Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
je pravda, že pri konzumácii ovocia a cukru pridaného ako sladidlá, dochádza k ničeniu vitamínov z ovocia? Napr. tým, že by cukor bránil vstrebávaniu vitamínov alebo nejako inak bránil ich využitiu?
Ďakujem za odpoveď.
Pridaný cukor v ovocných produktoch funguje predovšetkým ako konzervant, predlžuje teda trvanlivosť výrobku. Sám o sebe nemá zásadný vplyv na úbytok vitamínov, k tomu dochádza na základe postupnej oxidácie spôsobenej práve predĺženou expiráciou. Súčasne počítajte s tým, že zvýšený príjem cukrov ovplyvňuje acidobázické pochody smerom ku kyselinotvorným prejavom, čo obnáša zvýšenú aktivitu patogénnych mikroorganizmov, ktoré zvyšujú spotrebu vitamínov.
Témy: Ovocie Cukry Sladidlá Vitamíny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.