Úvod / Ako sa u nás študuje / Chcete byť odborníkom alebo praktikom?
Možno sa to bude zdať na prvý pohľad zvláštne, ale vo svojich kurzoch nemám záujem vzdelávať odborníkov na výživu.
Pod pojmami odborník alebo špecialista sa zvyčajne skrýva človek, ktorý je chodiacou encyklopédiou. Študuje každú teóriu, sleduje nové vedecké výskumy, nevynechá žiadnu diétu. Okrem toho dokáže objasniť takmer každý vzťah medzi stravou a metabolizmom. Aby to dokázal, musí študovať. Dlho a neustále študovať.
Keď sa obrátite na takéhoto odborníka so žiadosťou o radu, ako sa správne stravovať, očarí vás kvantom odborných informácií a vysype z rukáva systém, ktorý treba dodržiavať. S radostným očakávaním sa pustíte do jeho realizácie a v praxi zistíte, že v mnohých prípadoch vám odporúčané recepty nevyhovujú, strava je príliš stereotypná alebo nie je vo vašej cenovej relácii. Navyše po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch zistíte, že sa požadované účinky nedostavili alebo ste si našli nového "priateľa" v podobe jojo efektu.
Ako je to možné?
Drvivá väčšina odborníkov má tendenciu zahlcovať sa stále novými informáciami a zabúda (alebo nedokáže) sledovať a vnímať praktickú odozvu všetkého, čo odporúča. Čo je ešte horšie - svoje rady nemajú otestované na sebe.
Takýchto špecialistov je na svete viac než dosť. Preto nie je potrebné, aby sme vyrábali viac. Ak sa chcete stať odborníkom, zavrite sa do univerzitnej knižnice a študujte, je to práca na celý život.
Našou filozofiou a hlavným cieľom je naučiť študentov vytvárať jedálníčky, ktoré:
Naše kurzy sú plné rôznych teórií. Musia byť, pretože bez základných informácií to nejde. Sú ale prešpikované praktickým nácvikom jednotlivých foriem stravovacích režimov. Táto tendencia zvyšovať množstvo praktických skúseností v našich kurzoch neustále rastie. Na základe spätnej väzby od študentov zisťujeme, nakoľko sú naše úpravy v tomto smere účinné, a neustále ich vylepšujeme, aby zodpovedali predovšetkým praktickým poznatkom. Tieto snahy sú najviac viditeľné v najrozsiahlejšom kurze Poradca pre výživu. Ak sa chcete stať výživovým poradcom - praktikom (t. j. človekom, ktorý môže v praxi pracovať so stravou a riešiť ju u seba a vo svojom okolí), musíte poznať tri základné oblasti:
1. Musíte poznať zloženie a vlastnosti všetkých potravín.
Z tohto hľadiska je to logické, pretože ak chceme stravou ovplyvniť správanie metabolizmu a do istej miery aj naše zdravie, je potrebné vedieť, z čoho sa strava skladá (bielkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, fytochemikálie) a ako ovplyvňuje správanie ľudského metabolizmu (zmena glukózy v krvi, nároky na trávenie, zásah do acidobázickej rovnováhy, vplyv na vnútornú termoreguláciu...). A keďže oblasť doplnkovej výživy je neoddeliteľnou súčasťou potravinárskeho priemyslu, oplatí sa oboznámiť aj s touto problematikou. To znamená, aké látky sa bežne používajú v doplnkoch stravy a na aký účel a ako ich používať v kontexte bežnej stravy.
Bez tohto základného know-how nie je možné vytvoriť to, čomu v praxi hovoríme "zmysluplná strava".
2. Je potrebné poznať anatómiu človeka a základy fungovania metabolizmu.
Znalosti o zložení potravín a ich schopnosti ovplyvňovať naše telo a myseľ sú nevyhnutné, musíme ich súčasne vedieť aplikovať na človeka. Preto je potrebné vedieť, aké špecifické úlohy plnia jednotlivé časti tráviaceho traktu. Čo sa deje s jednotlivými zložkami stravy, ako metabolizmus reaguje na jednotlivé vlastnosti potravín. Na základe týchto poznatkov môžeme povedať, že máme dobré základné vedomosti o teórii.
3. Je potrebné vedieť, ako"variť".
Zďaleka nie každý má kulinárske schopnosti alebo konštruktívny prístup k príprave jedla. Našťastie to vôbec nevadí. Nemusíme mať dušu šéfkuchára, aby sme zostavili jedálniček, ktorý dokáže nasmerovať naše zdravie požadovaným smerom. Stačí vedieť, ako jednotlivé potraviny vzájomne kombinovať, akým spôsobom a v akom rozsahu ich tepelne upraviť, a súčasne pokrm ochutiť tak, aby zodpovedal našim chuťovým požiadavkám. A k tomu nemusíme vedieť variť v zmysle konvenčného vnímania kuchárskeho umenia.
V našich kurzoch je alfou a omegou všetkého učenia zameraného na prax práca s výučbovou aplikáciou ZOF. Obsahuje viac ako 7 000 rôznych ingrediencií, ktoré máme možnosť použiť v reálnom živote a pripraviť z nich konkrétne recepty. Pri tomto „elektronickom“ varení ale učí aplikácia študentov mnohé ďalšie dôležité veci, než len vytvárať konkrétne recepty:
Pri vybraných lekciách nielen kurzu „Poradca pre výživu“ majú študenti úlohu na výučbovej aplikácii vytvoriť pre modelovú situáciu zodpovedajúcu obsahu takej lekcie celodenný stravovací režim, ktorý bude ovplyvňovať metabolizmus požadovaným smerom.
Napríklad strava diabetika sa v mnohých aspektoch líši od stravy vrcholového športovca, osoby postihnutej osteoporózou, dyspepsiou alebo zápalom, tehotnej alebo dojčiacej ženy, malého dieťaťa alebo vegána. V kurzoch sa venujeme najčastejším situáciám, ktoré sa vyskytujú v reálnom živote. Každý študent tak absolvuje nielen potrebnú teóriu, ale najmä praktické skúsenosti založené na tvorbe jedálnička s touto konkrétnou študijnou pomôckou.
Ctíme si pravidlo, ktoré uprednostňoval už Jan Ámos Komenský - škola hrou. Až v procese hry s výberom potravín a ich prípravou a pozorovaním meniacich sa hodnôt a parametrov jednotlivých receptov a celého jedla sa študent najlepšie priblíži praxi. Nie je potrebné usilovať sa o odbornosť. Ak chcete uspieť v skutočnom živote, musíte predovšetkým vedieť myslieť prakticky. Na to sa v našich kurzoch zameriavame najviac.
JUDr. Martina Mikolajczyková
V snahe získať informácie o zdravom spôsobe stravovania a jeho možného začlenenia do života našej rodiny som získala z rôznych zdrojov veľa informácií, ale neboli ucelené a občas nedávali zmysel. Riešenie som našla v tomto kurze. Veľmi si cením ďalšie nadstavbové kurzy, ktoré vzdelanie významne prehlbujú.
Martin Jungmann
Keď som sa rozhodoval, ktorý z kurzov si pre začiatky svojej poradenskej činnosti zvolím, veľkú úlohu u mňa hrala forma a rozsah kurzu. Hľadal som kurz, ktorý by som mohol študovať v on-line podobe a ktorý by som mi ponúkol čo najširší rozsah informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu on-line pod vedením pána Mgr. Martina Jelínka tieto požiadavky spĺňal. Spočiatku som mal obavy, či každomesačné video lekcie dokážu nahradiť živé školenia. Táto moja obava sa nenaplnila. Ak som potreboval v priebehu on-line štúdia s niečím poradiť, pán Jelínek mi bol vždy nápomocný a nasmeroval ma patričným smerom, čo si veľmi cením. V kurze sa mi tiež páčilo užívanie myšlienkových máp, ktoré sú výrazným pomocníkom na rýchle a dlhodobé zapamätanie si informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu odporúčam každému, kto chce získať celostný pohľad na oblasť zdravého životného štýlu.
Tomáš Kuřátko
Do kurzu som vstupoval najmä kvôli tomu, že som hľadal hlbšie poznanie s cieľom sa v tejto profesii do budúcna realizovať. Tento kurz mi priniesol veľa zmien do môjho života. Ocenil som, že si udávate vlastné tempo akým chcete študovať, aj keď informácií občas bolo príliš, všetko sa dalo s prehľadom zvládnuť a ťažím z toho doteraz. Samotný prístup Pána Jelínka, bol veľmi obohacujúci a ispiratívny. V skratke kurz môžem len odporučiť, splnil všetky moje očakávania a bolo to skvelé nakopnutie do mojej budúcej praxe, s Kurzy ATAC rozhodne neurobíte chybu:)