Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý večer,
snáď nejde o hlúpy dotaz, ale z akého dôvodu sa pri spomaľovaní/zrýchľovaní metabolizmu hrá so znižovaním/zvyšovaním bielkovín, keď práve sacharidy metabolizmus zrýchľujú? Domnievala som sa, že väčšinou vychádzame z bielkovín ako základu na stanovenie zvyšku makier, tzn. bielkovín a tukov, preto ma mätie, že by sa bielkoviny cielene znižovali/zvyšovali, keď by sa skôr ponúkalo pohybovať s podielom sacharidov.
Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.

Pri manipulácii s rýchlosťou metabolizmu je potrebné rozlišovať, ktorú časť metabolizmu chcete ovplyvňovať: Zmena v pomeroch energetických substrátov má primárne vplyv na zmenu rýchlosti energetického metabolizmu, teda rýchlosti tvorby energie. Zmena v množstve príjmu bielkovín zasahuje predovšetkým do rovnováhy anabolických a katabolických dejov, ovplyvňuje teda rýchlosť metabolizmu iným spôsobom ako sacharidy a tuky, navyše aj v iných systémoch organizmu.

Témy:  Chudnutie   Sacharidy   Metabolizmus 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi