Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
393 kcal
Energia kJ
1642 kJ
Bielkoviny
10 g
Sacharidy
74 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
13 g
Žito siate (Secale cereale), je obilnina, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu.
Žito patrí do lepkových obilnín, nie je teda vhodné na bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V potravinárstve sa raž využíva na výrobu:
- múky,
- pečiva,
- kaší,
- obilné kávy,
- vločiek, cestovín,
- sladové nahrážky alebo ražného piva.
V kuchyni sa raž používa ako príloha .Je vhodné na naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok. Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>