Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
V tejto lekcii na jednom mieste uvádzate, že eikosanoidy vznikajú z o-3 kyselín a zmierňujú zápaly a na inom mieste, že prebytok o-6 podporuje vznik látok so zápalovými účinkami – eikosanoidy. Ako to mám chápať?
Ďakujem za odpoveď.

Eikosanoidy sú látky, ktoré vznikajú z polynenasýtených mastných kyselín, konkrétne eikosapolyenových kyselín (= kyseliny majúce 20 uhlíkov, z gréčtiny eikosi = 20). Tieto sa ďalej delia na dve skupiny:
1. Prostanoidy, kam patria prostaglandíny, prostacyklíny a tromboxány,
2. Leukotrieny.
Každá z týchto skupín plní v tele špecifické funkcie. Na tvorbu fyziologicky významných eikosanoidov sú dôležité predovšetkým omega-3 a omega-6 tuky. Pretože sú tieto skupiny MK súčasťou stravy, je vznik jednotlivých typov eikosanoidov závislý od kvality jedálnička, a to konkrétne od pomeru omega-3 a omega-6 tukov. Zjednodušene sa tak prezentuje skutočnosť, že na základe pomeru O3 a O6 dochádza v tele k produkcii eikosanoidov s prozápalovým účinkom (pri prevahe O6) alebo naopak s protizápalovým účinkom (pri prevahe O3).

Témy:  Omega-3   Zápaly   Omega-6 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi