Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý večer,
snáď nejde o hlúpy dotaz, ale z akého dôvodu sa pri spomaľovaní/zrýchľovaní metabolizmu hrá so znižovaním/zvyšovaním bielkovín, keď práve sacharidy metabolizmus zrýchľujú? Domnievala som sa, že väčšinou vychádzame z bielkovín ako základu na stanovenie zvyšku makier, tzn. bielkovín a tukov, preto ma mätie, že by sa bielkoviny cielene znižovali/zvyšovali, keď by sa skôr ponúkalo pohybovať s podielom sacharidov.
Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
Pri manipulácii s rýchlosťou metabolizmu je potrebné rozlišovať, ktorú časť metabolizmu chcete ovplyvňovať: Zmena v pomeroch energetických substrátov má primárne vplyv na zmenu rýchlosti energetického metabolizmu, teda rýchlosti tvorby energie. Zmena v množstve príjmu bielkovín zasahuje predovšetkým do rovnováhy anabolických a katabolických dejov, ovplyvňuje teda rýchlosť metabolizmu iným spôsobom ako sacharidy a tuky, navyše aj v iných systémoch organizmu.
Témy: Chudnutie Sacharidy Metabolizmus
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.