Kurzy ATAC

Úvod / Ako sa u nás študuje / Čo by mal vedieť výživový poradca

Čo by mal vedieť výživový poradca

Co by měl znát poradce pro výživu

V súčasnosti sa titulom "výživový poradca" pýši takmer každý. Nie je to prekvapujúce, pretože sa nachádzame v období trendového vzostupu záujmu o zdravý životný štýl, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj racionálne stravovanie. Z tohto hľadiska je pochopiteľné, že čoraz viac ľudí má záujem vzdelávať sa v tejto oblasti a navyše odovzdávať svoje skúsenosti ďalej.

Ak pominieme štatisticky významnú a zároveň nezničiteľnú skupinu ľudí, ktorí majú zarytú tendenciu do všetkého kecať bez toho, aby o probléme čokoľvek vedeli, zostane nám tzv. zdravé jadro. To znamená, že jednotlivci, ktorí majú záujem, študujú a predovšetkým nie sú leniví hľadať spôsoby, ako optimálne ovplyvniť metabolizmus prostredníctvom výživy.

A tu sa vynára zásadná otázka, ktorá má určitý význam: Čo by mal takýto človek vedieť, aby mohol z pozície vedomostí tvrdiť, že vie ovplyvňovať metabolické procesy v tele prostredníctvom stravy?

Odpoveď je na prvý pohľad jednoduchá:

1. Musí mať základné znalosti anatómie.

Nie je možné upravovať stravu s cieľom ovplyvniť zdravie a nevedieť nič o tom, ako sa ktorákoľvek zložka správa v konkrétnej časti tráviaceho traktu. A v skutočnosti nemusí ísť o žiadne hlboké alebo odborné znalosti. Ako typický príklad si zoberme dokola opakovaný nezmysel, že kombinácia ovocia a obilnín v žalúdku kvasí, a preto je nevhodná na bežnú konzumáciu. Tráviaci trakt zdravého človeka dokáže tieto diskutované kombinácie potravín spracovať bez problémov. Odporúčanie vyhýbať sa týmto potravinám je preto úplne zbytočné a nebezpečné - vyvolávajú na psychosomatickej úrovni obavy a stres, ktoré nám potom ubližujú mnohými rôznymi spôsobmi.

2. Musia poznať základné vlastnosti potravín.

Nejde len o nutričné zloženie, energetický obsah alebo hodnoty glykemického indexu a záťaže. Hoci ide o veľmi dôležité informácie, ktoré nám veľa napovedajú o vlastnostiach potravín, zďaleka nie sú vyčerpávajúce. Aby bolo možné manipulovať so stravou v prospech kontroly správania organizmu, je potrebné poznať aspoň ich vplyv na acidobázické tendencie, ktoré neustále prebiehajú v tele, ich úroveň stráviteľnosti, termický vplyv alebo ich energetické tendencie v zmysle čínskych koncepcií jin a jang. Každá z týchto vlastností ovplyvňuje správanie jednotlivých buniek nášho tela určitým spôsobom. Bez týchto znalostí nikdy nevytvoríme skutočne funkčný a flexibilný stravovací systém.

3. Mal by poznať, ako jednotlivé zložky stravy ovplyvňujú správanie konkrétnych častí tela a celku.

Ľudia majú absolútne "úžasnú" schopnosť a tendenciu nechať sa manipulovať názormi, ktoré majú úplne iracionálny základ. V oblasti stravovania to platí dvojnásobne. Existuje nespočetné množstvo rôznych diét, ktoré v drvivej väčšine prípadov vymysleli ľudia s jediným cieľom - zarobiť peniaze. Na všeobecnej úrovni existujú tri základné typy diét - s vysokým obsahom sacharidov, s vysokým obsahom tukov a s vysokým obsahom bielkovín. Líšia sa len obsahom základných makroživín v strave - bielkovín, sacharidov a tukov. V závislosti od nastavených pomerov týchto živín ovplyvníme správanie buniek určitým smerom a spôsobom. Toto je absolútny základ, z ktorého vychádza každý stravovací režim, ktorý si zvolíme. Všetko ostatné - teda obsah vitamínov, minerálov, antioxidantov alebo fytochemikálií, ktoré sú prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou potravín - je až na druhom mieste.

Z tejto pozície musíme vedieť, ako sa počas trávenia spracovávajú bielkoviny, ako sa metabolizujú sacharidy a ako sa správajú tuky. Okrem toho je užitočné poznať význam jednotlivých vitamínov, vplyv minerálov na metabolizmus a účinky antioxidantov a fytochemikálií na metabolické prejavy.

Niektorým sa to môže zdať príliš zložité a obsahovo náročné. V skutočnosti ide o nevyhnutné základy. Podobne ako keď sa učíme riadiť vozidlo a zistíme, že potrebujeme vedieť, že existuje volant, pedále a dopravné značky.

4. Mal by sa zaujímať o vzťah medzi emóciami a chuťovými preferenciami v rôznych situáciách.

Vytvorenie návrhu jedálníčka, ktoré je "technicky" správne vo všetkých známych vlastnostiach a funkciách, je pomerne jednoduché. Prevedenie takejto teórie do praxe si však vyžaduje to, čo na bežnej úrovni nazývame empatia. To znamená schopnosť vcítiť sa do potrieb tela a mysle, ktoré sa často nechovajú podľa očakávania alebo plánu.

Ľudské telo (a to platí pre všetky biologické systémy) sa nespráva ako programovateľný stroj. Disponuje pružnosťou (flexibilitou) a schopnosťou prispôsobiť sa (adaptabilitou). Emócie, ktoré neustále vznikajú v mysli, zásadne ovplyvňujú správanie celého tela. Výsledkom sú napríklad situácie, keď nás trápia nekontrolovateľné chute na sladké alebo slané jedlá. Ak nie sme schopní takéto správanie dekódovať a naučiť sa mu predchádzať, ani tá najlepšia diéta nebude dlhodobo správne fungovať.

Čím viac sa s týmito oblasťami oboznámime, tým viac nových poznatkov objavíme v našich možnostiach stravovania. Zároveň zistíme, že naše názory stoja na pevných základoch a nenecháme sa ovplyvniť žiadnymi manipuláciami v oblasti komerčných diét. A to je pozícia, z ktorej si môžeme dovoliť radiť iným ľuďom.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Keď som sa rozhodol, že sa prihlásim na kurz poradcu pre výživu a suplementáciu u Martina Jelínka, očakával som, že sa mi tým otvoria nové dvere poznania. Stalo sa však oveľa viac, pretože za onými dverami bola celá rad ďalších dverí, ktoré vedú do najrôznejších zákutí oblasti výživy. Človek tak počas štúdia poznáva pestrosť rôznych prístupov k otázke výživy a vlastne zisťuje, čo všetko nevie. Ona pestrosť je niečo, čo oceňujem na kurzu najviac. Vzbudzuje totiž ďalšie otázky a doslova motivuje k ďalšiemu, vlastnému štúdiu, hľadaniu a objavovaniu. Z praktického hľadiska som veľmi ocenil dištančnú formu kurzu a teda možnosť študovať on-line, avšak doplnenou možnosťou opýtať sa lektora v prípade akejkoľvek nejasnosti.

Zbyněk Harabiš

Ako bývalý vrcholový športovec sa o výživu zaujímam už od predrevolučných rokov a mohol som tak sledovať unáhlené názory na zdravú výživu, ktoré sa v dlhodobom horizonte niekoľkokrát prehodnocovali - zdarný príklad sú mliečne výrobky :) Vďaka klesajúcej kvalite potravín kvôli cenovej konkurencii a tiež kvôli zvyšujúcemu sa počtu novodobých civilizačných chorôb, sa v posledných rokoch enormne zdvihla vlna záujmu práve ohľadom zdravej výživy. Loby potravinových a farmaceutických firiem zvrátili triezvy pohľad na správny nákup potravín. Reklama je naozaj mocná čarodejnica... každodenné články na internete venujúce sa chudnutiu a výžive, človeka snažiaceho sa dopátrať pravdy, ho vrhnú do úplného chaosu. Preto som zvolil dištančný kurz Mgr. Martina Jelínka, ktorý ma zaujal ako športovou minulosťou, tak komplexným prístupom k výžive. Pre hovorí tiež rozumná cena vďaka dĺžke a množstvu odprednášaných hodín. Po prvotných hodinách mojej nedôvery všeobecne ku všetkému, sa môj názor na kurz menil a povestný zlom asi definitívne nastal ku koncu kurzu, kedy sa Vám ako skladačka zostaví kompletný obraz. Je to však len odrazový mostík na ďalšiemu poznaniu, ktoré musíte vypilovať ďalším podrobným štúdiom a komunikáciou s klientmi, pokiaľ sa chcete poradenstvom zaoberať. Pre ešte nedôverčivých odporúčam prečítať stránky o jedinečnom dvojmesačnom pokuse o vyrysovanie a zvýšenie svalovej hmoty mgr. len na vegánskej strave! - www.vysnenapostava.cz. Mal som pochybnosti, ale čuduj sa svete, ide to :-)

Symůnková Miloslava

Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ bol naozaj skvelý a pre mňa obrovským prínosom ako v profesnom tak v súkromnom živote. Ďalej nasledoval kurz „Výživa detí“. Za tento ucelený, komplexný, holistický prístup z oboch kurzov som pánovi Mgr. Jelinkovi veľmi vďačná. Zaujala ma unikátna metóda výučby – používanie myšlienkových máp. Vďaka skvelému lektorovi som sa naučila nazerať na človeka ako na celok a ako je možné ovplyvniť stravou a správnym životným štýlom – zdravie človeka. Pán Mgr. Jelínek je veľký profesionál, svoje kurzy vedie veľmi premysleným, zrozumiteľným a osobitým prístupom. Aj vo svojich 58 rokoch som kurz absolvovala úspešne, je pravda, že zo začiatku na mňa kurz pôsobil dosť náročne, ale všetko sa dá zvládnuť za pomoci vzdelávacieho systému „Kurzy ATAC“ a ústretového lektora. Rozhodne všetkým záujemcom o zdravé, vyvážené a unikátne stravovanie vrelo všetky kurzy od p. Jelínka odporúčam!