Kurzy ATAC
Tip: Poznáte svoj nutričný kvocient? Otestujte svoju nutričnú gramotnosť

Kváskový bio žitný chléb

Kváskový bio žitný chléb

Na prípravu potrebujete:

Alergény:

A1 - Lepek

Postup prípravy:

1
Z bio raže pomelieme múku v požadovanej kvalite.
2
Kvások vyrobíme zmiešaním menšieho množstva múky s vodou.
3
Pri izbovej teplote necháme pomaly kvasiť.
4
Akonáhle je kvások hotový, zmiešame ho v správnom pomere s čerstvo mletou múkou s prídavkom vody.
5
Celú zmes necháme pri izbovej teplote 8-12 hodín kvasiť.
6
Ku kysnúcej zmesi pridáme ďalšiu dávku ražnej múky s prídavkom menšieho množstva soli a rasce.
7
Formu ľahko vymažeme olejom.
8
Vzniknuté cesto prelejeme do formy, v ktorej ho necháme ďalej kvasiť (aj niekoľko hodín pri teplote pohybujúcich sa v rozmedzí 18-20 ° C).
9
Chleba pečieme v podmienkach, ktoré máme k dispozícii. Či už sa jedná o "obyčajnú" rúru alebo pekáreň, výsledok sa odvíja od nastavenej teploty a doby pečenia.
10
Spočiatku sa oplatí piecť pri vyšších teplotách, aby sa chlieb „zatiahol“.
11
Potom sa zníži teplota, ktorá je nutná pre kvalitné prepečenie striedky.
12
Vo finále potom niekoľko minút dopekáme na vyšších teplotách.

Aplikácia ZOF

Unikátna výuková aplikácia ZOF vám prináša recepty spolu s komplexným nutričným hodnotením viac ako 70 charakteristík. Aplikácia je súčasťou našich on-line kurzov a predstavuje skvelý spôsob, ako skombinovať teóriu s praxou.

Nutričné vyhodnotenie

Energia

1984
kcal

8299
kJ

Makroživiny

090180270360450 50.13 g370.93 g18.67 g65.67 g B S T Vl
Bielkoviny:50.13 g
Sacharidy:370.93 g
Tuky:18.67 g
Vláknina:65.67 g

Glykémia

index
39
kcal

nálož
144.7
kJ

Soľ, cholesterol

sůl
10
kcal

cholesterol
0
kJ

Hmotnostné pomery živín

Bielkoviny (50.13 g) Sacharidy (370.93 g) Tuky (18.67 g) Vláknina (65.67 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.2 %) Sacharidy (75.3 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (6.3 %)

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.