Výber z poradne kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu

On-line poradna

Pozrite sa na výber z rozsiahleho archívu otázok v on-line poradni kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu (celkovo poradňa obsahuje viac ako 7000 zodpovedaných otázok, ich počet neustále rastie). Tieto otázky slúžia zároveň ako skvelý študijný materiál pre študentov tohto kurzu.

Vo svojej praxi sme narazil na zaujímavý problém, na ktorý by som rád poznal Váš názor. Jedná sa o to, že som bol opýtaný, či nemôže byť saw pallmeto byť problém pre športovcov. Priznám sa, že som ho zatiaľ u takto mladých a „výkonných“ ľudí priamo neodporúčal, ale zaujalo ma to ako problém pretože som nevedel odpovedať. V čom je problém - v pozitívnom liste WADA sa v triede S, a tuším ešte niekde objavujú ako zakázané resp maskujúce látky inhibítory alfa 5 reduktázy, a sú tam menované príslušné liečivá ako je finasteridín, dutasterid, probenecid a spol. , a tak sme nevedel či sa tento zoznam týka iba týchto preparátov, či akýchkoľvek inhibítorov. Preto som sa chcel opýtať, či ste sa vy alebo „niekto“ stretol s týmto problémom a ako ho oficiálne riešiť? Ten človiečik akosi tvrdil, že výrobky Nutrilite tiež nie sú "čisté". Reagovali sme odkazom na výrobcu, ktorý určite má overné tvrdenia a tým diskusia skončila. Pretože som, ako viete hĺbavý typ, chcel som Vás poprosiť o pomoc s riešením ako "oficiálne" prezentovať odpoveď - športovci nie sú pre mňa denným chlebom.

Máte skutočne zaujímavé prípady...:o) Všeobecne môžeme (a svojim spôsobom aj musíme) tvrdiť, že doplnky stravy, ktoré sa predávajú legálnou cestou (tzn. odsuňme bokom "podpultové" extrakty Ma Huang a podobné špeciality) nemôžu pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania spôsobiť dopingový problém. Nutrilite navyše vydala oficiálne vyhlásenie, že žiadne ich výrobky neodporujú pravidlám WADA. Toto samozrejme platí aj pre výrobky N1 (obsah kofeínu) aj CLA500 (zvyšuje produkciu IGF-1 a somatotropínu, ale vždy na bezproblémovú úroveň). U Saw Palmetta môže TEORETICKY dôjsť snáď iba k tomu, že obsah beta-sitosterolu v extrakte saw palmetta (ktorý rovnako nie je na množstvo tejto látky štandardizovaný) môže pri vyšších dávkach fungovať ako infibítor alfa-5 reduktázy. Je ale preukázané, že beta-sitosterol má tieto inhibujúce účinky oveľa nižšie ako finasteridum a iné enzýmy, navyše ešte inhibuje tvorbu prostaglandínov a leukotriénov, vďaka tomu má menej vedľajších účinkov (ale to už tu nie je podstatné). Beta sitosterol (prípadne extrakty serenoa repens) nie sú uvedené v zozname WADA.

Neurologička odporučila klientke na chrbát a oči voľnopredajný produkt Milgama N. Zloženie: 40 mg benfotiamínu, 90 mg B6, 250 microgramov B12 Tie dávky sú 40 až 250 násobky DDD. Ďalej mi klientka tvrdí, že jej doktorka hovorila, že benfotiamín je v tukoch rozpustná forma vitamínu B1. Je to s tým benfotiamínom pravda? Ak áno, nemôže dôjsť k predávkovaniu? Ďalej, ak je DDD takto prekročená, a vitamíny sú rozpustné vo vode, nie je to zbytočné? (drahý moč :-) ) Máme nejaký produkt, ktorý by bol s týmto porovnateľný?

Uvádzaný výrobok spadá do kategórie liečiv, tzn. obsahom zastúpených látok vrátane dávkovania značne presahuje možnosti, ktoré sú povolené u doplnkov stravy. Benfotiamín je syntetický derivát tiamínu - na rozdiel od bežne používaného vitamínu B1 sa jedná o lipofilnú látku (=rozpustnú v tukoch, tiamín je inak rozpustný vo vode) a z toho vyplývajú aj rozdielne farmakokinetické vlastnosti. Vďaka rozpustnosti v tukoch ľahko prechádza biologickou membránou, dosahuje vysoké vnútrobunkové koncentrácie a má vysokú biologickú dostupnosť. Táto látka sa (vrátane ostatných zastúpených v tomto lieku) odporúča pri ochoreniach periférneho nervového systému (zápalové ochorenia periférnych nervov, diabetická a alkoholická polyneuropatia, pásové opary a pod). Vzhľadom na to, že sa jedná o liek, sú také dávky (podľa výskumov) opodstatnené. Uvedené dávkovanie B6 je v medicíne bežné (čo neznamená, že túto dávku náš organizmus 100% využije), B12 sa často podáva aj v oveľa vyšších dávkach (1000mcg-5000mcg)- tento vitamín ako jediný z rady B komplexu si telo ukladá do zásoby.

Aký význam má pre naše zdravie farba stolice?

Sledovať farbu (aj konzistenciu) stolice je s ohľadom na naše zdravie nesmierne dôležitá vec. Normálna farba výkalov je hnedá, približne ako tmavá mliečna čokoláda (dôvodom je obsah mŕtvych baktérií osídľujúcich hrubé črevo). Okrem zvyškov baktérií spôsobuje hnedé sfarbenie žlč vylučovaná pečeňou do tenkého čreva za účelom trávenia tukov. Všeobecne sa farba stolice mení s ohľadom na to, čo každý deň stravou prijímame. Ak sledujeme vzťah farba stolice-zdravotný stav, má význam sa orientovať na dlhodobejšie zmeny, teda nie tie, ktoré vznikajú kozumáciou vyššieho množstva špecifických potravín (čučoriedky = modrá stolica, doplnky s obsahom anorganického železa = čierna stolica, väčšie množstvo červenej repy = červená stolice a pod.). Pokiaľ stolica po vylúčení týchto výkyvov zostáva dlhodobejšie napr. čierna, jedná sa o ukazovateľ krvácania do tráviaceho traktu. Pokiaľ napr. zaznamenáme na povrchu stolice krvavé pruhy, tieto môžu byť spôsobené najčastejšie hemoroidmi. Pokiaľ je ale krv do stolice vmiešaná, s najväčšou pravdepodobnosťou dochádza ku krvácaniu (najčastejšie) do hrubého čreva. Žltá alebo zelenkavá stolica môže byť indikátorom blížiacej sa hnačky (v týchto prípadoch je vhodné sa príliš nevzďaľovať od domova...) popr. značí príliš vysokú konzumáciu tukov.

Bavili sme sa na školení s Vami o bielkovinách, ktoré keď zvýšime pri silovom cvičení (cca 2g na 1kg telesnej váhy), mal by človek vypustiť kávu, čaj, sladené nápoje, obmedziť sladkosti a vypustiť nasýtené tuky . Týka sa tohto prípadu aj to, že by začal vznikať pri tomto zvýšení bielkovín ich nadbytok a tým vyplavovanie vápnika z kostí?

Metabolizmus vápnika v organizme je pomerne zložitý, súvisí s faktormi ako napr. množstvo prijímaného horčíka či fosforu, pohybová aktivita, celkový príjem bielkovín a i. Pri stave predávkovania bielkovinami skutočne môže dochádzať k zvýšenému vyplavovaniu vápnika z kostí, tieto procesy ale môžeme ovplyvniť napr. zvýšenou fyzickou činnosťou, čo posilňovanie je práve jedna z najlepších variant. Ak už ale k takejto situácii dôjde, mali by sme dávku bielkovín znížiť na adekvátne množstvo (len blázon sa bude v štádiu chronickej hnačky spôsobenej nadbytkom bielkovín ďalej "pchať" jej zdrojmi bez úpravy jedálnička).

Dobrý deň, mohli by ste nám niečo napísať kolových nápojoch všeobecne? Aký to môže mať zdravotný vplyv na naše zdravie v prípade dlhodobého užívania? Ďakujem

