Úvod / Ako sa u nás študuje / Som prísny lektor?
Nie som :-)
Som iba náročný. Primárne sám na seba, pretože som si vedomý, že vzdelanie, ktoré poskytujem, nemalým spôsobom ovplyvňuje kvalitu životov nielen študujúcich, ale aj ich okolia. Z tejto pozície chcem poskytovať čo najkompletnejšie informácie v stráviteľnej forme pre každého. Jedinou zmysluplnou možnosťou je zaujať celostný pohľad na problematiku výživy. Jedine tak si z kurzov odnesie každý to, čo chce a súčasne potrebuje.
A pretože som v prístupe k životu maximalista, túto (ne)šťastnú vlastnosť mám tendenciu prenášať aj do štúdia. Dochádza napríklad k tomu, že na základe neustálych spätných väzieb od študujúcich mám snahu kurzy priebežne upravovať a tým ich aj vylepšovať. Musím sa pritom držať na uzde, aby celkový rozsah jednotlivých lekcií i úroveň ich odbornosti nepresahovali rámec, ktorý by zlikvidoval študijné snaženie väčšiny záujemcov.
Aby som žil s čistým svedomím, že študentov naozaj niečo naučím, je systém štúdia nastavený nekompromisne, čo sa na prvý pohľad môže tváriť prísne. Mám teraz na mysli nielen kurz Poradca pre výživu, o ktorý je všeobecne najväčší záujem, ale aj kurzy Výživa detí, Výživa v športe, Makrobiotiká v našej kuchyni, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi, Tajomstvo biologického veku, Meditácia pre začiatočníkov, Strava a imunitný systém, Sprievodca výživou pri diabete, Všetko o chudnutí, Low carb diéty. Každý, kto si kurz zaplatí, ním aj prejde. Certifikát o jeho absolvovaní ale dostane iba ten, kto splní všetky podmienky štúdia:
V podstate nie som prísny, pretože takýto lektorský status vyvolá vždy v mysli študujúceho určitú formu odporu či stresu. A to je presný opak pohody a schopnosti v pokoji rozjímať nad vzťahmi a súvislosťami medzi faktami, čo je základ úspechu v každej filozofii.
Nie je to teda prísnosť, ale úroveň mojej náročnosti na prístup k štúdiu a snaha odovzdať čo najviac. Ku každému, kto tak prejde akýmkoľvek mojím kurzom, u ktorého sa skladajú záverečné skúšky, správam hlbokú úctu, pretože viem, že musel splniť moje podmienky štúdia. Tie sú jednoduché, ale nie ľahké. Viem to preto, že kladiem nemalé nároky predovšetkým sám na seba, a niečo podobné očakávam aj od svojho okolia.
Každý máme možnosť a schopnosť svojim dielom prispieť k zlepšeniu tohto sveta. To dosiahneme kladením si vyšších nárokov – sami na seba aj svoje okolie. Prísnosť je iba egoistický stav mysle, pri ktorom vytvárame nepriateľské prostredie. A v takom nie je možné kvalitne a v kľude študovať.
Prísnosť je nezmysel. Prežitok. Pozostatok starých rádoby vzdelávacích metód a súčasne kŕčovitá snaha o nastolenie atmosféry strachu a pochybností o svojich vlastných schopnostiach.
Túžim po odovzdávaní kvalitného vzdelávania v oblasti stravy a zdravia. Hrátky na prísnych učiteľov rád prenechám iným. A navyše sa vnútorne nepovažujem za lektora, kouča ani učiteľa. Sám seba vnímam ako sprievodca. Sprievodca stravou tela i mysle, ktorý rád odovzdáva svoje skúsenosti všetkým, ktorí majú skutočný záujem.
Monika Patrmanová
Kurzy pána Jelínka sa mi veľmi páčia. Musím povedať, že som štúdium Poradca pre výživu začala ako úplný laik. Živila som sa už pár rokov zoštíhľujúcimi "práškovými" koktailmi, pretože som nevedela ani variť, ani som nevedela, čo mám jesť. Za pár mesiacov v kurze som dostala taký prehľad, že si po prvé denne varím všetky jedlá a za druhé som schudla na požadovanú váhu, ktorú si navyše viem udržať. Mám výborný pocit, že moja strava je zdravá a vyvážená. V žiadnom prípade sa nijako neobmedzujem v palete jedál a chutí, naučila som sa však aké veľké porcie sú pre mňa dostačujúce, čo jesť, aby som zostala dlhšie nasýtená, ako zaháňať chuť na sladké, ako odkysliť svoje telo a udržiavať ho v acidobázickej rovnováhe, čo jesť pred a po cvičení a mnoho ďalších "kúziel". Už niekoľko rokov pracujem v Austrálii ako zdravotná sestra a kurzy p. Jelínka ma tak nadchli, že som sa rozhodla otvoriť svoju výživovú poradňu a odovzdávať tieto cenné informácie ďalej mojim klientom. Veľmi pekne ďakujem pán Jelínk a teším sa na absolvovanie ďalších Vašich kurzov.
