Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravin

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).

Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.

S glykémiou súvisia dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:

  1. Množstvo sacharidov v potravine: Čím vyšší obsah, tým vyššia hodnota GI.
  2. Typ sacharidu v potravine: Jednoduchšie formy cukrov (mono- a oligosacharidy) majú vyšší GI ako komplexné formy sacharidov (polysacharidy).
  3. Obsah ďalších živín v potravine: Vláknina, tuky alebo bielkoviny, ktoré sú súčasťou potraviny, znižujú hodnotu GI.

Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízky GI: 0 - 50 - zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, huby, mäso, vajcia, fermentované nesladené mliečne výrobky, tučné potraviny (maslo, margaríny).
  2. Stredný GI: 51 - 70 - zemiaky, ryža natural, cestoviny, celozrnné pečivo, kravské mlieko, sladené mliečne výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - biela ryža, chlieb z bielenej múky, med, akékoľvek sladkosti, alkohol.

Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.

2. Glykemická záťaž (GN)

Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:

GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100

Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízke GN: 0 - 10
  2. Stredná GN: 11 - 20
  3. Vysoký GN: 21 - 30

Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).

S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Kateřina Spurná

Kurzy pod vedením Mgr. Martina Jelínka môžem len odporučiť. S tematikou a rozobratím jednotlivých študijných lekcií som bola nadmieru spokojná. Všetko je pekne a systematicky vysvetlené. Je až neuveriteľné, aký je dôležitý celostný pohľad na klienta a jeho potreby. Sama sa zaoberám psychikou a mám už na sebe odskúšané, že psychika hrá dôležitú súčasť pri redukcii váhy, pretože keď v seba nebudeme veriť my, tak kto iný v nás potom môže uveriť? Sebaláska a sebadôvera je dôležitá. A ja týmto veľmi ďakujem pánovi Mgr, Martinovi Jelínkovi, pretože mi pomohol pochopiť problematiku stravovania. Vybrala som si online kurz poradcu pre výživu, ktorý som mohla študovať popri zamestnaní. Pre kurz som sa rozhodla, pretože cítim, že je moje životné poslanie pomáhať ľuďom na ich ceste ku kvalitnému životu, zamestnanie ma už nenapĺňalo a nevidela som v ňom budúcnosť, preto som sa vydala na cestu, na ktorej cítim, že je tá pravá a správna. Baví mi objavovať a študovať vplyv stravy na náš život. Najväčšiu radosť mám z pokrokov klientov. Štúdium v podobe myšlienkových máp je parádne, učenie šlo takmer samo. :-) Som vďačná, že som absolvovala kurz u skvelého lektora pána Mgr. Martina Jelínka. :-)

Veronika Vachovcová

Chcem vám veľmi pekne poďakovať za možnosť absolvovať kurz „Poradca pre výživu“. Mojím cieľom bolo predovšetkým preniknúť do problematiky stravovania z dôvodu toho, že sa stravujem viac-menej vegánsky, a chcela som mať môj jedálniček pod kontrolou. Ako píšete, alternatívne spôsoby stravovania vyžadujú určitú znalosť. Kurz mi veľmi pomohol, ujasnil mi veľa vecí a naštartoval moju ďalšiu zvedavosť. Hodnotím ho veľmi kladne. Páčilo sa mi previazanie látky s myšlienkovými mapami aj tvorba jedálnych lístkov - bolo to veľmi kreatívne. Navyše ste boli vždy prívetiví, to sa cenní. V ponuke máte aj ďalšie zaujímavé kurzy, takže sa budem tešiť na nejaký ďalší seminár.

Helena Vávrová, DiS.

Kurz Výživového poradcu od ATAC bol jedným z najlepších rozhodnutí v mojom profesnom aj osobnom živote. Poskytol mi hlboké a odborné znalosti založené na vedeckých faktoch a zároveň ma motivoval k ďalšiemu vzdelávaniu. Oceňujem nielen kvalitu výučby a prístup lektora pána Jelínka, ktorý dokázal vždy všetko zrozumiteľne vysvetliť, ale aj možnosť praktického využitia získaných znalostí v aplikácii ZOF. Bolo skvelé vidieť teóriu v praxi a hneď si overiť, ako s ňou pracovať v reálnych situáciách. Tento kurz by som odporučila každému, kto chce skutočne porozumieť výžive a pomáhať ľuďom na ich ceste k zdravšiemu životu. Ďakujem za skvelý základ, na ktorom môžem ďalej stavať!