučuje lepok, čo je zmes bielkovín nachádzajúcich sa v pšenici, jačmeni, ovse a...

Bezlepkové obilniny

Medzi bezlepkové obilniny patria kukurica, ryža, pohánka, amarant, quinoa, proso alebo teff. Pre ľudí trpiacich celiakiou alebo citlivosťou na lepok...

Bielkoviny

Bilkoviny (proteíny) sú základnou stavebnou jednotkou tela a hrajú kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Sú nevyhnutné pre rast a...

Bio

Označenie "Bio" sa vzťahuje na biopotraviny, ktoré sú pestované a spracované podľa špecifických pravidiel a štandardov. Tieto štandardy sa líšia...

Biologická dostupnosť

Biologická dostupnosť je termín používaný v oblasti výživy a farmakológie, ktorý označuje mieru a rýchlosť, akou je látka absorbovaná do...

Biorytmy

Biorytmy sú prirodzené cykly, ktoré riadia naše telesné, emocionálne a intelektuálne stavy. Tieto cykly ovplyvňujú naše energetické hladiny, náladu, výkonnosť,...

BMI

BMI je skratka pre Body Mass Index, teda index telesnej hmotnosti, ktorý sa používa ako jednoduchý a rýchly spôsob, ako...

Boswelia

Boswelia je označenie pre strom Kadidlovník pílovitý. Jeho živica sa používa v tradičnej ajurvédskej medicíne pre jej protizápalové a analgetické...

Zemiakový škrob

Zemiakový škrob je prírodný polysacharid, ktorý sa získava zo zemiakov. Je bezlepkový a ľahko stráviteľný. Má prebiotické účinky, tzn. podporuje...

Zemiaky

Zemiaky sú hľuzy rastliny baklažán zemiakov. Sú súčasťou bežnej stravy, používajú sa ako príloha. Z nutričného hľadiska sú významným zdrojom...

Brokolica

Brokolica zelenina bohatá na vlákninu, antioxidantov a rad vitamínov a minerálov. Uvádza sa ako dôležitý zdroj sulforafanu, ktorý vykazuje potenciálne...

Brukvovitá zelenina

Brukvovitá zelenina je skupina rastlín, ktorá zahŕňa brokolicu, karfiol, kapustu, kel, reďkovky a mnoho ďalších. Tieto druhy zeleniny sú známe...

Brusnice

Brusnice sú malé bobule bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Okrem toho sú brusnice známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie...

Bulgur

Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica, ktorá sa v kuchyni používa ako príloha. Jedná sa o celozrnnú obilninu, je teda...

Burčiak

Burčiak je nápoj, ktorý sa vyrába z čerstvo lisovaného hroznového muštu procesom kvasenia. Je bohatý na vitamíny, najmä vitamín B...

Camu Camu

Camu Camu je tropické ovocie, ktoré pochádza z amazonských dažďových pralesov v Peru a Brazílii. Je známe svojim vysokým obsahom...

Celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje neznášanlivosťou lepku (bielkovina obsiahnutá v niektorých druhoch obilia - raže, ovsa, pšenice a...

Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny sú produkty, pri výrobe ktorých bola použitá celozrnná múka. Celozrnná múka sa vyrába zo všetkých častí zrna, obsahuje...

Cibuľa

Cibuľa je cibuľová zelenina hojne používaná v kuchyni. Má typicky pálivú chuť. Z nutričných vlastností vyniká predovšetkým vysoký obsah rozpustnej...

Citrusy

Citrusy sú skupinou ovocia, ktoré zahŕňajú pomaranče, citróny, grapefruity, limetky a mandarínky. Všeobecne sú známe svojim vysokým obsahom vitamínu C....

Kolostrum

Colostrum je prvé mlieko, ktoré produkuje cicavčia matka po pôrode. Je bohaté na živiny a protilátky, ktoré sú nevyhnutné pre...

Cordyceps

Cordyceps (húsenica čínska) je druh parazitickej huby, ktorá vyrastá na larvách (húseniciach) nočného motýľa hrotnokrídleca. Táto huba napadá živé larvy,...

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho systému od úst po konečník. Najčastejšie sa vyskytuje...

Cukry

Cukry sú jednoduché sacharidy, ktoré telo rýchlo vstrebáva a používa ako zdroj energie. Sú prirodzene prítomné v mnohých potravinách, najviac...

Čaj

Čaj je nápoj, ktorý má svoje korene v Ázii, konkrétne v Číne, kde bol považovaný za liečivú rastlinu už pred...

Čakankový sirup

Čakankový sirup je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z koreňov rastliny čakanky. Je bohatý na inulín, typ vlákniny, ktorý podporuje...

Čierny čaj

Čierny čaj je druh čaju, ktorý je silnejší v chuti a obsahuje viac kofeínu ako iné čaje, ale menej ako...

Čierny cesnak

Čierny cesnak je špeciálny druh cesnaku, ktorý prechádza procesom fermentácie za vysokej teploty a vlhkosti po dobu troch až štyroch...

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky sú mladé rastlinky, ktoré sa vyvíjajú zo semien strukovín, obilnín, zeleniny, bylín a orechov. Proces klíčenia je podmienený...

Cesnak

Cesnak je jednou z najstarších pestovaných rastlín na svete, ktorá pochádza z centrálnej Ázie. Je známy svojimi liečivými vlastnosťami už...

Šošovka

Šošovka je druh strukoviny, ktorá je známa po celom svete a je súčasťou mnohých kuchýň. Pochádza z oblasti Blízkeho východu...

Čokoláda

Čokoláda je obľúbený potravinový produkt vyrábaný z kakaových bôbov, čo sú plody kakaovníka. Kakaové bôby sa zberajú, fermentujú, sušia, pražia...

Detoxikace

Detoxikácia je proces odstraňovania toxických látok z tela. Často sa používa na označenie rôznych diét, pôstov alebo iných metód, ktoré...

Detralex

Detralex je liek, ktorý sa používa na liečenie žilových ochorení, ako sú kŕčové žily a hemoroidy. Pomáha zlepšovať krvný obeh...

Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické ochorenie, ktoré je spôsobené buď nedostatočnou produkciou inzulínu (hormónu regulujúceho hladinu cukru v krvi), alebo neschopnosťou...

Diéta

Diéta sa všeobecne vzťahuje k stravovaciemu plánu alebo vzorec stravovania, ktorý jedinec sleduje. Môže byť navrhnutá tak, aby podporovala zdravie,...

Doenjang

Doenjang je tradičná kórejská pasta vyrobená z fermentovanej sóje. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, tukov, vitamínov a minerálov. Keďže sa...

Doplnky stravy

Doplnky stravy sú produkty určené na doplnenie bežnej stravy s obsahom koncentrovaného množstva živín alebo iných látok s výživovým alebo...

Odporúčaná dávka

"Odporúčaná dávka" označuje množstvo určitej látky, ako sú vitamíny, minerály, bielkoviny, tuky alebo sacharidy, ktoré by mala osoba konzumovať každý...

Draslík

Draslík je pre ľudské telo nevyhnutný minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Je to jeden z hlavných...

Dusitan sodný

Dusitan sodný (E250) je látka používaná ako konzervačný prostriedok v potravinárskom priemysle, najmä v mäsových výrobkoch. Jeho hlavnou funkciou je...

Echinacea

Echinacea je rastlina pôvodom z Severnej Ameriky, ktorá je známa svojimi imunostimulačnými účinkami. Pomáha posilňovať imunitný systém a zvyšovať odolnosť...

