Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý večer,
rada by som sa s Vami poradila ohľadom nedostatku vápnika v jedálničku. Viem, že v lekciách často spomínate, že pokiaľ človek dodržiava pravidlo pestrosti, nebude mať s pokrytím dennej dávky vápnika problém a tiež že často ľudia trpia skôr nedostatkom horčíka. Neviem, kde robím chybu, ale vo väčšine úloh ZOF mám ten problém, že vápnik síce ako tak splním, horčík sa ale percentuálne pohybuje na oveľa vyšších percentách a pomer tak nie je optimálny. A to aj napriek tomu, že sa snažím radiť potraviny podľa zastúpenia (snažím sa často strážiť aj pomery). Mimo úlohy mi ide ale samozrejme aj o zasadenie do môjho bežného dňa, pretože mi príde, že môj jedálniček sa nesie v podobnom duchu, musela by som teda pre navýšenie vápnika zvýšiť niektoré potraviny, aj napriek tomu, že sa napr. jedna porcia mliečnych výrobkov považuje za optimálny? (Samozrejme to nie je len o nich, ale zdá sa mi, že rovnako nie je vhodné riešenie jesť cielene každý deň porciu maku). Pýtam sa tiež predovšetkým preto, že posilňujem, preto by som vápnik mala mať ešte na vyššej úrovni, než je priemer.
Samozrejme verím, že to ide aj inak ako suplementáciou, ale minimálne mám pocit, že sa skladba mojich jedálnych lístkov riadi všeobecnými odporúčaniami z lekcií, nejaké väčšie zásahy a výrazné zmeny by som preto vnímala ako násilné. Mohli by ste sa, prosím, podeliť o nejaké aplikovateľné odporúčania, poprípade považujete v tomto prípade suplementáciu vápnika ako optimálny postup?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Horčík sa vám v úlohách pohybuje na vyšších hodnotách preto, že vás nútim pracovať s prirodzenými (nie ultraspracovanými) potravinami a súčasne vám diktujem počet zástupcov z jednotlivých kategórií potravín. Výsledkom potom je presne opačná situácia, než s ktorou budete konfrontovaní v praxi. Súčasne kalkulujte aj s tým, že kľúčovým zdrojom vápnika v strave s veľmi vysokou biologickou využiteľnosťou sú mliečne výrobky. Zdrojom horčíka sú naopak celozrnné produkty, pri ktorých využiteľnosť horčíka výrazne znižujú prítomné antinutričné látky (vláknina, fytáty...), papierovo je tak výhodné mať mierne vyššie zastúpenie tohto prvku.
Pokiaľ máte dojem, že v reálnom živote disponujete nedostatkom vápnika, je najprv na mieste si položiť otázku, či je to fakt alebo naozaj len pocit. Skutočná potreba vápnika nie je taká vysoká, ako prezentujú plošne nastavené pravidlá, zmysel má zacieliť pozornosť predovšetkým na to, koľko tohto prvku sa v skutočnosti dostane v tele do obehu (tzn. nie je až také dôležité, koľko ho prijmete, ale koľko sa vstrebe a následne využije). Do tohto procesu sa zapája rad faktorov - pohybová aktivita, diverzita črevnej mikrobioty, stresové faktory, zdravotný stav (funkčnosť tráviaceho traktu), množstvo antinutričných látok, obsah vit D3, hormonálná regulácia, podiel bielkovín v strave...reste preto aj tieto výzvy a nie len absolútny podiel jedného prvku, dlhodobo sa vám to oplatí.

Témy:  Suplementácia   Vápnik   Horčík 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi