Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).
Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.
S glykémiou súvisia dva pojmy:
Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:
Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:
Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.
Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:
GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100
Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:
Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.
Mgr. Martin Jelínek
Kateřina Kmínková
Kurz Poradca pre výživu som sa rozhodla študovať, pretože som chcela začať robiť niečo nové, čo ma bude baviť, napĺňať a bude prospešné pre všetkých. Toto všetko som vo svojom bývalom zamestnaní už nenachádzala. Kurz ma veľmi bavil, spracovávanie myšlienkových máp bolo jednoduché a zároveň veľmi edukatívne. Jeho veľkou výhodou je aj systém ON-LINE kurzu, ktorý som mohla robiť z domu, keď som mala čas. Kurz mi pomohol nielen utríbiť si svoje znalosti v oblasti zdravej výživy a naučiť sa mnoho nového, ale aj v niektorých oblastiach úplne zmeniť názor na vec. Tiež som veľmi privítala zrozumiteľné vysvetlenie základov Ajurvédy a Tradičnej čínskej medicíny. Kurz Poradca pre výživu mi pomohol v mojom novom profesnom štarte a teším sa na svojich zákazníkov.
Mgr. Viera Krčmáriková
Ďakujem vám za možnosť dozvedieť sa veľa o výžive a otvoriť si tak dvere do ďalšej oblasti, ktorá ma zaujíma. Okrem svojej práce pracujem aj ako inštruktorka skupinových cvičení. Čoraz častejšie sa stretávam s klientmi, ktorí majú záujem o výživové poradenstvo, preto som sa rozhodla spojiť tieto dve oblasti do jednej a bolo to správne rozhodnutie. Možnosť absolvovať tento kurz online bola pre mňa najlepšou voľbou, ako zvládnuť štúdium popri práci a vedľajších aktivitách. Kurz mi veľmi pomohol pochopiť, ako vlastne funguje naše telo, ale najmä metabolizmus, a ako môžeme nájsť správnu cestu prostredníctvom stravy, aby sme vyriešili mnohé zdravotné problémy a cítili sa dobre. Učebné osnovy boli dostatočne vysvetlené a posilnené aplikáciou teórie vytvorením jedálnych lístkov prostredníctvom konkrétnych problémov, s ktorými sa stretávame v praxi. Veľmi oceňujem snahu o vysvetlenie základov výživy a viacerých výživových smerov, či už z pohľadu filozofie tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy. Hoci som úspešne absolvovala základy a tak trochu som sa k tomu dopracovala, teším sa na ďalšie vzdelávanie v tejto oblasti a verím, že všetky informácie, ktoré pomohli nielen mne, pomôžu aj mojim budúcim klientom.
Martin Jungmann
Keď som sa rozhodoval, ktorý z kurzov si pre začiatky svojej poradenskej činnosti zvolím, veľkú úlohu u mňa hrala forma a rozsah kurzu. Hľadal som kurz, ktorý by som mohol študovať v on-line podobe a ktorý by som mi ponúkol čo najširší rozsah informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu on-line pod vedením pána Mgr. Martina Jelínka tieto požiadavky spĺňal. Spočiatku som mal obavy, či každomesačné video lekcie dokážu nahradiť živé školenia. Táto moja obava sa nenaplnila. Ak som potreboval v priebehu on-line štúdia s niečím poradiť, pán Jelínek mi bol vždy nápomocný a nasmeroval ma patričným smerom, čo si veľmi cením. V kurze sa mi tiež páčilo užívanie myšlienkových máp, ktoré sú výrazným pomocníkom na rýchle a dlhodobé zapamätanie si informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu odporúčam každému, kto chce získať celostný pohľad na oblasť zdravého životného štýlu.