Ktorý kurz si vybrať?

Celkom určite nie je možné, aby som za kohokoľvek na túto otázku odpovedal ja. Každý máme svoju vlastnú predstavu o tom, čo sa chceme naučiť a za akým cieľom kráčame. Nasledujúce myšlienky si nerobia manipulatívny nárok na ovplyvnenie voľby pevne rozhodnutého záujemcu o štúdium, ale naopak by som nimi rád objasnil filozofiu a štruktúru systému štúdia u nás, čo by mohlo pomôcť niektorým váhajúcim.

Mojím dlhodobým cieľom je poskytovať vzdelávanie v oblasti stravovania. Ľudskú bytosť tvoria 3 časti:

  1. Fyzické telo,
  2. Hromada symbioticky spolupracujúcich mikroorganizmov označovaných súhrnným pojmom „ mikrobiotá“,
  3. Myseľ.

Každá táto časť potrebuje pre svoje fungovanie výživu. Telo a mikroorganizmy požadujú živiny, myseľ informácie a energie emócií. Ak sa chceme vzdelávať v oblasti výživy tak, aby sme sa v reálnom živote stravovali skutočne zmysluplne a viedli seba sami požadovaným smerom, je potrebné rešpektovať požiadavky všetkých častí bytosti.

Modernej vede sa podarilo stravu rozpitvať do poslednej molekuly, takže veľmi dobre poznáme zloženie jednotlivých potravín a vplyv jednotlivých zložiek na správanie metabolizmu. Prísun živín je nutný pre obnovu a budovanie tkanív, riadenie biochemických pochodov a samozrejme tvorbu energie. Na základe týchto faktorov máme možnosť meniť rýchlosť a kvalitu metabolických dejov.

Východné kultúry a filozofie za dlhé tisícročia svojho vývoja prišli na to, že potraviny majú schopnosť ovplyvňovať správanie nilen častí nášho tela, ale aj celku inými zaujímavými spôsobmi. Cielenou voľbou stravy môžeme zasiahnuť do vnímania pocitov tepla a chladu v tele, uvoľňovať či spevňovať, vysušovať alebo zvlhčovať…

Toto celostné poznanie umožní v nemalom rozsahu riadiť správanie tela potrebným spôsobom, zďaleka ale nezahŕňa celý potenciál našich možností. V posledných rokoch sa derie do popredia záujmu laickej i odbornej verejnosti psychosomatika – vedný odbor hľadajúci vzťahy medzi pochodmi prebiehajúcimi v ľudskej mysli a fungovaním fyzického tela. Teda niečo, s čím východné filozofie pracujú ako s neoddeliteľnou súčasťou ľudského bytia. Vieme dnes, že moderná psychológia výživy začína odhaľovať skutočne zaujímavé súvislosti medzi komunikáciou duše a tela, ktoré sa navonok prejavujú odlišným apetítom a vzťahom k jedlu.

Základy všetkých týchto oblastí sú predmetom kurzu Poradca pre výživu, ktorého obsah vrátane študijného systému neustále rozvíjame. Cieľom tohto kurzu je sústrediť na jednom mieste tie najdôležitejšie znalosti o výžive vo vzťahu k zdraviu a naučiť každého študenta všetko prevádzať do praxe.

Pre záujemcov o výživu, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nechcú investovať pol roka svojho života do vzdelávania a súčasne majú potrebu cieliť na špecifické témy, postupne rozširujeme ponuku jednomesačných kurzov:
- Výživa v športe,
- Strava a imunitný systém,
- Low carb diéty,
- Všetko o chudnutí,
- Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi,
- Makrobiotiká v našej kuchyni,
- Výživa detí,
- Sprievodca výživou pri diabete,
- Tajomstvo biologického veku.

Aj napriek tomu, že sa kurzom Poradca pre výživu prelína problematika psychosomatiky, nie je možné sa tu z časových dôvodov púšťať do hlbších aspektov poznania ľudskej mysle. Dlhé roky som váhal, akým spôsobom koncipovať túto tému tak, aby bola čo najlepšie „stráviteľná“ pre širokú masu ľudí. Vznikol jednomesačný kurz Meditácie pre začiatočníkov.

Študijný systém je prepojený s výučbovou aplikáciou ZOF, ktorá slúži ako pomôcka na prevádzanie naučenej teórie do praxe v podobe tvorby jedálničkov pre rôzne modelové situácie.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Kristýna Bendová

Kurz pod vedením pána Jelínka odporúčam všetkým, ktorí tápajú alebo si myslia, že o zdravej výžive "vedia všetko". Štyri roky som sa aktívne zaujímala o zdravý životný štýl, čítala som knihy, blogy, snažila som sa dodržiavať všeobecné rady mediálne známych odborníkov, polovicu jedál som nahradila rôznymi kokteilmi a aj dnes po skončení kurzu sa stále snažím. Chcel som získať komplexnejšie informácie, preto som absolvoval kurz. Keď som sa vrátil k poslednej lekcii, obzrel som sa späť za posledným polrokom a odpovedal som si na otázku ,,Čo mi kurz dal?", zistil som, že nie veľa nového. Už na prvej hodine mi hlavou preletela myšlienka "čo tu robím, to nie je pre mňa, ten chlap toho toľko vie", na poslednej hodine mi veľa nových vecí zapadlo do seba ako puzzle. Kurz ponúka mnoho ciest a je na každom jednotlivcovi, ktorú si vyberie. Každé školenie na mňa urobilo taký dojem, že som väčšinou len mlčala, robila si poznámky a bola prekvapená, koľko toho zahŕňa zdravá strava. Učiteľ je veľmi milý a zhovorčivý pán, moja nervozita mi často vymazala tie správne slová a nemohla som sa vyjadriť tak, ako som si to naplánovala, ale jeho pokojný prístup a večný úsmev na tvári bol úžasný. Keby bolo viac takýchto prednášajúcich, bolo by viac šikovných študentov, ktorí by mali záujem o štúdium ;). Odporúčam poslať prihlášku a užiť si, čo vám kurz prinesie.

Mgr. Janka Blažejová

O zdravé stravovanie som sa začala zaujímať po tom, ako mi diagnostikovali histamínovú intoleranciu. Začiatky boli veľmi ťažké a dokonca kritické. Táto situácia si vyžiadala prehodnotenie nielen môjho stravovania ako takého, ale aj môjho celkového životného štýlu. Dostával som sa do začarovaného kruhu a čo bolo najhoršie, nevidel som riešenie, čo navyše viedlo k úzkosti a depresii. Nastavenie radikálnej a okamžitej zmeny prinieslo úspechy, neúspechy aj zúfalstvo. Tento stav otravoval život nielen mne, ale aj mojej rodine a hlavne bol neznesiteľný. Nakoniec som túto chorobu prijala ako súčasť života. S pomocou mojich najbližších som pochopila, že "plač" nepomôže, že táto cesta nie je správna, že jedinou cestou je racionálne uvažovať a hlavne konať. Keďže v tom čase nebolo na túto tému k dispozícii veľa informácií, začal som zbierať informácie o vplyve stravy na zdravie. Prvou informáciou o tom, čo HIT vlastne je, bola brožúra MUDr. Hrubišku. Zamyslela som sa nad obsahom a postupne som si uvedomila, že nejde len o to, čo jem, aké prísady a potraviny môžem a nemôžem konzumovať, ale aj o to, ako sa tieto prísady pestujú, ako sa spracúvajú, odkiaľ pochádzajú, či obsahujú prídavné látky, rôzne dochucovadlá, konzervanty atď. Postupne ma táto oblasť výživy oslovila natoľko, že som začala vyhľadávať literatúru, odborné články na rôzne témy o potravinách, rôzne smery alternatívnej liečby. Aby som lepšie pochopila a rozšírila svoje vedomosti o zdravej výžive a jej vplyve na ľudské zdravie, rozhodla som sa absolvovať kurz zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Z online ponuky ma najviac zaujal 6-mesačný online kurz Výživový a doplnkový poradca ATAC Institute, s.r.o. pod vedením Mgr. Martin Jelínek, ktorý je absolútne najlepší. Kurz má vysokú úroveň, obsah jednotlivých lekcií je prehľadne spracovaný, opisuje danú problematiku. Mentálne mapy a hra ZOF majú svoj význam. Obsah kurzu poskytuje prepojenie poznatkov o zdravej výžive a holistickom vnímaní a komplexný pohľad na bytosť ako takú, čo som v žiadnom kurze nenašla. Oceňujem prístup pána Martina Jelínka, ktorý je profesionál na slovo vzatý, vždy ochotný poradiť. Oceňujem možnosť ďalšej spolupráce po skončení kurzu, možnosť prispievať do poradného zboru absolventov a možnosť ďalšieho vzdelávania. Vďaka tomuto kurzu môžem odovzdávať vedomosti a skúsenosti, ktoré som získal na základe vlastných znalostí, tým, ktorí ich potrebujú. Úprimná vďaka.

