Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).
Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.
S glykémiou súvisia dva pojmy:
Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:
Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:
Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.
Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:
GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100
Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:
Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.
Mgr. Martin Jelínek
Bc. Ondra Matoušek
Do kurzu som vstupoval po osobnom odporúčaní, v tej dobe s vysokoškolským telovýchovným vzdelaním a niekoľkými rokmi skúšania rôznych nutričných postupov sám na sebe. Mojím najväčším strachom bolo, aby som nestrávil väčšinu času opakovaním už známych informácií a z kurzu si naozaj niečo odniesol. Hneď prvý týždeň ma ale strachu zbavil, kedy som aj v absolútne základných problematikách nachádzal fakty, ktoré ma obohacovali a dokazovali tú výbornú referenciu, ktorú som v pôvodne dostal. Úprimne ma zaujal holistický pohľad p. Jelínka, ktorý svojim študentom dokázal bez rozdielu úrovní odovzdať veľké množstvo zaujímavých informácií, prevedených priamo do praxe prostredníctvom nutričného softvéru ZOFapp, ktorý nemá na tuzemskom trhu v rámci rozmanitosti jeho funkcií žiadnu konkurenciu. Z kurzu si odnášam okrem informácií týkajúcich sa výživy aj cennej rady do začiatku podnikania a aj mierne odlišný spôsob uvažovania nielen nad nutričnou problematikou a môžem ho odporučiť každému bez ohľadu na jeho aktuálnu úroveň. Tento polročný vzdelávací proces v kombinácii s prípravným seminárom na štátnu skúšku vnímam ako výbornú prípravu na klinickú prax a aj na skúšku ako takú. Martina Jelínka si vážim ako človeka, vnímam ho ako odborníka na správnom mieste a som vďačný za čas, ktorý som s ním mal možnosť stráviť.
Martina Sobotíková
Do kurzu som sa neprihlásila z dôvodu, že by som sa chcela stať výživovým poradcom, ale preto, že sa chcem stravovať zdravo a viesť k tomu aj svoje deti. Informácií o výžive, zdravom životnom štýle a pod. je všade okolo veľa. Niekedy až príliš, že sa v nich človek stráca. V kurze som všetky tieto podstatné informácie k výžive našla krásne a prehľadne dávkované v jednotlivých lekciách. Navyše sa kurz venuje aj takým témam, ktorými by mi inak ani nenapadlo sa zaoberať. V tomto smere mi kurz rozšíril obzory. Vďaka novým informáciám som sa tiež vyviedla z niekoľkých omylov v stravovaní. Aj podpora pri štúdiu je veľmi nadštandardná. Akékoľvek doplňujúce otázky som mohla riešiť on-line, prípadne na osobných stretnutiach s lektorom Martinom Jelínkom. Na každom stretnutí som sa dozvedela niečo nové, niekedy prekvapujúce, ale vždy obohacujúce. Ďakujem.
Marcela Melichaříková
Keď som začínala s kurzom, neverila som, že budem schopná radiť ľuďom v oblasti stravovanie. Aj napriek tomu, že sa starám o dve malé deti a som pôvodným povolaním vyučená krajčírka, ma kurz prekvapil svojou jednoduchosťou a komplexnosťou.