Ektomorf

Ektomorf je jeden z troch základných telesných typov, ktoré popísal americký psychológ William Sheldon. Ide o typ, ktorý je charakterizovaný...

Energetická bilancia

Energetická bilancia udáva vzťah medzi množstvom prijatej a vydanej energie. Pokiaľ je v rovnováhe, označuje sa ako vyrovnaná, hmotnosť tela...

Energetická malnutrica

Energetická malnutrícia je stav, kedy telo nedostáva dostatočné množstvo energie z potravy, ktorú konzumuje. Tento stav môže byť spôsobený nedostatočným...

Energetický príjem

Ide o množstvo energie, ktoré telo získava z konzumovaných potravín a nápojov. Táto energia je nevyhnutná na prevádzkovanie všetkých telesných...

Enzým

Enzýmy sú biologické katalyzátory, ktoré urýchľujú chemické reakcie v tele. Sú nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých procesov, vrátane trávenia potravy,...

Erytritol

Erytritol je nízkokalorické sladidlo, ktoré sa nachádza v niektorých druhoch ovocia a húb. Patrí medzi polyoly (cukorné alkoholy), v tele...

Extrakt

Jedná sa o koncentrovanú formu potraviny – najčastejšie rastlinného pôvodu – ktorá obsahuje vysoké množstvo jej účinných látok (vitamínov, minerálov,...

Extrudované výrobky

Extrudované výrobky sú potraviny vytvorené procesom extrúzie, čo je metóda výroby, pri ktorej sa suroviny stláčajú v extrúznom valci. Na...

Fascie

Fascie sú spojivového tkaniva, ktoré obklopujú svaly a orgány. Hrajú kľúčovú úlohu v podpore a ochrane telesných štruktúr, umožňujú pohyb...

Fermentácia

Fermentácia je prirodzený proces, pri ktorom mikroorganizmy (baktérie, kvasinky alebo plesne) premieňajú organické látky na iné produkty (alkohol, kyseliny alebo...

FODMAP

FODMAP je akronym pre fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, čo sú formy sacharidov, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí...

Fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy sú typom prebiotík, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny (banány, cibuľa, cesnak a iné). Sú...

Fruktóza

Fruktóza je prirodzený cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, zelenine a mede. Je to jednoduchý monosacharid, ktorý telo môže ľahko...

Fruktózová intolerance

Fruktózová intolerancia je metabolické ochorenie, pri ktorom telo nie je schopné správne spracovať fruktózu (ovocný cukor). Tento stav môže spôsobiť...

Fytáty

Fytáty sú organické kyseliny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinných potravinách – najviac v obilninách, strukovinách, orechoch a semenách....

Fytoestrogeny

Fytoestrogény sú prírodné látky rastlinného pôvodu, ktoré sa svojou štruktúrou podobajú ľudským estrogénom. Nachádzajú sa v mnohých potravinách - sóje,...

Fytoživiny

Fytoživiny sú prírodné zložky rastlín, ktoré majú preukázané zdravotné benefity. Sú to chemické látky, ktoré rastliny produkujú prirodzene, aby sa...

Gainer

"Gainer" je doplnok stravy, ktorý je najčastejšie určený na podporu nárastu telesnej hmotnosti, najmä svalovej hmoty. Tento produkt je bohatým...

GHI maslo

Ghi maslo sa vyrába z masla odstredením a odstránením mliečnych bielkovín a cukrov (laktózy). Je to čistý tuk, ktorý je...

Gingko biloba

Gingko biloba je strom, ktorý je považovaný za jeden z najstarších druhov stromov na svete. Jeho listy a semená sa...

Glutamát

Glutamát (tiež glutaman) je soľ kyseliny glutamovej. Vo forme sodnej soli (glutamát sodný) sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, ako...

Glutamín

Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského tela. Je to najhojnejšia aminokyselina v ľudskom tele a...

Glutatión

Glutatión je silný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Ide o tripeptid skladajúci sa z aminokyselín cysteínu, glycínu...

Glykemická nálož

Glykemická nálož je koncept, ktorý odkazuje na množstvo sacharidov v potravine, a súčasne rýchlosť, akú zvyšujú hladinu cukru v krvi....

Glykemický index

Glykemický index (GI) je meradlo, ktoré hodnotí, ako rýchlo av akej miere potraviny zvyšujú hladinu cukru v krvi po ich...

Glykémia

Glykémia je termín používaný na označenie hladiny cukru (glukózy) v krvi. Glukóza je hlavný zdroj energie pre bunky v tele...

Glykovaný hemoglobin

Glykovaný hemoglobín, známy aj ako HbA1c, je forma hemoglobínu, ktorý je chemicky spojený s glukózou. Používa sa v súvislosti s...

Gochujang

Gochujang je tradičná kórejská pálivá omáčka. Tradične sa vyrába z červeného chilli prášku, sladkej ryže, fermentovaných sójových bôbov a soli....

Goitrogény

Goitrogény sú látky, ktoré môžu narúšať funkciu štítnej žľazy. Ich konzumácia tak môže viesť k rozvoju strumy, čiže zväčšeniu štítnej...

Goji

Goji sú malé, jasne červené bobule kríku kustovnice čínskej. Pôvodne pochádza z Ázie, je bohatá na niektoré vitamíny a antioxidanty,...

Guarana

Guarana je rastlina pôvodom z Amazónie. Plodí ovocie bohaté na kofeín a antioxidačne pôsobiace látky. Je oi zdrojom tannínov, ktoré...

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre je tropická rastlina pôvodom z Indie. Jej listy obsahujú látky, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi,...

Hemové železo

Hemové železo je organická forma železa, ktorá sa nachádza v mäse. Je vysoko biologicky dostupná, je považovaná za najlepšie využiteľnú...

Harmanček

Harmanček je liečivá rastlina. Obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko niektorých typov rakoviny, podporovať zdravie srdca a zlepšovať imunitnú...

Himalájska soľ

Himalájska soľ je druh soli, ktorý je ťažený v pakistanskej časti pohoria Himaláje. Je známa svojou ružovou farbou, ktorú získava...

Histamínová intolerancia (HIT)

Histamínová intolerancia je stav, kedy telo nie je schopné efektívne odbúravať histamín – chemickú látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v...

Hladovka

Hladovka je dobrovoľné zdržanie sa konzumácie potravy po určitú dobu. Tento proces môže mať náboženské, zdravotné alebo politické dôvody. Často...

Hliva ustricová

Hliva ustricová je druh huby, ktorá je významným zdrojom beta-glukánov. Tieto látky majú schopnosť zlepšovať funkciu imunitného systému. Okrem iného...

Homeopatiká

Homeopatika je liečebná metóda, ktorá bola založená na konci 18. storočia nemeckým lekárom Samuelom Hahnemannom. Hahnemann vytvoril túto metódu na...

Horčík

Horčík je minerál, ktorý sa podieľa na stovkách biochemických reakcií. Je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a nervov, udržuje rovnováhu...

Huby

Huby sú tradičnou súčasťou stravy mnohých národov. Obsahujú vysoký podiel vody, prakticky nulový podiel tuku a sú bohaté na vlákninu....

Chudnutie

Chudnutie je proces, pri ktorom dochádza k redukcii telesnej hmotnosti, a to predovšetkým znížením telesného tuku. Tento proces je často...

Hydratácia

Hydratácia je proces, pri ktorom telo prijíma a udržuje dostatočné množstvo vody pre správnu funkciu všetkých orgánov a systémov. Voda...

Hydrolyzovaná želatina

Hydrolyzovaná želatína je forma želatíny, ktorá prešla procesom hydrolýzy, čo znamená, že bola rozložená na menšie časti, aby bola ľahšie...

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagén je forma kolagénu, ktorý prešiel procesom hydrolýzy, tzn. rozkladu na menšie časti. Získava predovšetkým z kože a kostí...

Hypofunkcia štítnej žľazy

Hypofunkcia štítnej žľazy, označovaná ako hypotyreóza, je stav, keď štítna žľaza nevyrába dostatočné množstvo hormónov. Tieto hormóny sú zásadné pre...

Chia semienka

Chia semienka z rastliny Salvia hispanica, pôvodom z Mexika a Guatemaly. Sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny...

Chlieb

Chlieb je základnou potravinou v mnohých kultúrach po celom svete a je dôležitým zdrojom živín, ako sú sacharidy, vláknina, bielkoviny,...

Chlorella

Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa, je zdrojom radu vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a esenciálnych mastných kyselín. Chlorella je tiež jedným...

Cholecystektómia

Cholecystektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstraňuje žlčník. Tento zákrok sa obvykle vykonáva v situácii, keď je žlčník postihnutý...

Cholesterol

Cholesterol je typ tuku, ktorý je prítomný v každej bunke tela a je nevyhnutný na normálne fungovanie organizmu. Je dôležitý...

Chondroitín

Chondroitín je prirodzene sa vyskytujúca látka v ľudskom tele, ktorá je súčasťou chrupaviek. Je to zložka, ktorá pomáha udržovať ich...

IgE

Imunoglobulín E (IgE) je typ protilátky, ktorý je produkovaný imunitným systémom. Hrá kľúčovú úlohu v obranných mechanizmoch tela, najmä v...

IgG

Imunoglobulín G (IgG) je typ protilátky, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom systéme tela. Je to najčastejší typ protilátky u...

Imunitný systém

Imunitný systém je zložitý obranný systém tela, ktorý chráni proti infekciám a chorobám. Je tvorený sieťou buniek, tkanív a orgánov,...

Imunosupresíva

Imunosupresíva sú lieky, ktoré potláčajú alebo znižujú silu imunitného systému organizmu. Sú často používané na liečenie autoimunitných ochorení, ako je...

Infekcia

Infekcia je stav, keď sa cudzie organizmy, ako sú baktérie, vírusy alebo huby, množia v tele hostiteľa a spôsobujú škodu....

Inulín

Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinách, najviac v púpavach, cibuli, cesnaku, póre a topinamburoch. Táto...

Inzulín

Inzulín je hormón produkovaný pankreasom. Hrá kľúčovú úlohu v regulácii hladiny cukru v krvi – jeho hlavnou funkciou je umožniť...

Iónové nápoje

Iónové nápoje obsahujú elektrolyty, ako sú sodík, draslík, chlorid a ďalšie minerály, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele. Sú...

Pečeň

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých metabolických procesoch. Tento orgán je...

Jód

Jód je esenciálny stopový prvok, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu štítnej žľazy a produkciu štítnej žľazy hormónov. Tieto hormóny...

Jogurt

Jogurt je mliečny výrobok, ktorý pochádza z Balkánu a Stredného východu. Jeho výroba spočíva v fermentácii mlieka pomocou dvoch druhov...

Kalorická bilancia

Kalorická bilancia sa vzťahuje na pomer medzi množstvom kalórií, ktoré človek spotrebuje, a množstvom kalórií, ktoré spáli. Pokiaľ človek prijme...

Kalorický príjem

Kalorický príjem je množstvo energie, ktoré telo získava z potravy a nápojov, ktoré konzumujeme počas dňa. Táto energia je nevyhnutná...

Kapsaicín

Kapsaicín je aktívna zložka nachádzajúca sa v chilli papričkách, ktorá je zodpovedná za ich ostrú chuť. Táto látka je známa...

Karnitín

Karnitín je látka, ktorá hrá kľúčovú úlohu v produkcii energie tým, že transportuje mastné kyseliny do bunkových mitochondrií, kde sú...

Karotenoidy

Karotenoidy sú skupinou prírodných pigmentov, ktoré sa vyskytujú v rastlinách aj v živočíchoch. Sú to silné antioxidanty, ktoré zohrávajú kľúčovú...

Kazeín

Kazeín je hlavná bielkovina, ktorá sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Je pomaly stráviteľná, poskytuje tak telu dlhodobý prísun...

Katabolizmus

Katabolizmus zahŕňa procesy v tele, ktoré rozkladajú zložité molekuly na jednoduchšie, čo vedie k uvoľneniu energie. Tieto procesy sú nevyhnutné...

Káva

Káva je celosvetovo obľúbený nápoj, ktorý je známy svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Obsahuje kofeín, ktorý stimuluje nervový systém a môže pomôcť...

KCl

KCl je chlorid draselný. V potravinárstve sa používa ako náhrada soli pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoj príjem sodíka,...

Kaleráb

Kaleráb je druh zeleniny. Je významným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha podporovať zdravie tráviaceho systému a môže prispieť k prevencii niektorých...

Kešu orechy

Kešu orechy sú plodom stromu ľadvinovníka západného, pochádzajú z tropických oblastí Brazílie. Sú významným zdrojom vitamínu E, vitamínu B6, horčíka,...

Ketogénna diéta

Ketogénna diéta je stravovací plán, ktorý sa zameriava na konzumáciu potravín s vysokým obsahom tukov a minimálnym obsahom sacharidov. Cieľom...

Ketolátky

Ketolátky sú organické zlúčeniny, ktoré telo produkuje ako vedľajší produkt pri metabolizácii tukov. Táto produkcia sa zvyšuje, keď telo nemá...

Kimchi

Kimchi je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa skladá z nakladanej a fermentovanej zeleniny, najčastejšie kapusty a reďkoviek, s rôznymi koreniacimi...

Kĺbová výživa

Kĺbová výživa sa týka príjmu a využitia živín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a správnu funkciu kĺbov. Kĺby potrebujú k...

Koenzým Q10

Koenzým Q10 je esenciálna látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a hrá kľúčovú úlohu v produkcii energie na bunkovej...

Kofeín

Kofeín je stimulant centrálnej nervovej sústavy, ktorý je prirodzene prítomný v niektorých potravinách a nápojoch, ako je káva, čaj, čokoláda...

Dojčenie

Dojčenie je prirodzený proces, ktorý poskytuje ideálnu výživu pre novorodencov a malé deti. Materské mlieko obsahuje optimálny pomer živín, ktoré...

Kokosový cukor

Kokosový cukor je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z nektáru kvetov kokosovej palmy. Je považovaný za zdravšiu alternatívu k bielemu...

Kokosový olej

Kokosový olej sa získava z dužiny kokosového orecha. Obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny s vysokým podielom MCT (mastné kyseliny so...

Kolagén

Kolagén je živočíšna bielkovina, tvorí základnú stavebnú zložku kože, vlasov, nechtov, kostí, šliach, chrupaviek a kĺbov. Je aj súčasťou stien...

Kolonoskopia

Kolonoskopia je lekársky zákrok, ktorý sa vykonáva za účelom vyšetrenia hrubého čreva a konečníka. Tento postup umožňuje identifikovať rôzne črevné...

Kolové nápoje

Kolesové nápoje sú obľúbeným druhom nápojov po celom svete. Sú obvykle sladené a obsahujú kofeín, zvyšujú tak hladinu energie a...

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý sa vyrába z čierneho alebo zeleného čaju, cukru a symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek, známej...

Konopný protein

Konopný proteín sa vyrába z konopných semien. Je významným zdrojom esenciálnych aminokyselín a vlákniny. Obsahuje významné množstvo omega-3 mastnej kyseliny...

Konzervant

Konzervanty sú látky pridávané do potravín s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť, zlepšiť vzhľad alebo chuť. Pôsobí proti rastu baktérií, kvasiniek...

Konzervované potraviny

Konzervované potraviny sú potraviny, ktoré prešli procesom konzervácie, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a zachovala ich nutričná hodnota. Tento proces...

Korenie

Korenia sú dôležitou súčasťou stravy, ktorá pridáva chuť a arómu do jedla, ale tiež prináša množstvo zdravotných výhod. Často sú...

Koreňová zelenina

Koreňová zelenina je skupina rastlín, ktorých hlavnou časťou určenou na jedenie je koreň. Táto skupina zahŕňajúci mrkvu, repu, petržlen, paštrnák,...

Kosti

Kosti sú základným stavebným prvkom ľudského tela, ktorý poskytuje oporu a ochranu pre mäkké tkanivá a orgány. Hrajú kľúčovú úlohu...

Kozie mlieko

Kozie mlieko je výživným zdrojom mnohých dôležitých živín – bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov. Je často považované za zdravšiu alternatívu...

Kreatín

Kreatín je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá sa nachádza predovšetkým v svalovom tkanive. Je to kľúčový prvok, ktorý telo používa...

Krvný tlak

Krvný tlak je jedným z kľúčových ukazovateľov zdravia jedinca. Je to sila, ktorú krv vyvíja na steny krvných ciev, konkrétne...

Kŕčové žily

Kŕčové žily (varixy) sú zdravotný stav, ktorý sa vyznačuje zväčšenými a skrútenými žilami, obvykle na nohách. Tento stav je často...

Kukurica

Kukurica je bezlepková obilnina. Je významným zdrojom mnohých živín – vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje relatívne vysoké množstvo sacharidov, čo...

Kukuričný škrob

Kukuričný škrob je bežnou zložkou mnohých potravín a je široko využívaný v potravinárskom priemysle ako zahusťovadlo, stabilizátor a sladidlo. Je...

Kurkuma

Kurkuma je korenie známe silnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Je neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne, na liečebné účely ju používa tradičná...

Kvaskové pečivo

Kváskové pečivo je považované za zdravšiu alternatívu klasického pečiva z droždia. Základom na jeho prípravu je kvások, ktorý obsahuje podstatne...

Kvasená zelenina

Kvasená zelenina je zelenina, ktorá prešla procesom fermentácie, pri ktorom sa prirodzene vyskytujúce baktérie množia a premieňajú cukry a škroby...

Kvasené mliečne výrobky

Kvasené mliečne výrobky sú potraviny, ktoré vznikajú fermentáciou mlieka pomocou baktérií alebo kvasiniek. Medzi tieto výrobky patria jogurty, kefír, kyslá...

Kvasená kapusta

Kvasená kapusta je tradičný pokrm, ktorý sa vyrába fermentáciou čerstvej kapusty. Tento proces prebieha za prítomnosti soli a baktérií, ktoré...

Kvasenie

Kvasenie je proces, pri ktorom mikroorganizmy (baktérie, kvasinky) rozkladajú zložky potravín (predovšetkým cukry) a vytvárajú iné produkty, ako je alkohol,...

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je prirodzene sa vyskytujúca látka v ľudskom tele, ktorá má kľúčovú úlohu v udržiavaní vlhkosti a pružnosti pokožky,...

Kyselina máselná

Kyselina maslová (butyrát) je mastná kyselina, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v celkovom zdraví tela, najmä v zdraví čriev. Je hlavným...

Kyselina mliečna

Kyselina mliečna je organická kyselina, ktorá je produkovaná niektorými baktériami, kvasinkami a plesňami. V potravinárstve sa kyselina mliečna využíva ako...

Kyselina močová

Kyselina močová je organická zlúčenina, ktorá sa v tele vytvára ako konečný produkt metabolizmu purínov. Normálne sa vylučuje obličkami. Jej...

Lactobacilly

Lactobacily sú rodom baktérií, ktoré patria do skupiny tzv. probiotík. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri dostatočnom príjme prinášajú človeku...

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je stav, kedy telo stráca schopnosť tráviť laktózu (mliečny cukor). Tento stav je spôsobený nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý...

Lecitín

Lecitín je tuková látka, ktorá sa nachádza v každej bunke v tele. Je nevyhnutný pre správnu funkciu buniek a je...

Liečba kandidózy

Liečba kandidózy je proces zameraný na elimináciu nadmerného rastu kvasinky Candida v tele. Candida sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele,...

Lieky

Lieky sú látky alebo kombinácie látok, ktoré sa používajú na liečenie, zmiernenie alebo prevenciu chorôb a zdravotných ťažkostí. Môžu byť...

Lepok

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v niektorých obilninách (pšenica, jačmeň, ovos a raž). Je to lepkavá látka, ktorá dáva pečivu...

Lipozomálna forma

Lipozomálna forma je špecifický spôsob, akým sa látky (vitamíny, minerály alebo lieky) balia do malých častíc nazývané lipozómy. Lipozómy sú...

Lisované šťavy

Lisované šťavy sú nápoje získané z ovocia a zeleniny pomocou lisovania, čo je metóda extrakcie šťavy, ktorá zachováva väčšinu vitamínov,...

Ľanové semienko

Ľanové semienko je malé semeno rastliny Linum usitatissimum. Táto rastlina je pestovaná už tisíce rokov a je známa pre vlákno,...

Ľanový olej

Ľanový olej sa získava z ľanových semienok lisovaním za studena. Je typický vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny sú...

Losos

Losos je druh ryby, ktorý je známy svojim vysokým obsahom kvalitných bielkovín, zdravých tukov a dôležitých vitamínov a minerálov. Je...

Low carb

"Low carb" je termín používaný v oblasti výživy a zdravia, ktorý sa vzťahuje na stravovací plán alebo diétu s nízkym...

Strukoviny

Strukoviny sú skupinou rastlín, ktoré patria do čeľade bôbovitých. Medzi najznámejšie patrí hrach, šošovica, fazuľa, sója, cícer alebo bôby. Sú...

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, tzn. je nevyhnutná pre ľudské zdravie, ale telo ju nedokáže samo vytvárať. Je nutné ju preto...

Maca

Maca je koreňová rastlina pôvodom z Peru. Je známa svojimi adaptogénnymi účinkami, tzn. pomáha telu prispôsobiť sa stresu. Jej konzumácia...

Stearát horečnatý

Magnesium stearate je látka, ktorá sa často používa ako plnivo alebo protispekavá prísada v potravinárskom priemysle a vo výrobe liekov...

Mak

Mak je semeno rastliny Papaver somniferum. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Patrí medzi najbohatšie...

Makrobiotika

Makrobiotiká je stravovací systém, ktorý sa zameriava na dosiahnutie rovnováhy medzi telom a myslí prostredníctvom stravy. Tento koncept pochádza z...

Maltodextrín

Maltodextrín je polysacharid, ktorý sa často používa ako potravinové aditívum. Je vyrábaný z rastlinných škrobov, najčastejšie z kukurice, ryže, zemiakov...

Mandle

Mandle sú druh orechov, ktoré pochádzajú zo stromu mandľovníka, pôvodom z Blízkeho východu a južnej Ázie. Obsahujú vysoký podiel mononenasýtených...

Margarín

Margarín je druh rastlinného tuku, ktorý sa vyrába z rastlinných olejov (sójového, kukuričného, slnečnicového alebo palmového). Je alternatívou k maslu,...

Maslo

Maslo je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába z mlieka. Je bohaté na tuky a poskytuje množstvo nutričných výhod. Obsahuje vitamíny...

Mäsozeleninové príkrmy

Mäsozeleninové príkrmy sú pokrmom, ktorý kombinuje mäso a zeleninu. Sú základom stravy pre malé deti, u ktorých slúžia ako prechod...

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny sú základnými stavebnými blokmi tukov. Sú nevyhnutné pre mnoho telesných funkcií, vrátane tvorby bunkových membrán a hormónov, sú...

Maté

Maté je označenie pre produkt vyrábaný z listov a stoniek rastliny yerba maté. Rastlina je známa svojimi stimulačnými účinkami -...

Materské mlieko

Materské mlieko je prvou prirodzenou potravou pre novorodencov a dojčatá, ktorú produkuje telo matky. Je bohaté na živiny, ktoré sú...

MCT olej

MCT olej (olej so stredne dlhými reťazcami mastných kyselín) je typ tuku, ktorý sa rýchlejšie trávi a absorbuje ako väčšina...

Med

Med je sladká, viskózna tekutina vytvorená včelami a niektorými ďalšími druhmi hmyzu z nektáru kvetov. Je to prírodné sladidlo, ktoré...

Menopauza

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý nastáva u žien obvykle medzi 45. a 55. rokom života, kedy dochádza k ukončeniu...

Menštruačný cyklus

Menštruačný cyklus je prirodzený biologický proces, ktorý sa odohráva v tele ženy každý mesiac. Je spojený s reprodukčným zdravím a...

Metabolický syndróm

Metabolický syndróm je súbor metabolických abnormalít, ktoré zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a diabetu 2. typu. Vyznačuje sa kombináciou niekoľkých...

Metabolizmus

Metabolizmus je súbor chemických reakcií, ktoré sa odohrávajú v bunkách tela, aby ho udržalo živé a fungujúce. Tieto procesy umožňujú...

Mikrobiota

Mikrobiota je termín používaný na opis komunity mikroorganizmov, ktoré žijú v určitom prostredí, vrátane ľudského tela. Hrá kľúčovú úlohu v...

Mikroorganizmy

Mikroorganizmy sú malé jednobunkové organizmy. Zahŕňajú baktérie, vírusy, huby, prvoky a niektoré druhy rias a plesní. V kontexte zdravia a...

Mikrovlnný ohrev

Mikrovlnný ohrev je proces, pri ktorom sa potraviny ohrievajú pomocou mikrovlnného žiarenia. Mikrovlnné rúry fungujú tak, že vysielajú mikrovlny, ktoré...

Mineralizácia

Mineralizácia v kontexte zdravia a výživy sa vzťahuje na proces, pri ktorom má telo k dispozícii dôležité minerály, ktoré sú...

Minerálne látky

Minerálne látky sú anorganické látky nevyhnutné pre správnu funkciu tela. Sú súčasťou zdravej výživy, delia sa na makroelementy (sú potrebné...

Miso pasta

Miso pasta je tradičná japonská potravina, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov, soli a korenia, často s pridaním ryže alebo...

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú potraviny vyrobené z mlieka, najčastejšie kráv, kôz, oviec alebo byvolov. Medzi najznámejšie patrí mlieko, syry, jogurty, maslo,...

Morské riasy

Morské riasy sú vodné rastliny, ktoré sa vyskytujú v moriach a oceánoch. Sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín,...

Mrazená zelenina

Mrazená zelenina sa vyrába rýchlym zmrazením z dôvodu zachovania jej nutričnej hodnoty a čerstvosti. Tento proces spomaľuje enzymatické reakcie, ktoré...

Mrkva

Mrkva je koreňová zelenina charakteristická výraznou oranžovou farbou, sladkou chuťou a vysokým obsahom beta karoténu. Je tiež bohatá na vlákninu...

Multivitamín

Multivitamín je doplnok stravy, ktorý obsahuje kombináciu rôznych vitamínov, minerálov a ďalších nutričných látok. Tieto látky sú nevyhnutné pre správnu...

Nadúvanie

Nadúvanie je stav, kedy sa v tráviacom systéme hromadí nadbytočné množstvo plynov, čo môže spôsobovať nepohodlie, bolesť, pocit plnosti alebo...

Náhradné sladidlá

Náhradné sladidlá sú látky používané na nahradenie cukru v potravinách a nápojoch. Sú obľúbené najmä medzi ľuďmi, ktorí sa snažia...

Náhrada soli

Náhradka soli je produkt, ktorý je navrhnutý tak, aby nahradil bežnú soľ (chlorid sodný) v našej strave. Tieto náhradky môžu...

Namáčanie

Namáčanie je proces, ktorý sa často používa v oblasti zdravia a výživy, najmä pri príprave strukovín, obilnín a orechov. Tento...

Nízkotuková diéta

Nízkotuková diéta je stravovací plán, ktorý obmedzuje príjem tukov, najmä nasýtených tukov a cholesterolu. Tento typ diéty je často odporúčaný...

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty sú kľúčové informácie o obsahu živín v potravinách, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Tieto hodnoty...

Obezita

Obezita je chronické zdravotné ochorenie charakterizované nadmerným nahromadením telesného tuku, ktoré môže negatívne ovplyvniť zdravie jedinca. Je to stav, kedy...

Obilniny

Obilniny sú základným zdrojom energie v ľudskej strave a tvoria dôležitú súčasť vyváženého jedálnička. Sú bohaté na zložité sacharidy, ktoré...

Očistná kúra

Očistná kúra je proces, ktorý je zameraný na odstránenie toxínov a škodlivých látok z tela s cieľom podporiť celkové zdravie...

Olej

Olej je základnou zložkou v mnohých diétach a je dôležitý pre správnu funkciu tela. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré telo...

Olivový olej

Olivový olej je zdravý tuk, ktorý sa získava z olív, plodov olivovníka. Je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, najmä olejovú...

Omega-3

Omega-3 sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre ľudské zdravie, ale telo si ich nedokáže samo vytvoriť. Musíme ich...

Omega-6

Omega-6 je typ esenciálnej mastnej kyseliny, ktorú ľudské telo nedokáže samo vytvoriť, a preto ju musíme získavať z potravy. Tieto...

Orechové mlieka

Orechové mlieka sú rastlinná alternatíva klasického kravského mlieka, ktorá sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou. Sú vyrábané z rôznych...

Orechové maslo

Orechové maslo je výživovo bohatý potravinový produkt, ktorý je zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahuje mononenasýtené a...

Orechy

Orechy sú významným zdrojom mnohých živín, ktoré sú pre ľudské telo nevyhnutné. Obsahujú vysoké množstvo zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov...

Osteoporóza

Osteoporóza je zdravotný stav, ktorý sa vyznačuje stratou kostnej hmoty a zhoršením štruktúry kostného tkaniva, čo vedie k zvýšenej krehkosti...

Ovčie mlieko

Ovčie mlieko je výživovo bohaté a obsahuje vyššie množstvo vitamínov a minerálov ako kravské alebo kozie mlieko. Je zdrojom vápnika,...

Ovos

Ovos je jedným z najzdravších obilnín na svete. Je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu...

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú výživovo bohaté a predstavujú skvelý zdroj energie. Sú bohaté na vlákninu, najmä beta-glukány, ktoré môžu pomôcť znížiť...

Ovocie

Ovocie je základným prvkom vyváženej stravy a je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné na správne...

Oxid siričitý

Oxid siričitý je chemická látka, ktorá sa často používa ako konzervačný prostriedok v potravinárstve, najmä v sušenom ovocí, víne a...

Oxidácia

Oxidácia je chemický proces, ktorý sa vyskytuje v tele a môže viesť k výrobe voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť bunkové...

Paleo

"Paleo" odkazuje na paleolitickú diétu, ktorá je tiež známa ako diéta pravekých lovcov a zberačov, kamennej doby alebo jaskynná diéta....

Para orech

Para orechy sú významným zdrojom mnohých dôležitých živín, vrátane bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a antioxidantov. Sú tiež jedným z najlepších...

Pasterizácia

Pasterizácia je tepelný proces, ktorý sa používa na zničenie škodlivých mikroorganizmov v potravinách a nápojoch. Tento proces bol pomenovaný po...

Korenie

Korenie je obľúbené korenie, ktoré sa používa po celom svete a je známe svojimi výraznými chuťami a výhodami pre zdravie....

Peristaltika čriev

Peristaltika čriev je proces, ktorý umožňuje pohyb potravy a odpadových látok cez tráviaci systém. Ide o striedavé sťahovanie a uvoľňovanie...

Pickles

Uhorky nakladané v soli, kyseline octovej a vode, známe ako pickles, sú obľúbenou pochúťkou po celom svete. Z hľadiska výživy...

Pitný režim

Pitný režim je kľúčovým aspektom zdravého životného štýlu a správnej výživy. Odkazuje na množstvo a kvalitu tekutín, ktoré človek konzumuje...

Pleseň

Pleseň je typ mikroorganizmu, ktorý patrí do skupiny húb. Niektoré druhy plesní sú pre človeka neškodné a dokonca užitočné, napríklad...

Podváha

Podváha je stav, kedy je telesná hmotnosť jedinca nižšia ako je normálna pre jeho vek, výšku a pohlavie. Je to...

Polyfenoly

Polyfenoly sú skupinou chemických zlúčenín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách a sú známe svojimi silnými antioxidantnými vlastnosťami. Tieto...

Polyoly

Polyoly sú skupinou sladidiel, ktoré sa často používajú ako náhrada cukru v potravinách a nápojoch. Sú známe aj ako cukrové...

Polysacharidy

Polysacharidy sú zložité sacharidy, ktoré sa skladajú z dlhých reťazcov monosacharidov. Sú to dôležité zložky stravy, ktoré poskytujú telu energiu...

Porcie

"Porcie" v kontexte zdravia a výživy sa všeobecne odkazuje na množstvo jedla alebo nápoja, ktoré je považované za jednu jednotku...

Potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia je negatívna reakcia tela na konkrétne potraviny, ktorá sa líši od alergickej reakcie tým, že nezahŕňa imunitný systém....

Prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v našom čreve. Ide o špecifický typ vlákniny,...

Prediabetes

Prediabetes je zdravotný stav, keď hladina cukru v krvi je vyššia ako normálna, ale nie tak vysoká, aby bola diagnostikovaná...

Probiotické kultúry

Probiotické kultúry sú živé mikroorganizmy, ktoré pri dostatočnom príjme prinášajú zdravotný prospech hostiteľovi. Tieto kultúry sú obvykle baktérie, ale môžu...

Produkcia hormónu ghrelín

Produkcia hormónu ghrelín, často označovaného ako „hormón hladu“, je kľúčová pre reguláciu nášho príjmu potravy a energetickej rovnováhy. Ghrelín je...

Prolaktín

Prolaktín je hormón, ktorý je produkovaný v prednej časti hypofýzy, malé žľazy umiestnené na spodnej strane mozgu. Tento hormón zohráva...

Proteínová malnutrica

Proteínová malnutrícia je stav, kedy telo nedostáva dostatočné množstvo proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív. Proteíny sú...

Proteínový nápoj

Proteínový nápoj je doplnok stravy, ktorý je bohatý na proteíny, základné stavebné bloky tela. Proteíny sú nevyhnutné pre rast a...

Prerušované pôsty

Prerušované pôsty, tiež známe ako intervalové pôsty, sú stravovací režim, ktorý strieda obdobie normálneho príjmu potravy s obdobiami pôstu. Tento...

Psychosomatika

Psychosomatika je odbor, ktorý sa zaoberá vzťahom medzi psychikou a telesným zdravím. Tento termín odkazuje na to, ako môžu psychické...

Ptyalín

Ptyalín je enzým, ktorý sa nachádza v ľudskej sline a slúži na rozklad škrobu na jednoduchšie cukry. Tento proces je...

PUFA

PUFA je skratka pre poly-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú základným typom tukov potrebných pre ľudské zdravie. Tieto mastné kyseliny sú...

Puriny

Puriny sú organické zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách, ale taktiež sú produkované naším telom. Sú dôležité pre...

Pôst

Pôst je dobrovoľné obmedzenie príjmu potravy alebo niektorých druhov potravy po určitú dobu. Z hľadiska zdravia a výživy je pôst...

Q10

Q10, známy tiež ako koenzým Q10, je prirodzene sa vyskytujúca látka v tele, ktorá hrá kľúčovú úlohu v produkcii energie...

Paradajky

Paradajky sú významným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné na správnu funkciu nášho tela. Sú bohaté na vitamín C,...

Rakovina

Rakovina je skupina chorôb charakterizovaných nekontrolovaným rastom a šírením abnormálnych buniek. Existuje mnoho typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, pľúc, prostaty,...

Rakytník

Rakytník rešetliakový je rastlina, ktorá je známa svojimi výrazne oranžovými plodmi. Tieto plody sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty,...

Redukčná diéta

Redukčná diéta je stravovací plán, ktorý je navrhnutý tak, aby pomohol jedincovi znížiť telesnú hmotnosť. Tento typ diéty obvykle zahŕňa...

Respiračný kvocient

Respiračný kvocient (RQ) je hodnota, ktorá ukazuje, aký typ paliva telo využíva pre energetické potreby. Je to pomer medzi množstvom...

Rezistentný škrob

Rezistentný škrob je typ škrobu, ktorý sa v tele chová podobne ako vláknina. Ako názov napovedá, je „rezistentný“ voči tráveniu,...

RMR

RMR, čiže Resting Metabolic Rate, je meranie spotreby energie v kľudovom stave. Ide o množstvo kalórií, ktoré telo spotrebuje za...

Rastlinné nápoje

Rastlinné nápoje sú alternatívou k tradičným mliečnym výrobkom a sú vyrábané z rôznych druhov rastlín, ako sú orechy, sója, ryža,...

Rastlinné tuky

Rastlinné tuky sú tuky, ktoré pochádzajú z rastlinných zdrojov, ako sú orechy, semená, zelenina, obilniny a ovocie. Tieto tuky sú...

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ stráviteľnej vlákniny, ktorá sa v tele rozpúšťa vo vode a tvorí gelovitú látku. Táto vláknina pomáha...

Roztrúsená skleróza

Roztrúsená skleróza (RS) je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém, konkrétne mozog a miechu. Pri RS imunitný systém...

Rybia omáčka

Rybia omáčka je bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje mnoho dôležitých minerálov a vitamínov, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie. Je...

Rybí tuk

Rybí tuk je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre ľudské telo nevyhnutné. Tieto kyseliny sú kľúčové pre správnu...

Ryby

Ryby sú významným zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné na správnu funkciu ľudského tela. Sú tiež jedným...

Ryža

Ryža je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie a je jedným z najdôležitejších zdrojov energie, najmä v ázijských...

Riasy

Riasy sú významným zdrojom živín a sú považované za jednu z najzdravších potravín na svete. Sú bohaté na vitamíny, minerály,...

Repkový olej

Repkový olej je výživovo bohatý olej, ktorý sa získava z rastliny repky. Je považovaný za jednu z najzdravších možností rastlinných...

Repný cukor

Repný cukor je druh cukru, ktorý sa vyrába z cukrovej repy. Je to rafinovaný cukor, čo znamená, že prechádza procesom...

Masť

Sadlo je tuk získaný z bravčového mäsa, ktorý je tradične používaný v mnohých kuchyniach po celom svete. Z hľadiska výživy...

Sacharidy

Sacharidy sú jedným z troch základných makronutrientov, ktoré telo potrebuje pre svoj bežný chod a zdravie. Sú hlavným zdrojom energie...

Saponíny

Saponíny sú skupina chemických látok prirodzene sa vyskytujúcich v mnohých rastlinách. Sú známe svojimi zdravotnými prínosmi, vrátane podpory imunitného systému,...

Sardinky

Sardinky sú malé, olejnaté ryby, ktoré sú bohaté na niekoľko dôležitých živín. Sú jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín,...

Škorica

Škorica je obľúbené korenie, ktoré je známe nielen svojou charakteristickou chuťou a vôňou, ale aj svojimi zdravotnými prínosmi. Je bohatá...

Sladidlá

Sladidlá sú látky používané na zosladenie potravín a nápojov. Existujú rôzne typy sladidiel, vrátane prírodných sladidiel, ako je med a...

Šupky

Šupky ovocia a zeleniny sú často bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Napríklad šupka jablka obsahuje viac vlákniny...

Vyprážanie

Vyprážanie je obľúbeným spôsobom prípravy jedla, ktorý však môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Pri smažení dochádza k vysokému...

Smoothie

Smoothie je nápoj, ktorý je obvykle vyrobený z ovocia a zeleniny, ktoré sú zmiešané do hladkej konzistencie. Tento nápoj je...

Sodík

Sodík je pre ľudské telo nevyhnutným minerálom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v rade fyziologických procesov. Je nevyhnutný pre správnu funkciu...

Sója

Sója je rastlina z čeľade bôbovitých, ktorá je známa pre svoj vysoký obsah bielkovín a ďalších živín. Je bohatá na...

Sójové produkty

Sójové produkty sú zdrojom vysoko kvalitnej rastlinnej bielkoviny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudské zdravie. Sú tiež bohaté...

Somatotypy

Somatotypy sú klasifikácia telesných typov, ktoré boli pôvodne vytvorené v 40. rokoch 20. storočia psychológom Williamom Sheldonom. Sheldon identifikoval tri...

Spaľovač tuku

Spaľovač tuku je doplnok stravy, ktorý je navrhnutý tak, aby podporil schopnosť tela spaľovať jeho tukové zásoby. To je dosiahnuté...

Spirulina

Spirulina je modrozelená riasa, ktorá je považovaná za jednu z najvýživnejších potravín na svete. Je bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály...

Stimulant

Stimulanty sú látky, ktoré zvyšujú aktivitu v centrálnej nervovej sústave a tela ako celku. Príkladom stimulantov sú kofeín, nikotín, amfetamíny...

Stopové prvky

Stopové prvky sú minerály, ktoré sú v tele potrebné v malom množstve, ale sú nevyhnutné na správnu funkciu mnohých telesných...

Stráviteľnosť

Straviteľnosť je termín používaný v oblasti výživy a zdravia, ktorý sa vzťahuje na schopnosť tela rozložiť a vstrebať živiny z...

Stres

Stres je prirodzenou reakciou tela na vonkajšie podnety, ktoré vyvolávajú pocit ohrozenia alebo nepohodlia. Telo na stres reaguje uvoľňovaním hormónov,...

Čreva

Črevá sú kľúčovou súčasťou nášho tráviaceho systému, ktoré hrajú zásadnú úlohu v procese trávenia a vstrebávania živín z potravy. Táto...

Črevný mikróbiom

Črevný mikróbiom je komplexný ekosystém tvorený biliónmi mikroorganizmov, vrátane baktérií, vírusov, hub a parazitov, ktoré žijú v našom tráviacom systéme,...

Sukralóza

Sucralóza je umelé sladidlo, ktoré je 600-krát sladšie ako cukor. Je to nízkokalorická alternatíva k cukru, ktorá sa často používa...

Soľ

Soľ, chemicky známa ako chlorid sodný, je základným nutričným prvkom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Sodík v...

Suplementácia

Suplementácia v kontexte zdravia a výživy sa vzťahuje na proces doplňovania stravy o vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré môžu...

Sušené ovocie

Sušené ovocie je výživovo bohaté a obsahuje vysoké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Je to skvelý zdroj antioxidantov, najmä polyfenolov,...

Sušený kvások

Sušený kvások je produkt, ktorý sa vyrába fermentáciou obilnín alebo iných potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi kvasinkami a baktériami. Tento...

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva, známy tiež ako IBS (Irritable Bowel Syndrome), je chronické črevné ochorenie, ktoré sa prejavuje bolesťami brucha, nadúvaním,...

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev, tiež známy ako "leaky gut", je stav, kedy sa črevná bariéra stáva porézny, čo umožňuje, aby...

Srvátkový proteín

Srvátkový proteín je vysoko kvalitný proteín, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch. Je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné...

Syridlo

Syridlo je prírodný enzým, ktorý sa používa pri výrobe syrov na zahusťovanie a koaguláciu mlieka. Tento enzým sa získava zo...

Škroby

Škroby sú zložité sacharidy, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, zelenina a niektoré ovocie. Sú jedným...

Špenát

Špenát je vysoko výživná zelenina, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Je obzvlášť bohatý na vitamín A, vitamín C,...

Štítna žľaza

Štítna žľaza je malý orgán v tvare motýľa, ktorý sa nachádza v prednej časti krku. Táto žľaza produkuje hormóny, ktoré...

Tapiokový škrob

Tapiokový škrob je bezlepkový produkt získaný z koreňa rastliny manioku, ktorý je široko využívaný v kulinárstve a potravinárstve. Je bohatý...

Tehotenstvo

Tehotenstvo je obdobie, keď žena nosí v tele jedno alebo viac vývojových štádií potomkov, obvykle od doby počatia až do...

Tempeh

Tempeh je tradičný indonézsky potravinový produkt, ktorý sa vyrába fermentáciou sójových bôbov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a rôzne vitamíny...

Tenké črevo

Tenké črevo je kľúčovou súčasťou tráviaceho systému, ktorá zohráva zásadnú úlohu v procese trávenia a absorpcie živín. Je to miesto,...

Hrubé črevo

Hrubé črevo je kľúčovou súčasťou tráviaceho systému, ktoré zohráva zásadnú úlohu v absorpcii vody a elektrolytov z nestrávených potravín. Je...

Tofu

Tofu, známy aj ako sójový syr, je významným zdrojom bielkovín, najmä pre tých, ktorí sa stravujú vegetariánsky alebo vegánsky. Je...

Tráviaci enzým

Tráviace enzýmy sú biologické molekuly, ktoré telo produkuje na rozklad potravy na menšie, ľahko stráviteľné a vstrebateľné časti. Tieto enzýmy...

Triglyceridy

Triglyceridy sú typom tuku (lipidu) nachádzajúceho sa v krvi. Keď jete, telo premieňa kalórie, ktoré nepotrebuje na okamžité využitie, na...

Trombóza

Trombóza je zdravotný stav, kedy dochádza k tvorbe krvnej zrazeniny (trombu) v krvnom riečisku, čo môže viesť k čiastočnému alebo...

Triesloviny

Triesloviny sú skupinou chemických zlúčenín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách, vrátane ovocia, zeleniny, bylín, orechov a semienok. Sú...

Tuky

Tuky sú jedným z hlavných makronutrientov, ktoré telo potrebuje pre svoj správny chod. Sú nevyhnutné na absorpciu vitamínov rozpustných v...

Tvrdé syry

Tvrdé syry sú významným zdrojom bielkovín, vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov. Obsahujú aj vitamíny...

Umelé mlieka

Umelé mlieka, tiež známe ako rastlinné mlieka, sú alternatívou k tradičnému kravskému mlieku. Sú vyrábané z rôznych rastlinných zdrojov, ako...

Únavová zlomenina

Únavová zlomenina je typ zlomeniny kosti, ktorá je spôsobená opakovaným namáhaním alebo preťažením, nie jednorazovým nárazom alebo úrazom. Tento druh...

Údeniny

Údeniny sú obľúbenou súčasťou stravy mnohých ľudí vďaka svojej chuti a praktickosti. Avšak z hľadiska zdravia a výživy sú údeniny...

Vaječné bielkoviny

Vaječné bielkoviny sú jedným z najčistejších a najúčinnejších zdrojov bielkovín, ktoré môžete do svojej stravy zaradiť. Sú bohaté na esenciálne...

Vápnik

Vápnik je esenciálny minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie a správnu funkciu ľudského tela. Je to najhojnejší minerál v tele,...

Vazodilatačný efekt

Vazodilatačný efekt je proces, pri ktorom dochádza k rozšíreniu krvných ciev, čo umožňuje väčší prietok krvi. Tento efekt je dôležitý...

Vegánstvo

Vegánstvo je stravovací a životný štýl, ktorý úplne vylučuje konzumáciu akýchkoľvek produktov živočíšneho pôvodu. To zahŕňa mäso, mliečne výrobky, vajcia,...

Vegetariánstvo

Vegetariánstvo je stravovací štýl, ktorý vylučuje konzumáciu mäsa a rýb. Niektorí vegetariáni sa rozhodnú tiež vyhnúť sa vajíčkam, mliečnym výrobkom...

Vegetatívny nervový systém

Vegetatívny nervový systém, tiež známy ako autonómny nervový systém, je časť nervového systému, ktorá reguluje nevedomé telesné funkcie, ako je...

Vajcia

Vajcia sú významným zdrojom vysokokvalitného bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rôzne telesné funkcie, vrátane rastu a opravy tkanív. Obsahujú aj...

Vitamín A

Vitamín A je esenciálny vitamín, ktorý je nevyhnutný pre množstvo telesných funkcií, vrátane zdravia očí, imunitného systému a reprodukcie. Tiež...

Vitamín B12

Vitamín B12, tiež známy ako kobalamín, je dôležitým nutrientom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Je nevyhnutný na...

Vitamin B9

Vitamín B9, tiež známy ako kyselina listová, je jedným z ôsmich vitamínov skupiny B. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných...

Vitamín C

Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je esenciálny vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Je to...

Vitamín D

Vitamín D je esenciálny vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách, najmä v udržiavaní zdravia kostí a imunitného...

Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v ochrane buniek tela pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto voľné radikály...

Vitamín K

Vitamín K je esenciálny vitamín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v niekoľkých dôležitých telesných funkciách. Je nevyhnutný pre správnu koaguláciu krvi,...

Vitamíny

Vitamíny sú organické látky nevyhnutné pre správne fungovanie tela a udržanie zdravia. Sú to esenciálne živiny, ktoré telo samo o...

Vláknina

Vláknina je dôležitou zložkou zdravej stravy, ktorá prispieva k celkovému zdraviu a pohode. Je to typ sacharidu, ktorý sa nachádza...

Vločky

Vločky sú zdravým a výživným doplnkom každodennej stravy. Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho systému a pomáha udržovať...

Voda

Voda je základnou zložkou ľudského tela a zohráva kľúčovú úlohu v jeho fungovaní. Telo dospelého človeka je tvorené z 60-70%...

Vstrebateľnosť

Vstrebateľnosť v kontexte zdravia a výživy sa vzťahuje na schopnosť tela využiť a vstrebať živiny z konzumovaných potravín. Tento proces...

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak, známy aj ako hypertenzia, je chronické zdravotné ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšeným tlakom krvi v cievach. Tento...

Xylitol

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré sa vyskytuje v niektorých rastlinách, vrátane ovocia, zeleniny a drevín. Je to päťatómový alkohol, ktorý...

Zápcha

Zápcha je stav, kedy je stolica tvrdá a suchá, a jej priechod črevom je ťažký a nepravidelný. Tento stav môže...

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest, známy aj ako infekcia močových ciest, je stav, kedy sa baktérie dostanú do močových ciest a začnú...

Zápaly

Zápaly sú reakciou tela na poškodenie tkaniva, infekciu alebo podráždenie. Sú to komplexné biologické procesy, ktoré zahŕňajú mnoho bunkových a...

Záporná energetická bilancia

Záporná energetická bilancia znamená, že telo spotrebuje viac energie, než koľko jej prijme prostredníctvom stravy a nápojov. Tento stav je...

Zavádzanie príkrmov

Zavádzanie príkrmov je dôležitým krokom v živote každého dieťaťa, ktorý obvykle nastáva medzi 4. až 6. mesiacom veku. Tento proces...

Zelená káva

Zelená káva je druh kávy, ktorý sa získava z nepražených kávových zŕn. Tento druh kávy je bohatý na antioxidanty a...

Zelené potraviny

Zelené potraviny sú označenie pre potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a sú tak zdravé pre naše...

Zelenina

Zelenina je základným stavebným kameňom zdravej a vyváženej stravy. Je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné...

Zeleninové príkrmy

Zeleninové príkrmy sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy, ktorá podporuje zdravie a výživu. Sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré...

Zelený čaj

Zelený čaj je známy svojimi mnohými zdravotnými prínosmi, ktoré sú predovšetkým dôsledkom jeho vysokého obsahu antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré...

Kapusta

Kapusta je vynikajúci zdroj vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život. Je bohaté na vitamíny C, K a...

Železo

Železo je základný minerál, ktorý je nevyhnutný pre množstvo telesných funkcií. Je kľúčovým prvkom na výrobu hemoglobínu, proteínu v červených...

Ženšen

Ženšen je rastlina, ktorá je známa svojimi liečivými účinkami a je široko využívaná v tradičnej čínskej medicíne. Má adaptogénne vlastnosti,...

Žilné ochorenia

Žilné ochorenie je termín, ktorý sa vzťahuje na rôzne stavy, ktoré postihujú krvný obeh v žilách. Tieto stavy môžu zahŕňať...

Živočísne potraviny

Živočíšne potraviny sú zdrojom mnohých dôležitých živín, ktoré sú nevyhnutné na správne fungovanie ľudského tela. Medzi tieto živiny patria napríklad...

Žlčové kamene

Žlčové kamene sú pevné kryštály, ktoré sa môžu tvoriť v žlčníku, malom orgáne pod pečeňou, ktorý ukladá žlč produkovanú pečeňou....

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi