Kurzy ATAC

Pšenica

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Pšenica

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

393 kcal

Energia kJ

1642 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

74 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

13 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (74 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (13 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.7 %) Sacharidy (78.8 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (6.6 %)

Žito siate (Secale cereale), je obilnina, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu.

Žito a zdravie

Žito patrí do lepkových obilnín, nie je teda vhodné na bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Žito v kuchyni

V potravinárstve sa raž využíva na výrobu:
- múky,
- pečiva,
- kaší,
- obilné kávy,
- vločiek, cestovín,
- sladové nahrážky alebo ražného piva.
V kuchyni sa raž používa ako príloha .Je vhodné na naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.