Vladimíra Vavroušková

www.vladivavrouskova.com

Dobrý deň, už nejaký čas sa zaoberám. Dostala som sa k nemu cez osobnostný rozvoj a keď sa ku mne dostali knihy od Luisy Hay, páčil sa mi tento pohľad na chorobu z psychosomatickej stránky. Postupne som sa na choroby začala pozerať inak, a keď mi niekto spomenul, že má nejakú chorobu, hneď som sa zamyslela, čo za tým je.Na úplnom začiatku mojej cesty za zdravím však bola cukrovka, ktorú som mala asi 5 rokov. Postupne som sa jej zbavila a vďaka môjmu prístupu k výžive sa mi vrátila do života. Minulý rok som sa však rozhodol zmeniť svoj jedálniček. Zo dňa na deň som prešiel z "masaritánstva" na surový 4till a do septembra toho roku boli moje hodnoty v poriadku. Vďaka zmene životného štýlu sa mi podarilo odstrániť aj iné ochorenia (napr. candida).Preto som sa rozhodla pomôcť ostatným, ktorí majú toto ochorenie - cukrovku "dva" - pochopiť. Bál som sa však, že by som mohol ublížiť ľuďom, a tak som najprv absolvoval kurz u Mgr. Martin Jelínkakurz Výživa pri cukrovke. Úprimne povedané, zapísal som si jeho liečbu slovo po slove do svojho zápisníka. Potom som pochopila, že ak chcem pomáhať ďalej a bezpečne, musím sa ešte viac vzdelávať.Po dlhom hľadaní na internete som dospela k záveru, že budem pokračovať v štúdiu u M. Jelinek. Som veľmi rada, že som sa tak rozhodla,pretože kurz splnil to, čo som od neho očakávala. Pochopila som, ako funguje telo, keď niečo zjeme, čo je pre diabetikov veľmi dôležité. Pochopila som tiež, že aj keď mne radikálna zmena bez mäsa, živočíšnych produktov, len s ovocím a zeleninou pomohla, u iných to nemusí fungovať. Naučila som sa rešpektovať ostatných v tom, čo jedia.Počas šiestich mesiacov som tiež uznala, že doplnky výživy sú tiež veľmi dôležité. Získal som v nich dôveru, ktorá mi pred nástupom do kurzu chýbala. Som tiež rád, že som sa dozvedel o somatotypoch vo výžive. Takéto informácie som nikde na internete nenašiel. Páčil sa mi aj pohľad na ajurvédu a TČM, hoci teraz nie som rozhodnutá, ktorým smerom sa vydám.Z technického hľadiska sa mi kurz tiež páčil. Na kurze som sa naučil pracovať s myšlienkovými mapami, čo mi pomohlo lepšie si zapamätať učivo. Najviac ma však zaujala možnosť vytvárať agendy prostredníctvom hry ZOF. Veľmi sa mi to páči. Na internete som našiel podobné aplikácie, ale nikto nemá "ZOF". Je jednoduchý, prehľadný a ľahko sa s ním pracuje. K dispozícii je aj online výučbový kurz, v ktorom Martin Jelínek trpezlivo odpovedá na otázky študentov. Teším sa na ďalšie kurzy Martina Jelínka.Ďakujem za možnosť absolvovať kurz online, keďže žijem mimo Českej republiky, a za odovzdanie jeho skúseností. Kurz môžem odporučiť, pretože som s ním bol veľmi spokojný.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu