Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).
Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.
S glykémiou súvisia dva pojmy:
Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:
Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:
Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.
Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:
GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100
Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:
Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.
Jan Shejbal
Už dlho sa snažím nájsť kurz, ktorý by sa dal uplatniť v mojej práci. Keďže akékoľvek dochádzanie do práce pre mňa neprichádzalo do úvahy, snažila som sa nájsť niečo, čo by som mohla študovať z domu.Keď som narazila na online kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy, bola to pre mňa jasná voľba. Hoci sa mi kurz zdal spočiatku náročný, časom som si našla systém a začala som sa zaujímať o výživu aj mimo obsahu kurzu. Odvtedy som so štúdiom nemal žiadne problémy. Počas kurzu som musel odísť na mesiac do Londýna, a preto som nemal čas študovať. Veľmi ma potešilo, že moje štúdium bolo bez problémov predĺžené a po návrate som mohol pokračovať tam, kde som skončil. Tento kurz bol veľmi obohacujúci a rozšíril moje obzory, najmä v oblasti alternatívnych spôsobov stravovania. Preto by som vám chcela poďakovať za možnosť absolvovať váš kurz a vrelo ho odporúčam všetkým.
Petr Pleschinger
Myslím si, že po absolvovaní tohto kurzu si človek nemôže pomôcť a zmení názor na to, čo zvyčajne jedáva. Každodenné bombardovanie reklamou výrazne skresľuje pohľad na to, čo je pre človeka dobré. Funguje na princípe, že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Som si istý, že po 6 mesiacoch kurzu každý účastník aspoň trochu zmení svoj jedálniček. Každá lekcia kurzu zároveň prináša ďalšie a ďalšie otázky. Preto sa s úsmevom pozerám na kurzy, ktoré sľubujú zvládnutie tejto problematiky za týždeň alebo dokonca za víkend. Získané poznatky je určite potrebné ďalej rozvíjať. Je úplne jedno, či sa po absolvovaní tohto kurzu bude človek živiť ako poradca alebo nie. Predĺženie života a predchádzanie chorobám, ktoré sú dôsledkom nesprávnej stravy, sa rozhodne oplatí.
Pavla Vičarová
Po narodení syna som sa začala viac zaujímať o zdravý životný štýl,najmä o výživu detí. Dostal som odporúčanie na kurzy ATAC a zaujímal som sa o možnosť online štúdia. Absolvovala som kurz Výživa detí a bol pre mňa tak zaujímavý, že som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky.Páči sa mi holistický pohľad na výživu - z pohľadu západnej medicíny a princípov tradičnej čínskej medicíny a ajurvédy. Na rodičovskej dovolenke som sa rozhodla otvoriť štúdio zdravého životného štýlu v Prostějove. Kurzy Mgr. Kurzy Martina Jelínka určite odporúčam, rada by som sa zúčastnila ďalších.