Úvod / Čo sa u nás študuje / Glykemická hodnota potravín

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).
Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.
S glykémiou súvisia dva pojmy:
Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:
Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:
Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.
Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:
GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100
Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:
Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).
S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Alice Mertensová
Kurz "Poradca pre výživu a suplementáciu" mne a mojej rodine veľmi zmenil život. Už veľa rokov som hľadala tú správnu cestu k tomu, aby som sa cítila dobre, bola spokojná so svojou postavou a urobila niečo pre svoju imunitu a zdravie svojich blízkych. Tento kurz sa mi zdal byť tým pravým a už počas prvých týždňov štúdia potvrdil to, čo som od neho očakávala. Vďaka kurzu som nielen pochopila základy fungovania ľudského tela, zdravia a vplyvu potravín naň, ale nazrela aj do množstva ďalších oblastí týkajúcich sa výživy. Odštartoval tak vlastne aj moje snaženie pomáhať nielen sebe a svojim blízkym, ale aj širokej verejnosti. Kurz bol pre mňa určite dobrým a uceleným základom pre ďalšie vzdelávanie v problematike výživy a suplementácie. Odporučila by som ho každému, komu nie je jeho zdravie ľahostajné.
Miriam Onyedumbi
Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a doplnenie" zachránil môj život. Roky som sa snažil dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítal, hľadal, dúfal, skúšal som sa sám a keď som začal strácať nádej, našiel som tento kurz. Som za ňu nesmierne vďačný a vždy ju budem odporúčať ďalej. Dozvedel som sa veľa nových informácií a potvrdilo sa mi, čo som už vedel. Vďaka tomuto kurzu som sa na všetko dokázal pozrieť objektívnejšie, a to mi všetko objasnilo. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujeme!
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. Nájde sa v ňom naozaj každý, odborník aj laik. Veľa vecí som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre – tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu.