Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).
Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.
S glykémiou súvisia dva pojmy:
Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:
Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:
Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.
Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:
GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100
Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:
Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.
Mgr. Martin Jelínek
Dušan Špelina
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ma v mnohých ohľadoch pozitívne prekvapil a veľmi obohatil. Musím vyzdvihnúť veľmi komplexné a detailné informácie, ktoré sú v jednotlivých lekciách preberané. Je zrejmé, že pán Mgr. Martin Jelínek má neskutočne hlboký a aktuálny vhľad do tejto problematiky. Aj veľmi zložité témy sú vždy vysvetlené spôsobom, ktorý je pre každého zrozumiteľný. A čo je asi najdôležitejšie, je praktická využiteľnosť informácií. Kurz cielene vedie každého študenta k tomu, ako teóriu aplikovať v každodennej praxi pri zostavovaní jedálnička a pri komunikácii s klientmi alebo svojim najbližším okolím. Som presvedčený, že kurz poskytuje skutočne kvalitné základy pre prax, či už pôsobíte ako výživový poradca alebo sa „len“ seriózne chcete venovať racionálnemu prístupu k svojmu zdravému stravovaniu.
Bc. Shanti Šimková
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu je ďalším z mnohých medzníkov v ceste sebarozvoja jedinca, ktorý sa zaujíma o to, čo všetko dodáva svojmu telu. Som vegetariánka 17 rokov, o zdravú výživu sa zaujímam už dlhodobo a okrem pár študijných okruhov (pre mňa naozaj nezaujímavých – ale kto sa zavďačí všetkým) som sa dozvedela veľa užitočných informácií. Vzhľadom k tomu, že ľudia skôr dajú na rady diplomovaného odborníka ako človeka s "len" 17-timi rokmi skúseností, môžem vďaka tomuto kurzu do ľudí v mojom okolí "rýpať odborne" :). A to ešte s vidinou ďalších tematických kurzov.
Miluše Heryšerová
Keďže som vyštudovaný chemický technológ a zároveň sa profesne venujem notifikácii doplnkov stravy, potom študovanie a posudzovanie jednotlivých zložiek v potravinách či doplnkoch stravy je mi zábavou tak aj denným chlebom. Aj keď viem, prečo sú určité látky do jedla pridávané a aké vlastnosti mu dávajú, tak môj hlavný cieľ bol sa týmto zložkám v jedle vyhýbať. Chcela som však svoju znalosť rozšíriť a pochopiť, ako ľudské telo hospodári s jednotlivými makro aj mikro zložkami a aký to má na naše telo vplyv. Dlho som teda hľadala rozširujúce vzdelanie, ktoré by mi pomohlo pochopiť vzťah medzi tým čo jeme a ľudským zdravím. Zároveň som chcela byť schopná zostaviť vyrovnaný jedálniček pre ľudí s individuálnymi požiadavkami. Som veľmi rada, že som sa rozhodla absolvovať dištančný kurz Poradca pre výživu a suplementáciu, ktorý mi priblížil, ako jedlo vnímať z pohľadu východnej i západnej kultúry, a hlavne mi pomohol pochopiť ako a prečo obohatiť svoj jedálniček o určité potraviny vo vzťahu k ľudským chorobám či potravinovým intoleranciám. Chcela by som veľmi poďakovať pánovi Jelínkovi, že vytvoril kurz, ktorý úplne splnil moje očakávania, celú organizáciu, náplň kurzu, prehľadnosť jednotlivých tém a moderného poňatia celého kurzu. Zároveň oceňujem možnosť vyskúšať si pripraviť jedálničky v praxi pomocou ZOF hry. Určite sa chcem aj naďalej vzdelávať v ďalších témach a pokračovať aj v ďalších kurzoch vedených p. Jelínkom.