Kurzy ATAC

Rasca

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Rasca

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

308 kcal

Energia kJ

1286 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

35 g

Tuky

10 g

Vláknina

25 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (35 g) Tuky (10 g) Vláknina (25 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.8 %) Sacharidy (47.6 %) Tuky (29.3 %) Vláknina (16.3 %)

Rasca (rasca koreňová alebo tiež lúčna) je jedno z najstarších korenín, ktoré poznáme. Egypťania ho používali už pred piatimi tisíckami rokov a bol nájdený v kráľovských pyramídach. Rasca je jedno z najpoužívanejších európskych korenín. Najviac je spájaný s Marokom, kde je varenie na uliciach dlhoročnou tradíciou.

Rasca a zdravie

Má pozitívne účinky na zažívanie, pôsobí proti kŕčom zažívacieho traktu, bráni plynatosti a zmierňuje bolesti spojené s menštruáciou. Dokáže tiež podporovať chuť do jedla. Rasca spolu s feniklom, anízom a sušenou žihľavou podávané vo forme čaju podporuje tvorbu materského mlieka. Silice, ktoré dodávajú rasci špecifickú vôňu, pôsobia aj proti črevným parazitom.

Rasca v kuchyni

Najčastejšie sa s použitím rasce stretneme pri varení zemiakov a pokrmov z nich, či už sa jedná o polievky alebo zemiakové placky. Ďalej sa pridáva do kapusty, hubových pokrmov a pri príprave chleba a slaného pečiva (ako do cesta, tak na posypanie). Používa sa tiež pri príprave pečeného a duseného mäsa, rýb, bylinkových omáčok, polievok, do nátierok a tiež pri výrobe likérov.

 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.