Kateřina Kapková
Ďakujem osudu, že ma zaviedol až k Vám. Dva roky som márne bojovala s exemom na rukách. Prešla som si "klasickým" začiatkom, u ktorého mnoho ľudí končí: liečbou kortikoidmi. Potom som si o nich niečo prečítala a utiekla od nich k homeopatikom. Môj zdravotný stav sa o niečo zlepšil, ale stále to nebolo ono. Skúsila som teda – na radu jedného známeho – zmeniť spôsob stravovania. Objavila som pani, ktorá ma uviedla do sveta makrobiotiky. Bola som viac-menej samouk, až kým som na internete objavila Váš kurz "Makrobiotika v českej kuchyni". S nadšením som hltala informácie nielen o tom, ako sa makrobioticky stravovať, ale aj o tom, ako funguje tráviaci systém a ako dokáže správne zvolená a nakombinovaná strava prospieť telu i duši. Váš prvý absolvovaný kurz mi vysvetlil všetky zmeny, ktoré som na sebe zmenou stravovania pociťovala: exem z rúk úplne zmizol a navyše som sa zbavila tráviacich ťažkostí, ktorými som trpela od detstva bez toho, aby ma kedy napadlo ich riešiť. Brala som ich ako "normálnu" súčasť môjho života. O to väčší úžas a radosť vo mne vyvolalo ich zmiznutie. Varenie "novým" spôsobom sa mi náhle stalo vášňou. Kedysi som brala zeleninu skôr len ako "farebnú ozdobu taniera" a zrazu som pri jej krájaní a spracovávaní zažívala pocity šťastia (a tie trvajú dodnes.) Z mojej kuchyne začala postupne miznúť zelenina sterilovaná aj mrazená, údeniny urobili v chladničke miesto zelenín namiesto zeleniny , namiesto kupovaného chleba som začala piecť kváskový. Začala som skrátka tráviť v kuchyni viac času, pretože ma to robilo (a robí) šťastnou. A potom som v e-maile objavila Vašu ponuku na "Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu". Vzala som to ako výzvu a nič od toho nečakala. Bolo mi spočiatku jedno, či nadobudnuté znalosti využijem len pre seba a svoju rodinu, alebo aj pre iných. Znova som hltala ďalšie informácie o životospráve av hlave sa mi postupne skladala väčšia a väčšia mozaika. Vďaka praktickej časti kurzu - teda vytváraniu jedálnikov - sa vo mne usadil "program", ktorý ma teraz v kuchyni vedie. Úplne automaticky uvažujem o tom, aké dnes použijem strukoviny a ktorý fermentovaný výrobok, čím zahustím omáčku, aby som nemusela použiť múku, či prisypem semienka do polievky alebo ďalšieho chodu... Je to až úsmevné, ako človek zrazu "prepne" myslenie, keď vezme do ruky varešku :-) Aj keď... nedá sa povedať, že by som takto prepínala len v kuchyni. Odvtedy, čo sa snažím stravovať zdravo – a Váš kurz ma v tom VEĽMI posunul – sa mi zmenilo myslenie a vnímanie všeobecne. Zostrila sa mi intuícia, začala som sa mať viac rada, zbavila sa obáv a úzkostí atď. Dva dni po absolvovaní kurzu "Poradca pre výživu a suplementáciu" si tak v kuchyni varím obed a hovorím si: Kiež by som sa tým mohla živiť. Popoludní idem do mesta, stretnem známu, spomeniem jej, že mám kurz úspešne za sebou a ona sa pýta: "A nechcela by si mi občas niečo uvariť?" Takže varím sebe, priateľovi a druhý týždeň už aj kamarátke. A snívam o tom, že si zriadim jedáleň so zdravou domácou kuchyňou a začnem variť ešte aj ďalším.
Petra Glogarová
Veľké poďakovanie patrí pánovi Mgr. Jelínkovi za odborne vedený kurz, profesionalitu, ochotu a ústretový prístup ku všetkým klientom. Všetkým, ktorí sa zaujímajú o problematiku zdravého životného štýlu, návštevu kurzu a čítanie kníh vrelo odporúčam.