V súčasnosti sa titulom "výživový poradca" pýši takmer každý. Nie je to prekvapujúce, pretože sa nachádzame v období trendového vzostupu záujmu o zdravý životný štýl, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj racionálne stravovanie. Z tohto hľadiska je pochopiteľné, že čoraz viac ľudí má záujem vzdelávať sa v tejto oblasti a navyše odovzdávať svoje skúsenosti ďalej.
Ak pominieme štatisticky významnú a zároveň nezničiteľnú skupinu ľudí, ktorí majú zarytú tendenciu do všetkého kecať bez toho, aby o probléme čokoľvek vedeli, zostane nám tzv. zdravé jadro. To znamená, že jednotlivci, ktorí majú záujem, študujú a predovšetkým nie sú leniví hľadať spôsoby, ako optimálne ovplyvniť metabolizmus prostredníctvom výživy.
A tu sa vynára zásadná otázka, ktorá má určitý význam: Čo by mal takýto človek vedieť, aby mohol z pozície vedomostí tvrdiť, že vie ovplyvňovať metabolické procesy v tele prostredníctvom stravy?
Odpoveď je na prvý pohľad jednoduchá:
Nie je možné upravovať stravu s cieľom ovplyvniť zdravie a nevedieť nič o tom, ako sa ktorákoľvek zložka správa v konkrétnej časti tráviaceho traktu. A v skutočnosti nemusí ísť o žiadne hlboké alebo odborné znalosti. Ako typický príklad si zoberme dokola opakovaný nezmysel, že kombinácia ovocia a obilnín v žalúdku kvasí, a preto je nevhodná na bežnú konzumáciu. Tráviaci trakt zdravého človeka dokáže tieto diskutované kombinácie potravín spracovať bez problémov. Odporúčanie vyhýbať sa týmto potravinám je preto úplne zbytočné a nebezpečné - vyvolávajú na psychosomatickej úrovni obavy a stres, ktoré nám potom ubližujú mnohými rôznymi spôsobmi.
Nejde len o nutričné zloženie, energetický obsah alebo hodnoty glykemického indexu a záťaže. Hoci ide o veľmi dôležité informácie, ktoré nám veľa napovedajú o vlastnostiach potravín, zďaleka nie sú vyčerpávajúce. Aby bolo možné manipulovať so stravou v prospech kontroly správania organizmu, je potrebné poznať aspoň ich vplyv na acidobázické tendencie, ktoré neustále prebiehajú v tele, ich úroveň stráviteľnosti, termický vplyv alebo ich energetické tendencie v zmysle čínskych koncepcií jin a jang. Každá z týchto vlastností ovplyvňuje správanie jednotlivých buniek nášho tela určitým spôsobom. Bez týchto znalostí nikdy nevytvoríme skutočne funkčný a flexibilný stravovací systém.
Ľudia majú absolútne "úžasnú" schopnosť a tendenciu nechať sa manipulovať názormi, ktoré majú úplne iracionálny základ. V oblasti stravovania to platí dvojnásobne. Existuje nespočetné množstvo rôznych diét, ktoré v drvivej väčšine prípadov vymysleli ľudia s jediným cieľom - zarobiť peniaze. Na všeobecnej úrovni existujú tri základné typy diét - s vysokým obsahom sacharidov, s vysokým obsahom tukov a s vysokým obsahom bielkovín. Líšia sa len obsahom základných makroživín v strave - bielkovín, sacharidov a tukov. V závislosti od nastavených pomerov týchto živín ovplyvníme správanie buniek určitým smerom a spôsobom. Toto je absolútny základ, z ktorého vychádza každý stravovací režim, ktorý si zvolíme. Všetko ostatné - teda obsah vitamínov, minerálov, antioxidantov alebo fytochemikálií, ktoré sú prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou potravín - je až na druhom mieste.
Z tejto pozície musíme vedieť, ako sa počas trávenia spracovávajú bielkoviny, ako sa metabolizujú sacharidy a ako sa správajú tuky. Okrem toho je užitočné poznať význam jednotlivých vitamínov, vplyv minerálov na metabolizmus a účinky antioxidantov a fytochemikálií na metabolické prejavy.
Niektorým sa to môže zdať príliš zložité a obsahovo náročné. V skutočnosti ide o nevyhnutné základy. Podobne ako keď sa učíme riadiť vozidlo a zistíme, že potrebujeme vedieť, že existuje volant, pedále a dopravné značky.
Vytvorenie návrhu jedálníčka, ktoré je "technicky" správne vo všetkých známych vlastnostiach a funkciách, je pomerne jednoduché. Prevedenie takejto teórie do praxe si však vyžaduje to, čo na bežnej úrovni nazývame empatia. To znamená schopnosť vcítiť sa do potrieb tela a mysle, ktoré sa často nechovajú podľa očakávania alebo plánu.
Ľudské telo (a to platí pre všetky biologické systémy) sa nespráva ako programovateľný stroj. Disponuje pružnosťou (flexibilitou) a schopnosťou prispôsobiť sa (adaptabilitou). Emócie, ktoré neustále vznikajú v mysli, zásadne ovplyvňujú správanie celého tela. Výsledkom sú napríklad situácie, keď nás trápia nekontrolovateľné chute na sladké alebo slané jedlá. Ak nie sme schopní takéto správanie dekódovať a naučiť sa mu predchádzať, ani tá najlepšia diéta nebude dlhodobo správne fungovať.
Čím viac sa s týmito oblasťami oboznámime, tým viac nových poznatkov objavíme v našich možnostiach stravovania. Zároveň zistíme, že naše názory stoja na pevných základoch a nenecháme sa ovplyvniť žiadnymi manipuláciami v oblasti komerčných diét. A to je pozícia, z ktorej si môžeme dovoliť radiť iným ľuďom.
Mgr. Jana Filipovičová
Obohacujúce. To je najlepšie slovo. O zdravie sa zaujímam už dlho, napriek tomu som získala nové informácie, ale hlavne ma tento kurz podnietil k tvorivejšiemu mysleniu. Zaujal ma prepracovaný a jednoduchý systém výučby, oceňujem možnosť konzultovať rôzne otázky nielen počas kurzu, ale aj po jeho skončení. Prax je predo mnou. Investícia sa naozaj oplatila.
Lucie Mutinská
Hľadala som kurz pre výživových poradcov, ktorý by mal vynikajúce referencie, viedol by ho skúsený odborník a praktik a poskytol by oveľa viac ako len status výživového poradcu. Moje nároky boli o to vyššie, že sa už dlhé roky aktívne zaoberám výživou a vzťahom medzi výživou a zdravím. Profesionálne som sa venovala homeopatii a celostnému liečeniu, absolvovala som kurzy makrobiotiky, profesionálne som piekla celozrnný kváskový chlieb pre bioobchody a ľudí v okolí a mám dlhoročné osobné skúsenosti s vegetariánskou a vegánskou stravou. Mal som nápad na kurz, ktorý by zohľadňoval a zahŕňal všetky tieto skutočnosti a zároveň by ma posunul ešte ďalej. Od kurzu som mala také veľké očakávania, že bežne ponúkané kurzy vôbec nezodpovedali mojej predstave o ďalšom štúdiu výživy.Zavolala som preto Margit Slimákovej, skúsenej odborníčke na výživu, aby som jej opísala svoju situáciu a požiadala ju o radu. Odporúčala štúdium v zahraničí alebo u Martina Jelínka. Keďže mám 6 detí a bolo by komplikované ísť do zahraničia, vybrala som si štúdium u Martina Jelínka. Myslím si, že tento konkrétny kurz zodpovedá vysokej úrovni niektorých uznávaných zahraničných kurzov a povedal by som, že ich v mnohom prevyšuje množstvom presahov do rôznych špecifických oblastí problematiky výživy.Štúdiom som bol doslova nadšený. Vo všetkých ohľadoch splnil moje očakávania a často ich aj prekonal. Lektor Martin Jelínek bol vždy otvorený a neúnavne odpovedal na všetky naše otázky osobne, e-mailom alebo telefonicky. Na problém sa vždy pozerá zo všetkých možných uhlov, čo je pre každého účastníka veľmi inšpirujúce a obohacujúce. Osobné stretnutia s lektorom boli pre nás veľkým prínosom nielen kvôli know-how, ktoré sme si z nich odniesli, ale aj kvôli skvelej atmosfére, ktorá tam zakaždým vládla. Veľmi intenzívny a informáciami nabitý kurz trval dlhých 7 mesiacov (vrátane prípravy záverečnej práce) - mala som dosť času na to, aby som všetky informácie vstrebala. Kurz ma veľmi obohatil a pomohol mi nájsť smer, ktorým sa chcem uberať vo svojom profesionálnom a osobnom rozvoji.Ešte raz veľmi pekne ďakujem, Martin!
Renáta Nováková
Zdravo sa stravujem už od tínedžerských čias, keď som si uvedomila, že si musím kontrolovať svoju váhu. Prešla som mnohými obdobiami, keď som si myslela, že som to "vyriešila", ale potom prišlo tehotenstvo a problémy so štítnou žľazou. Zrazu bolo všetko inak. Hľadal som informácie na internete, pýtal som sa priateľov atď. Asi pred rokom sa stalo niečo, čo ma nakoplo k tomu, čo robím dnes. Kurzy Martina Jelínka v ňom zohrávali a stále zohrávajú významnú úlohu. Okrem toho, že som absolvoval kurz športovej výživy, aby som mohol získať certifikát a začať podnikať v tejto oblasti, jeho prístup mi naďalej pomáha v mojom rozvoji. Komplexnosť informácií, ktoré neustále chrlí, je neuveriteľná. Má to naozaj dobre premyslené a ak sa ma niekto opýta, kde a ako získať čo najviac informácií z tohto sveta, môžem Martina len odporučiť. Dnes viem, že zdravie nie je zadarmo, že na sebe musíte neustále pracovať a že to nie je len o strave. Vždy, keď nepoznám odpoveď na nejakú otázku, viem, že ju nájdem na webovej stránke ATAC. Ďakujem vám za všetko.