Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
308 kcal
Energia kJ
1286 kJ
Bielkoviny
5 g
Sacharidy
35 g
Tuky
10 g
Vláknina
25 g
Rasca (rasca koreňová alebo tiež lúčna) je jedno z najstarších korenín, ktoré poznáme. Egypťania ho používali už pred piatimi tisíckami rokov a bol nájdený v kráľovských pyramídach. Rasca je jedno z najpoužívanejších európskych korenín. Najviac je spájaný s Marokom, kde je varenie na uliciach dlhoročnou tradíciou.
Má pozitívne účinky na zažívanie, pôsobí proti kŕčom zažívacieho traktu, bráni plynatosti a zmierňuje bolesti spojené s menštruáciou. Dokáže tiež podporovať chuť do jedla. Rasca spolu s feniklom, anízom a sušenou žihľavou podávané vo forme čaju podporuje tvorbu materského mlieka. Silice, ktoré dodávajú rasci špecifickú vôňu, pôsobia aj proti črevným parazitom.
Najčastejšie sa s použitím rasce stretneme pri varení zemiakov a pokrmov z nich, či už sa jedná o polievky alebo zemiakové placky. Ďalej sa pridáva do kapusty, hubových pokrmov a pri príprave chleba a slaného pečiva (ako do cesta, tak na posypanie). Používa sa tiež pri príprave pečeného a duseného mäsa, rýb, bylinkových omáčok, polievok, do nátierok a tiež pri výrobe likérov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>