Možno sa to bude zdať na prvý pohľad zvláštne, ale vo svojich kurzoch nemám záujem vzdelávať odborníkov na výživu.
Pod pojmami odborník alebo špecialista sa zvyčajne skrýva človek, ktorý je chodiacou encyklopédiou. Študuje každú teóriu, sleduje nové vedecké výskumy, nevynechá žiadnu diétu. Okrem toho dokáže objasniť takmer každý vzťah medzi stravou a metabolizmom. Aby to dokázal, musí študovať. Dlho a neustále študovať.
Keď sa obrátite na takéhoto odborníka so žiadosťou o radu, ako sa správne stravovať, očarí vás kvantom odborných informácií a vysype z rukáva systém, ktorý treba dodržiavať. S radostným očakávaním sa pustíte do jeho realizácie a v praxi zistíte, že v mnohých prípadoch vám odporúčané recepty nevyhovujú, strava je príliš stereotypná alebo nie je vo vašej cenovej relácii. Navyše po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch zistíte, že sa požadované účinky nedostavili alebo ste si našli nového "priateľa" v podobe jojo efektu.
Ako je to možné?
Drvivá väčšina odborníkov má tendenciu zahlcovať sa stále novými informáciami a zabúda (alebo nedokáže) sledovať a vnímať praktickú odozvu všetkého, čo odporúča. Čo je ešte horšie - svoje rady nemajú otestované na sebe.
Takýchto špecialistov je na svete viac než dosť. Preto nie je potrebné, aby sme vyrábali viac. Ak sa chcete stať odborníkom, zavrite sa do univerzitnej knižnice a študujte, je to práca na celý život.
Našou filozofiou a hlavným cieľom je naučiť študentov vytvárať jedálníčky, ktoré:
Naše kurzy sú plné rôznych teórií. Musia byť, pretože bez základných informácií to nejde. Sú ale prešpikované praktickým nácvikom jednotlivých foriem stravovacích režimov. Táto tendencia zvyšovať množstvo praktických skúseností v našich kurzoch neustále rastie. Na základe spätnej väzby od študentov zisťujeme, nakoľko sú naše úpravy v tomto smere účinné, a neustále ich vylepšujeme, aby zodpovedali predovšetkým praktickým poznatkom. Tieto snahy sú najviac viditeľné v najrozsiahlejšom kurze Poradca pre výživu. Ak sa chcete stať výživovým poradcom - praktikom (t. j. človekom, ktorý môže v praxi pracovať so stravou a riešiť ju u seba a vo svojom okolí), musíte poznať tri základné oblasti:
1. Musíte poznať zloženie a vlastnosti všetkých potravín.
Z tohto hľadiska je to logické, pretože ak chceme stravou ovplyvniť správanie metabolizmu a do istej miery aj naše zdravie, je potrebné vedieť, z čoho sa strava skladá (bielkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, fytochemikálie) a ako ovplyvňuje správanie ľudského metabolizmu (zmena glukózy v krvi, nároky na trávenie, zásah do acidobázickej rovnováhy, vplyv na vnútornú termoreguláciu...). A keďže oblasť doplnkovej výživy je neoddeliteľnou súčasťou potravinárskeho priemyslu, oplatí sa oboznámiť aj s touto problematikou. To znamená, aké látky sa bežne používajú v doplnkoch stravy a na aký účel a ako ich používať v kontexte bežnej stravy.
Bez tohto základného know-how nie je možné vytvoriť to, čomu v praxi hovoríme "zmysluplná strava".
2. Je potrebné poznať anatómiu človeka a základy fungovania metabolizmu.
Znalosti o zložení potravín a ich schopnosti ovplyvňovať naše telo a myseľ sú nevyhnutné, musíme ich súčasne vedieť aplikovať na človeka. Preto je potrebné vedieť, aké špecifické úlohy plnia jednotlivé časti tráviaceho traktu. Čo sa deje s jednotlivými zložkami stravy, ako metabolizmus reaguje na jednotlivé vlastnosti potravín. Na základe týchto poznatkov môžeme povedať, že máme dobré základné vedomosti o teórii.
3. Je potrebné vedieť, ako"variť".
Zďaleka nie každý má kulinárske schopnosti alebo konštruktívny prístup k príprave jedla. Našťastie to vôbec nevadí. Nemusíme mať dušu šéfkuchára, aby sme zostavili jedálniček, ktorý dokáže nasmerovať naše zdravie požadovaným smerom. Stačí vedieť, ako jednotlivé potraviny vzájomne kombinovať, akým spôsobom a v akom rozsahu ich tepelne upraviť, a súčasne pokrm ochutiť tak, aby zodpovedal našim chuťovým požiadavkám. A k tomu nemusíme vedieť variť v zmysle konvenčného vnímania kuchárskeho umenia.
V našich kurzoch je alfou a omegou všetkého učenia zameraného na prax práca s výučbovou aplikáciou ZOF. Obsahuje viac ako 7 000 rôznych ingrediencií, ktoré máme možnosť použiť v reálnom živote a pripraviť z nich konkrétne recepty. Pri tomto „elektronickom“ varení ale učí aplikácia študentov mnohé ďalšie dôležité veci, než len vytvárať konkrétne recepty:
Pri vybraných lekciách nielen kurzu „Poradca pre výživu“ majú študenti úlohu na výučbovej aplikácii vytvoriť pre modelovú situáciu zodpovedajúcu obsahu takej lekcie celodenný stravovací režim, ktorý bude ovplyvňovať metabolizmus požadovaným smerom.
Napríklad strava diabetika sa v mnohých aspektoch líši od stravy vrcholového športovca, osoby postihnutej osteoporózou, dyspepsiou alebo zápalom, tehotnej alebo dojčiacej ženy, malého dieťaťa alebo vegána. V kurzoch sa venujeme najčastejším situáciám, ktoré sa vyskytujú v reálnom živote. Každý študent tak absolvuje nielen potrebnú teóriu, ale najmä praktické skúsenosti založené na tvorbe jedálnička s touto konkrétnou študijnou pomôckou.
Ctíme si pravidlo, ktoré uprednostňoval už Jan Ámos Komenský - škola hrou. Až v procese hry s výberom potravín a ich prípravou a pozorovaním meniacich sa hodnôt a parametrov jednotlivých receptov a celého jedla sa študent najlepšie priblíži praxi. Nie je potrebné usilovať sa o odbornosť. Ak chcete uspieť v skutočnom živote, musíte predovšetkým vedieť myslieť prakticky. Na to sa v našich kurzoch zameriavame najviac.
Marcela Sikorová
Pred časom som si sama prešla redukciou hmotnosti, kedy som začínala s váhou niečo málo cez 100 kg. Keď som dostala od svojej poradkyne prvý jedálniček, tak som neverila, koľko že toho mám vlastne zjesť – pre mňa to bolo nepredstaviteľné množstvo jedla a niektoré potraviny som chuťovo ani nepoznala. Postupom času, keď som sa dostávala do "tajov" vyváženej stravy, ma to začalo baviť natoľko, že som sa rozhodla pre zdokonalenie sa :) Bol mi odporúčaný kurz poradcu pre výživu pána Jelínka. Lekcie sú napísané zrozumiteľne, priebežné testy sú skvelým zopakovaním a videá sú čerešničkou na torte. Pre mňa osobne je dôležité aj to, že pán Jelínek je úžasný lektor, ktorý vás "drží za ruku" nielen do dovŕšenia certifikátu. Kurzy Atac odporúčam a za seba ešte raz ďakujem :)
Petra Fenclová
Poradca pre výživu a suplementáciu pod vedením Mgr. Martina Jelinka som si vybral po veľmi podrobnom vyhľadávaní na internete. A musím povedať a vlastne aj napísať, že sa mi podarilo vybrať najlepší a najkomplexnejší kurz výživy na našom trhu. Kurz Výživa a výživové doplnky ma zaujal ako prvý zo všetkých kurzov, ktoré som si vybrala a ktoré som medzi sebou porovnávala. Bola pre mňa aktuálna a moderná: online verzia mi vyhovovala, pretože som počas kurzu nemusela nikam dochádzať a riešiť opatrovanie detí a mohla som naplno využiť čas, ktorý by som musela investovať do cestovania na kurz.To je naozaj veľká výhoda a v dnešnej dobe internetovej komunikácie a bežného používateľa počítača veľmi jednoduchá vec.Aj v prípade dodatočných konzultácií je možnosť obrátiť sa priamo na Mgr.Martina Jelínka, ktorý vždy okamžite reagoval a príjemne odpovedal na všetky moje otázky.Celý kurz je zrozumiteľný aj pre úplných laikov v oblasti výživy a jeho holistický pohľad na výživu je úplne jedinečný. Navyše, kurz nie je koniec!Mgr. Jelínek ponúka aj ďalšie nadväzujúce alebo doplnkové kurzy a možnosti.V mojom mene patrí veľké poďakovanie Mgr. Som rád, že som sa rozhodol absolvovať tento kurz a úspešne ho dokončil.Kurz Výživa a výživové doplnky mi pomohol získať informácie o výžive, ktoré teraz využívam vo svojom osobnom živote a v poradenstve.Pre všetkých, ktorí ešte stále váhajú, či ho absolvovať, mám krátku a naozaj dobrú radu... Choďte do toho a nebudete ľutovať!
Ing. Kateřina Sanetrníková
V rámci svojej práce v oblasti výživy som hľadala vhodný kurz, ktorý by ma posunul ďalej. Keďže som však mama troch malých detí, bolo pre mňa ťažké dochádzať každý týždeň na kurz výživy. Až kým som nenarazila na online kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý ma oslovil svojím širokým záberom, formou štúdia a pohľadom na výživu z viacerých oblastí. Kurz bol pre mňa veľmi užitočný a potvrdil mi, že sa uberám správnym smerom. Na kurze som si prehĺbila svoje vedomosti v tejto oblasti a získala množstvo nových informácií. Kurz vrelo odporúčam každému, kto má skutočný záujem pomáhať druhým a nejde mu len o certifikát.