Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, prečo máte radšej na smaženie (keď už teda výnimočne smažíte :-) olivový olej, keď je často na smaženie uvádzaný ako najlepší olej repkový pre jeho vysokú hodnotu SP, nízkom počte nasyc.MK, veľa omega-9 ....? Nie je teda lepšie skôr repkový, než olivový olej? A ešte by som sa chcela opýtať, aký máte názor na ghí?
Ďakujem :-).

Toto tvrdenie prevláda v našich končinách, a to z dôvodu intenzívnej propagácie zo strany jeho výrobcov. Technicky vzaté to le pravda nie je, pretože pokiaľ vedľa seba do porovnania postavíte olivový a repkový olej, oba v RAFINOVANEJ podobe, tak lepšie vyjde olivový. Obsahuje totiž viac nasýtených a mononenasýtených tukov, ktoré sú teplotne stabilnejšie, než polynenasýtené tuky, na ktoré je bohatšia repka. Ghí je pre tepelnú manipuláciu výhodným tukom - obsahuje prevažujúci podiel nasýtených tukov, má tak veľmi vysoký SP. Len je potreba určitej obozretnosti v celkovom jeho množstve práve kvôli nasýteným mastným kyselinám v rámci sledovania celodenného pomeru medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi (ten by sa mal pohybovať okolo 1:2).

Témy:  Chudnutie   Olivový olej   Repkový olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi