Kurzy ATAC

Olej slnečnicový

Kategória: Tuky a oleje / Rastlinné

Olej slnečnicový

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

891 kcal

Energia kJ

3728 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

99 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (99 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Slnečnicový olej je získavaný lisovaním semien jednoročnej rastliny rodu slnečnice (Helianthus), ktorá získala meno podľa gréckeho boha slnka Helia. Pôvodne rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. V Európe sa začala pestovať koncom 16. storočia au nás je v súčasnej dobe po repke najdôležitejšou olejnatou plodinou.

Slnečnicový olej a zdravie

Slnečnicový olej obsahuje vysoký podiel polynenasýtených (omega-6) tukov, ktoré v tomto zastúpení majú významný vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Významný je aj podiel vitamínu E, ktorý zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu.

Slnečnicový olej v kuchyni

Slnečnicový olej sa odporúča pre studenú aj teplú kuchyňu:
- na ochutenie šalátov,
- na prípravu dresingov,
- ako súčasť zálievok,
- na ochutenie cestovín,
- pri výrobe nátierok,
- pri príprave majonéz,
- na výrobu omáčok,
- na prípravu múčnikov,
- na ochutenie kaší,
- na pečenie aj vyprážanie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.