Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelínek,
ako je to s lepkom u zdravých ľudí (ne-celiakov), mali by aj oni radšej voliť bezlepkové obilniny (potraviny) alebo je lepok z nejakého dôvodu pre pestrý jedálniček dôležitý?
Ďakujem.

Každá zložka v potravinách má svoj význam, platí to aj o lepku. Ľudský tráviaci trakt vrátane imunitného systému sú na príjem určitého množstva lepku za niekoľko tisíc rokov jeho konzumácie pomerne dobre adaptovaní, u zdravého jedinca je tak vcelku zbytočné prechádzať na bezlepkové stravovanie – pokiaľ je množstvo lepku v celodennej strave „primerané“, nič zásadné takouto zmenou stravovania nezískame. Iná situácia je v prípadoch, keď je množstvo lepku príliš vysoké, čo je v praxi pomerne bežné. Neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie na početnosť konzumácie zdrojov lepku či priamo tzv. "odporúčané denné dávky", v rámci snahy o zabezpečenie či udržanie rovnováhy je ale vhodné kombinovať lepkové aj bezlepkové obilniny, výsledkom bude zníženie celkového podielu lepku a súčasne posilnenie pestrosti stravovania.

Témy:  Chudnutie   Lepok   Bezlepkové obilniny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi