Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcem sa opýtať, prečo máte radšej na smaženie (keď už teda výnimočne smažíte :-) olivový olej, keď je často na smaženie uvádzaný ako najlepší olej repkový pre jeho vysokú hodnotu SP, nízkom počte nasyc.MK, veľa omega-9 ....? Nie je teda lepšie skôr repkový, než olivový olej? A ešte by som sa chcela opýtať, aký máte názor na ghí?
Ďakujem :-).
Toto tvrdenie prevláda v našich končinách, a to z dôvodu intenzívnej propagácie zo strany jeho výrobcov. Technicky vzaté to le pravda nie je, pretože pokiaľ vedľa seba do porovnania postavíte olivový a repkový olej, oba v RAFINOVANEJ podobe, tak lepšie vyjde olivový. Obsahuje totiž viac nasýtených a mononenasýtených tukov, ktoré sú teplotne stabilnejšie, než polynenasýtené tuky, na ktoré je bohatšia repka. Ghí je pre tepelnú manipuláciu výhodným tukom - obsahuje prevažujúci podiel nasýtených tukov, má tak veľmi vysoký SP. Len je potreba určitej obozretnosti v celkovom jeho množstve práve kvôli nasýteným mastným kyselinám v rámci sledovania celodenného pomeru medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi (ten by sa mal pohybovať okolo 1:2).
Témy: Chudnutie Olivový olej Repkový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.