Colové nápoje sú síce pre väčšinu spotrebiteľskej populácie chuťovo atraktívnym nápojom, z hľadiska ich možného pôsobenia na naše zdravie sú viac než diskutabilné. Pokiaľ sa pozriete na ich zloženie, na prvom mieste by Vás malo zaraziť množstvo cukrov (u nie light výrobkov) – v priemere 10-12 g na 100 ml nápoja (pre predstavu – 1 kocka cukru váži 4,5 g). Z tohto pohľadu sa jedná o významnú kalorickú bombu s extrémne vysokým glykemickým indexom – preto pravidelnú konzumáciu kolových nápojov radíme medzi hlavné príčiny vzniku nadváhy. Pri light výrobkoch je ich glykémia vrátane energetického obsahu síce nízka, nápoje sú ale sladené náhradnými sladidlami (aspartám, cyklamát, sacharín), u ktorých sa stále častejšie objavujú názory či informácie podložené štúdiami o ich negatívnych účinkoch na naše zdravie. Navyše sú zdrojom sodíka, čo v prípadoch vysokej konzumácie colových drinkov vedie k neúmernému navyšovaniu jeho obsahu v tele so všetkými negatívnymi dopadmi, ako ich poznáme. Ďalšou chybou na kráse je prítomnosť stimulujúceho kofeínu – jeho obsah nie je síce nijako závratne vysoký (200-250 mg/l), pokiaľ sa ale tieto nápoje stanú prevažujúcou súčasťou pitného režimu, vytvárame si určitú mieru závislosti a navyše podporujeme dehydratáciu organizmu (spoločne s oxidom uhličitým, ktorým sú nápoje sýtené). Veľkým problémom je to potom u detí školského veku. Ďalším negatívom je obsah kyseliny fosforečnej. Tá je síce na jednej strane zdrojom fosforu, ktorý je po vápniku druhým najčastejšie zastúpeným minerálom v tele (je nevyhnutný pre správnu stavbu kostí a zubov, väčšinou ho v dostatku prijímame stravou), na stranu druhú je schopná viazať v čreve vápnik a znižovať tak jeho vstrebávanie (fosfáty sa vylučujú z tela v podobe fosfátu vápenatého, príliš vysoké množstvo fosfátov môže narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom, z dlhodobého hľadiska sa toto prejaví postupnou dekalcifikáciou = odvápnením kostí). Fosfáty sa navyše podieľajú na poškodzovaní zubnej skloviny, čo v kombinácii s obsiahnutým cukrom (v nie light nápojoch) vedie k zvýšenej tvorbe zubného kazu. Poslednou bodkou za kolovými nápojmi môže byť aj fakt, že metabolity kyseliny fosforečnej nie sú vylučované len močom, ale aj potom a vedú tak k pomerne nepríjemnému zápachu konzumenta týchto nápojov.

Dobrý deň, aké je všeobecné povedomie lekárov o doplnkoch stravy? V akej miere je možné konzultovať respektíve mať radu od lekára ohľadom doplnkov? Kedy sa vyvarovať odporúčania, pretože je lekár ovplyvnený "svojím" dodávateľom a náš suplement by neodporučil?

Povedomie lekárov o výživových doplnkoch sa odvíja od jeho ochoty sa v tejto oblasti vzdelávať a súčasne od možností, ktoré mu boli ponúknuté konkrétnym výrobcom či distribútorom z dôvodu ich propagácie či odporúčania. V tomto smere to lekári nemajú jednoduché, ich právomoci sa vzťahujú na liečbu chorôb a predpisovanie liekov, čo je ich profesia, nie odporúčanie vhodných suplementov. Rozumná komunikácia býva väčšinou s lekármi, ktorí naozaj chcú liečiť a priebežne sa vzdelávajú popr. s odborníkmi z oblasti alternatívnej či celostnej medicíny. Pokiaľ poradenstvo vo výžive a suplementácii nie je Vaším oborom, nebudete mať zrejme inú možnosť ako odporúčanie od lekára prijať ako fakt. Vzhľadom na to, že ste účastníkom tohto kurzu, by sa Vás toto týkať nemalo :o) V poslednej tretine kurzu sa budeme venovať aj možným interakciám doplnkov stravy s bežne predpisovanými liekmi, malo by Vám to následne v praxi uľahčiť prácu.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor na keramické nože. V tejto dobe prebieha masívna kampaň, že kovové nože ničia vitamíny pri krájaní. Preto podľa reklamy máme používať keramické nože...

Ďakujem za otázku, zaujímavý postreh...Skutočne je preukázané, že účinok niektorých látok obsiahnutých v rastlinách môže byť znižovaný pri kontakte s kovom (napr. kyselina listová alebo niektoré skupiny fytoživín). Štúdie a merania ale prebiehali s kovovým riadom, v ktorom sa potrava pripravuje. Tvrdiť, že pri krájaní surovín kovovým nožom pri tak krátkom kontakte významne ničí živiny je smiešne, považujte to za marketingový trik zo strany výrobcov keramických nožov.

Dobrý deň pán magister, chcela by som sa Vás opýtať na vzájomný pomer vápnika a fosforu, kedy nameraná hodnota bola 11,0 a správna hodnota by mala byť 2,6 čo znamenajú tieto hodnoty? pomer medzi vápnikom a horčíkom nameraná hodnota 88,0 správna hodnota 7 pomer medzi vápnikom a kremíkom 202,0 namerané, správna hodnota6,5 pomer medzi sodíkom a horčíkom29,3 namer. správna hodnota ,40 Čo spôsobuje tak veľký rozdiel medzi nameranými hodnotami a správnymi hodnotami? Čo sa deje s takým vysokým vápnikom? usadí sa v kostiach, v cievach alebo sa z tela vylúči. Ako vážne alebo nevážne je ohrozený zdrav. stav hypertenzie, väčšie usadzovanie cholesterolu v cievach, riziko osteoporózy a ako sa na tomto stave podieľa zistený pomalý metabolizmus? Je možné s tým niečo robiť? Ďakujem za odpoveď.

Vysoký pomer vápnika ku fosforu ukazuje na relatívne pomalé procesy tvorby energie v mitochondriách buniek, okrem iného je to tiež ukazovateľ prevládajúcich anabolických pochodov v organizme. Príčinou uvádzanej hodnoty pomeru medzi vápnikom a horčíkom je väčšinou dlhodobo vysoký príjem potravín bohatých na vápnik alebo významný deficit príjmu horčíka. Takto vysoký pomer odráža relatívne významnú hodnotu tzv. „prevápnenia“ organizmu, čo sa dlhodobo môže prejaviť na vzniku a rozvoji osteoporózy – ako pomocný ukazovateľ tu slúži pomer Ca/Si. Vysoká koncentrácia sodíka voči horčíku naznačuje zvýšenú tvorbu hormónu aldosterónu a je ukazovateľom vysokého krvného tlaku. Príčina väčšiny takto rozdielnych hodnôt je v kombinácii faktorov ako sú stres, strava a pohybová aktivita. Ich vhodnou úpravou je možné po určitej dobe docieliť vyrovnanie týchto ukazovateľov, čo vedie k priamemu ovplyvneniu zdravotného stavu. Pokiaľ prijímame príliš vysoké množstvo vápnika, dochádza k jeho zlej metabolizácii a okrem zvýšeného rizika odvápnenia kostí sa zvyšuje aj jeho ukladanie v artériách. Vzťah medzi vysokým obsahom vápnika a zvýšenou hladinou cholesterolu nie je v priamej väzbe. Celá problematika je ale zložitejšia, nie je možné ju vyriešiť touto cestou. Všeobecne analýzu prvkov vnímajte ako veľmi zaujímavú a účinnú metódu na zisťovanie niektorých (dlhodobo prebiehajúcich) pochodov v našom organizme, otázkou je potom iba ich interpretácia a následné odporúčania, ktoré sa môžu u rôznych odborníkov líšiť.

Zdravím a prajem krásny deň. Aký máte názor na užívanie lieku Meridia - predpisovaný 10mg a 15mg tabl. lekárom na zníženie nadváhy pri stanovenej obezite. Kolega bol obézny, teraz po 2 mesiacoch klesla váha o 18 kg z pôvodných 125 kg. Liek užíva stále. Nemôžem presne stanoviť jeho jedálniček, podľa toho, čo však konzumuje v práci veľmi obmedzil príjem stravy, zdá sa však, že je orientovaný viac na príjem sacharidov a zeleniny, bielkovín v strave veľmi málo. Muž - vek 60 rokov, 184 cm. Vyšší tlak, dna, cholesterol. Aké nebezpečenstvo pre neho vyplýva z dlhodobého užívania uvedeného lieku a ďalej, úbytok bol podľa môjho názoru veľmi rýchly, fyzickú aktivitu zaradil až po mojom vyhrážaní a nátlaku, a to iba stac. kolo 15 minút nepravidelne... z bielkovín si prinesie do práce 1 vajce :), niekedy v týždni 100g mäsa. ďakujem

Méridia obsahuje látku sibutramín, ktorá zvyšuje pocit nasýtenosti a súčasne zvyšuje energetický výdaj organizmu. Všeobecne tu platia rovnaké pravidlá ako v prípade programu ALI. Výrobca Meridia priamo v informačnom letáku upozorňuje, že by sa tento liek mal užívať v spojení so stravou so zníženým obsahom energie a zvýšenou pohybovou aktivitou, a to ako súčasť komplexného programu znižovania telesnej hmotnosti, pokiaľ samotné režimové opatrenia (tj úprava stravy a telesná aktivita ) bola nedostatočne účinná. Vcelku ma fascinujú ľudia, ktorí sú ochotní (navyše v tomto veku) užívať taký liek s vedomím, akým spektrom vedľajších účinkov sa chvália (avšak za predpokladu, že si prečítajú príbalový leták). Redukovať hmotnosť je možné mnohými spôsobmi, často aj vcelku bezbolestne. Pokiaľ je dotyčná osoba ochotná a súčasne schopná vyvíjať pravidelnú pohybovú aktivitu a má vôľu dodržiavať správne koncipovanú stravu, je užívanie týchto typov liekov úplne zbytočné. Pokiaľ Vás zaujímajú možné nebezpečenstvá, naštudujte si z príbalového letáku spektrum nežiaducich účinkov lieku. Nízkobielkovinovú diétu má odporúčanú s najväčšou pravdepodobnosťou z dôvodu dni a zvýšenej hladiny krvných tukov, zvyšovanie príjmu tejto makrozložky by sa malo preto vykonávať opatrne. Príliš rýchly úbytok váhy tiež nie je najšťastnejší, po vysadení lieku existuje (v jeho veku obzvlášť bez toho, aby som týmto chcel mať akékoľvek predsudky) vysoká pravdepodobnosť, že váha pôjde postupne hore (dôvodom je fakt, že čím sme starší, tým viac sa spomaľujú metabolické pochody , proces sa o to viac umocní nedostatočnou pohybovou aktivitou).

Dobrý deň, mohla by som Vás poprosiť o nejaké informácie ohľadom kakaového masla a jeho potenciálu pri zaradení do jedálnička? Aké obsahuje tuky? Aký má SP. Čo od neho očakávať a na čo si dať pozor? Veľmi ďakujem, snažila som sa o ňom niečo nájsť, ale veľmi sa mi to nedarilo.

Kakaové maslo obsahuje zaujímavé spektrum mastných kyselín, ktoré definujú jeho potravinárske vlastnosti. Pre zaujímavosť - k. stearová 37%, k. olejová 34%, k. palmitová 25%, k. linolénová 3%, k.arachidonová 1%. Jeho bod prepalenia sa pohybuje mierne nad 200 °C. S ohľadom na tieto parametre sa vôbec nemusíte obávať zaradiť ho do jedálnička. Na prvý pohľad vyššie percentuálne zastúpenie nasýtených tukov pri rozumnej konzumácii kakaového masla nevadí, práve naopak. Výhodou je obsah kyseliny stearovej, u ktorej sa preukázala schopnosť pozitívne ovplyvňovať metabolizmus cholesterolu. Navyše sa zrejme táto mastná kyselina spolupodieľa na premene na kyselinu olejovú a má vplyv na metabolizmus kyseliny dokosahexaenovej (DHA). Jediné, na čo si dávajte pozor, je neprimerane vysoké množstvo tukov v strave všeobecne.

Dobrý deň, nie je mi jasný ukazovateľ kyslosti u oliv.olejov - nech robím čo robím, ešte sa mi nepodarilo ju na žiadnom výrobku nájsť. Tak buď hľadám v zlých obchodoch, alebo - mi stále nedochádza, čo to "voľné mastné kyseliny" vlastne sú, a ako sú na etikete napísané...

Na vine je v tomto prípade iba situácia na trhu, kedy sa Vám zatiaľ nepodarilo nájsť výrobok nesúci toto označenie. Najväčšiu šancu budete mať v obchodoch špecializujúcich sa na racionálnu výživu popr. priamo na tento druh tovaru. Hľadajte priamo pojem "kyslosť" alebo "obsah voľných mastných kyselín".

Dobrý deň, v lekcii o tukoch sme sa učili, že množstvo nasýtených tukov je vhodné vo svojej strave znižovať. Keď sa bavíme o nasýtených tukoch, tak väčšinu napadnú tuky živočíšne, ktoré sú spájané s cholesterolom a následne sa vzostupom LDL cholesterolu a ostatných neprospešných tukov v našom organizme. Je konzumácia nasýtených tukov rovnako neprospešná aj v kategórii rastlinných tukov. Je aj tieto vhodné eliminovať, alebo ich konzumácia so sebou nenesie nič negatívne?

Problematika nasýtených tukov je trochu zložitejšia. Všeobecne sa odporúča, aby pomer nasýtených mastných kyselín, kyselín s jednou dvojitou väzbou a kyselín s dvoma alebo tromi dvojitými väzbami bol 3:5:2 a aby celkový príjem energie z tukov nebol vyšší ako 30 % prijímanej energie. Je nutné zdôrazniť, že tu hovoríme o všeobecnom a populačne zameranom odporúčaní, kde s jednotlivými pomermi je možné rôzne pohybovať. Pri nasýtených tukoch záleží na tom, aké konkrétne nasýtené mastné kyseliny av akých množstvách sú zastúpené. Následne tak môžeme riešiť detailne problematiku príjmu kyseliny maslovej, kaprónovej, kaprylovej, kaprinovej, laurovej, myristovej, palmitovej a stearovej, kde každá z nich (oi, na základe počtu atómov uhlíka v reťazci) majú odlišné vlastnosti a vplyv na ľudské zdravie. Z tohto pohľadu potom rozdiely medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi nie sú až také dramatické, ako sa všeobecne prezentuje. Preto je vhodné pri štúdiu tejto problematiky viesť pozornosť aj týmto smerom.

dobrý deň, mám informácie o škodlivosti sóje a hlavne jej vplyv na vznik rakoviny, nepříznivý vplyv na vývoj deti ale aj ďalších ochorení, čo je v rozpore s vašimi prednáškami. posielam aj link: http://www.badatel.sk/kpm/este-sa-sojujete-fakty-a-bludy-o-soji/ rada by som pocul vas názor na uvedenú skutočnosť. (pozn. nie je to jediný zdroj informácii ale tu som to len našla tzv. cerne na bielom). ďakujem

Problematika sóje je vcelku rozsiahla, v podstate ju vnímajte z troch úrovní: 1. Nebezpečenstvo môže hroziť zo strany fytoestrogénov. To ale iba v prípadoch, keď konzumácia sójových produktov presahuje pravidlá striedmosti, vyváženosti a pestrosti, čo napokon platí pri všetkých ostatných potravinách. Obsah fytoestrogénov je tu podobný ako v iných strukovinách, preto sójové výrobky môžeme konzumovať v malých množstvách pravidelne. U malých detí pochopiteľne v podstatne nižších dávkach, obozretní by sme mali byť predovšetkým pri výrobkoch s navýšeným obsahom proteínov. Povedané inak - pokiaľ sa kvalitný sójový produkt objaví v jedálničku 3-4x týždenne, je to v poriadku a z hľadiska racionality aj žiaduce. 2. Druhým veľkým problémom sú genetické modifikácie. V súčasnej dobe globálnej štatistiky uvádza, že viac ako 80% produkcie je GMO. V tomto smere sa teda vypláca orientovať sa iba na produkty majúce status BIO. 3. Úroveň stráviteľnosti a biologickej využiteľnosti jednotlivých živín v sóji sa výrazne líši u fermentovaných a nefermentovaných produktov. Proces fermentácie úplne zásadným spôsobom mení potenciál každej potraviny, pri sóji pri sóji je rozumné sa orientovať na deriváty typu miso, natto, tofu (toto nie je fermentované) alebo sójové omáčky. Ak budete v rámci štúdia a vzdelávania sa čítať akékoľvek podobné články s odkazmi na výsledky rôznych výskumov, vždy sa snažte o holistický pohľad. Rovnakým spôsobom môžeme hodnotiť akúkoľvek inú potravinu a bude záležať iba na nás, k akej názorovej strane sa prikloníme. Pri dodržiavaní vyššie uvedených pravidiel sa nemusíme u zdravého človeka obávať žiadnych vedľajších účinkov.

Ďalších viac ako 7000 odpovedaných otázok v on-line poradni kurzu Poradca pre výživu a doplňovanie.

Viac o kurze Poradca pre výživu