Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravin

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).

Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.

S glykémiou súvisia dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:

  1. Množstvo sacharidov v potravine: Čím vyšší obsah, tým vyššia hodnota GI.
  2. Typ sacharidu v potravine: Jednoduchšie formy cukrov (mono- a oligosacharidy) majú vyšší GI ako komplexné formy sacharidov (polysacharidy).
  3. Obsah ďalších živín v potravine: Vláknina, tuky alebo bielkoviny, ktoré sú súčasťou potraviny, znižujú hodnotu GI.

Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízky GI: 0 - 50 - zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, huby, mäso, vajcia, fermentované nesladené mliečne výrobky, tučné potraviny (maslo, margaríny).
  2. Stredný GI: 51 - 70 - zemiaky, ryža natural, cestoviny, celozrnné pečivo, kravské mlieko, sladené mliečne výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - biela ryža, chlieb z bielenej múky, med, akékoľvek sladkosti, alkohol.

Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.

2. Glykemická záťaž (GN)

Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:

GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100

Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízke GN: 0 - 10
  2. Stredná GN: 11 - 20
  3. Vysoký GN: 21 - 30

Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).

S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jan Šmehlík

Lepšieho učiteľa (nazval by som ho Guru v stave) som si snáď nemohol ani priať. Pred kurzom Poradca pre výživu som sa veľa vo svojom voľnom čase zaoberal problematikou v strave, ale až vďaka tomuto kurzu som zistil, aké veľké nedostatky mám. Ďakujem pánovi Jelínkovi, ktorý mi vždy vyšiel v ústrety, keď som potreboval poradiť, pochopil som všetko potrebné a dostal nový pohľad na stravu, ktorý som predtým nevidel. Kurz mi dal neskutočne mnoho rozsiahlych informácií vo všetkých smeroch, ktoré som si potreboval upresniť. Každý deň som sa tešil na nové lekcie, kedy som sa hneď po prebudenie so zlepenými očami prihlasoval do študentskej sekcie a tešil sa na nové informácie, ktoré ma posunú opäť niekam ďalej. V budúcnosti sa budem ďalej vzdelávať a dopĺňať ďalšie skvelé a nabité informácie práve v kurzoch u pána Mgr. Martina Jelínka, je to tu jednoducho zaručené! :) Ďakujem!! :)

Jana Merenusová

Prvýkrát som videla pána Jelínka pred pár rokmi na prednáške, kde ma úplne fascinovalo, aké nie ľahké témy vďaka jeho podaniu dávajú zmysel. Máte pocit, že každá diskusia, seminár alebo nejaký z kurzov ubehne ako voda a vy pritom máte zrazu toľko otázok a chuti sa vzdelávať, že vás to núti v jeho úžasných kurzoch pokračovať ďalej a ďalej. Pán Jelínek a jeho skvele premyslený systém výučby je veľmi obohacujúci. Máte zrazu pocit, že ste sa opäť naučili učiť. Je to stav, ako by vám zrazu niekto vlial novú krv do žíl a energiu na plnenie ďalších snov a cieľov a to v akomkoľvek veku:). Ďakujem a teším sa na ďalší z kurzov.

Hana Vašíčková

Mojím snom je užiť si život v zdraví. To bol tiež jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla absolvovať kurz výživového poradenstva. Keď som objavila kurzy ATAC, bolo rozhodnuté. A rozhodne neľutujem! Najviac oceňujem možnosť online štúdia a systém - myšlienkové mapy, vďaka ktorým bolo učenie hrou , ďalej poskytnuté zázemie a možnosť nadstavbových kurzov.