V súčasnosti sa titulom "výživový poradca" pýši takmer každý. Nie je to prekvapujúce, pretože sa nachádzame v období trendového vzostupu záujmu o zdravý životný štýl, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj racionálne stravovanie. Z tohto hľadiska je pochopiteľné, že čoraz viac ľudí má záujem vzdelávať sa v tejto oblasti a navyše odovzdávať svoje skúsenosti ďalej.
Ak pominieme štatisticky významnú a zároveň nezničiteľnú skupinu ľudí, ktorí majú zarytú tendenciu do všetkého kecať bez toho, aby o probléme čokoľvek vedeli, zostane nám tzv. zdravé jadro. To znamená, že jednotlivci, ktorí majú záujem, študujú a predovšetkým nie sú leniví hľadať spôsoby, ako optimálne ovplyvniť metabolizmus prostredníctvom výživy.
A tu sa vynára zásadná otázka, ktorá má určitý význam: Čo by mal takýto človek vedieť, aby mohol z pozície vedomostí tvrdiť, že vie ovplyvňovať metabolické procesy v tele prostredníctvom stravy?
Odpoveď je na prvý pohľad jednoduchá:
Nie je možné upravovať stravu s cieľom ovplyvniť zdravie a nevedieť nič o tom, ako sa ktorákoľvek zložka správa v konkrétnej časti tráviaceho traktu. A v skutočnosti nemusí ísť o žiadne hlboké alebo odborné znalosti. Ako typický príklad si zoberme dokola opakovaný nezmysel, že kombinácia ovocia a obilnín v žalúdku kvasí, a preto je nevhodná na bežnú konzumáciu. Tráviaci trakt zdravého človeka dokáže tieto diskutované kombinácie potravín spracovať bez problémov. Odporúčanie vyhýbať sa týmto potravinám je preto úplne zbytočné a nebezpečné - vyvolávajú na psychosomatickej úrovni obavy a stres, ktoré nám potom ubližujú mnohými rôznymi spôsobmi.
Nejde len o nutričné zloženie, energetický obsah alebo hodnoty glykemického indexu a záťaže. Hoci ide o veľmi dôležité informácie, ktoré nám veľa napovedajú o vlastnostiach potravín, zďaleka nie sú vyčerpávajúce. Aby bolo možné manipulovať so stravou v prospech kontroly správania organizmu, je potrebné poznať aspoň ich vplyv na acidobázické tendencie, ktoré neustále prebiehajú v tele, ich úroveň stráviteľnosti, termický vplyv alebo ich energetické tendencie v zmysle čínskych koncepcií jin a jang. Každá z týchto vlastností ovplyvňuje správanie jednotlivých buniek nášho tela určitým spôsobom. Bez týchto znalostí nikdy nevytvoríme skutočne funkčný a flexibilný stravovací systém.
Ľudia majú absolútne "úžasnú" schopnosť a tendenciu nechať sa manipulovať názormi, ktoré majú úplne iracionálny základ. V oblasti stravovania to platí dvojnásobne. Existuje nespočetné množstvo rôznych diét, ktoré v drvivej väčšine prípadov vymysleli ľudia s jediným cieľom - zarobiť peniaze. Na všeobecnej úrovni existujú tri základné typy diét - s vysokým obsahom sacharidov, s vysokým obsahom tukov a s vysokým obsahom bielkovín. Líšia sa len obsahom základných makroživín v strave - bielkovín, sacharidov a tukov. V závislosti od nastavených pomerov týchto živín ovplyvníme správanie buniek určitým smerom a spôsobom. Toto je absolútny základ, z ktorého vychádza každý stravovací režim, ktorý si zvolíme. Všetko ostatné - teda obsah vitamínov, minerálov, antioxidantov alebo fytochemikálií, ktoré sú prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou potravín - je až na druhom mieste.
Z tejto pozície musíme vedieť, ako sa počas trávenia spracovávajú bielkoviny, ako sa metabolizujú sacharidy a ako sa správajú tuky. Okrem toho je užitočné poznať význam jednotlivých vitamínov, vplyv minerálov na metabolizmus a účinky antioxidantov a fytochemikálií na metabolické prejavy.
Niektorým sa to môže zdať príliš zložité a obsahovo náročné. V skutočnosti ide o nevyhnutné základy. Podobne ako keď sa učíme riadiť vozidlo a zistíme, že potrebujeme vedieť, že existuje volant, pedále a dopravné značky.
Vytvorenie návrhu jedálníčka, ktoré je "technicky" správne vo všetkých známych vlastnostiach a funkciách, je pomerne jednoduché. Prevedenie takejto teórie do praxe si však vyžaduje to, čo na bežnej úrovni nazývame empatia. To znamená schopnosť vcítiť sa do potrieb tela a mysle, ktoré sa často nechovajú podľa očakávania alebo plánu.
Ľudské telo (a to platí pre všetky biologické systémy) sa nespráva ako programovateľný stroj. Disponuje pružnosťou (flexibilitou) a schopnosťou prispôsobiť sa (adaptabilitou). Emócie, ktoré neustále vznikajú v mysli, zásadne ovplyvňujú správanie celého tela. Výsledkom sú napríklad situácie, keď nás trápia nekontrolovateľné chute na sladké alebo slané jedlá. Ak nie sme schopní takéto správanie dekódovať a naučiť sa mu predchádzať, ani tá najlepšia diéta nebude dlhodobo správne fungovať.
Čím viac sa s týmito oblasťami oboznámime, tým viac nových poznatkov objavíme v našich možnostiach stravovania. Zároveň zistíme, že naše názory stoja na pevných základoch a nenecháme sa ovplyvniť žiadnymi manipuláciami v oblasti komerčných diét. A to je pozícia, z ktorej si môžeme dovoliť radiť iným ľuďom.
Pavla Brožová
Krátko po narodení mojej tretej dcéry som sa rozhodla absolvovať diaľkový kurz Poradca pre výživu a doplnky výživy. Predtým som pracovala v spoločnosti na chudnutie. Mal som pocit, že v systéme chýba individuálna starostlivosť a pohľad na celého človeka. Mojím prvým vodítkom boli knihy Martina Jelínka o výžive detí, pôste a diéte pri rakovine. Pohľad na zdravie, ktorý prezentoval Martin Jelínek, ma natoľko oslovil, že som ani na chvíľu nezaváhal a zapísal som sa do kurzu. Kurz prekonal moje očakávania vo všetkých parametroch - integrita, odbornosť a predovšetkým prístup samotného lektora. Jednu z najväčších výhod tohto kurzu vidím vo výučbovej hre ZOF, ktorá nám ukazuje všetky možné parametre, ktoré má jedálniček pri tvorbe jednotlivých menu.Verím, že nič podobné v takejto kvalite na českom trhu nenájdete.Po kurze som sa rozhodla postupne absolvovať aj ďalšie kurzy, ktoré kurzyatac.cz ponúka. Myslím, že v našej krajine nemajú konkurenciu.
Tereza Krutilová
Ako mama dvoch detí som sa od svojho prvého tehotenstva cítila pod obrovským tlakom. Snažila som sa zabezpečiť čo najlepšie stravovacie návyky pre seba a svoju rodinu a zároveň som viedla svoje deti k zdravému životnému štýlu. Nepomohlo mi ani obrovské množstvo literatúry, ktorú som si preštudovala, a mediálna "masáž" zameraná na nastávajúce alebo dojčiace matky a ich svedomie. Ničím som si nebola istá a moja myseľ bola dosť zmätená. Na kurze Výživa detí a potom na kurze Poradca pre výživu som si všetko ujasnila, získala som veľký prehľad a hlavne nadhľad nad touto témou, ale úplne zásadne sa zmenilo moje myslenie a spôsob uvažovania. Ja osobne sa cítim skvele nielen preto, že kilá idú dole, ale aj preto, že si vážim, že mám zdravé deti. Po niekoľkých rokoch trápenia so zápalom pľúc sú moje deti úplne zdravé a šťastné, rovnako ako celá moja rodina. Jelinek. Oceňujem jeho profesionalitu a stopercentné nasadenie, s ktorým sa venoval a venuje všetkým počas celého kurzu. Veľkým prínosom je možnosť ďalšej spolupráce a v neposlednom rade nadviazanie nových (nielen) profesionálnych priateľstiev s ostatnými študentmi kurzu. Ďakujem vám za to všetko a vrelo odporúčam absolvovať kurz!
Edita Michalčáková
Som učiteľkou jogy a strava s ňou veľmi úzko súvisí. Na svojich kurzoch jogy a tiež na hodinách jogy stretávam rôzne typy ľudí. Väčšina z nich sa stravou zaoberá alebo sa ňou začne zaoberať po určitom čase. V tom mi veľmi pomohol kurz výživového poradcu pána Jelínka, kde som si zorganizovala stravu ako vegánka, ale aj naďalej ma vedie, hoci v inej oblasti, aby som mohla pomáhať ľuďom, ktorí so mnou cvičia jogu. Je veľmi dôležité, čo a ako jete. Kurzy ATAC sú úžasné z hľadiska nestrannosti, pretože každý je originál a každý sme iný. Prístup pána Jelinka je úžasný a ľudský... Kurzy mi veľmi pomohli a mám ich na celý život. Ďakujem veľmi pekne :-)