Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zaujímalo by ma, prečo sa neodporúča jesť vajcia v kombinácii so strukovinou, napríklad šošovkou. Tiež som čítala, že vajcia nie je zdravé piecť, kvôli oxidácii cholesterolu, je to tak?

Odporúčanie vajcia nesmažiť vychádza z faktu, že pri vysokých teplotách dochádza k jeho oxidácii s predpokladaným nežiaducim dopadom na zdravie. Vajcia sú bohatým zdrojom cholesterolu (v priemere obsahujú plnú odporúčanú dennú dávku), ich konzumácia vo vyššom množstve by teoreticky mohla mať negatívny vplyv na metabolizmus krvných tukov. Aj toto je ale relatívne, pretože do celého procesu vstupuje zdravotný stav jedinca vrátane zabezpečovania dostačujúcej antioxidačnej kapacity a prísunu látok, ktoré majú na metabolizmus cholesterolu najväčší vplyv (napr. fosfolipidové komplexy, ktoré sú súčasťou lecitínu a i.). Kombinácia strukovín s vajcami je de facto zbytočná a zaťažujúca súčasne, pretože obe potraviny sú enormne bohatým zdrojom bielkovín, čo z takého pokrmu robí veľmi náročne stráviteľný zážitok. Všimnite si, že sa jedná o špecifikum predovšetkým českej kuchyne, kým národy, u ktorých sú strukoviny neoddeliteľnou súčasťou ich kultúry (India, Mexiko...), túto skupinu potravín spracovávajú úplne odlišným spôsobom.

Témy:  Vajcia   Cholesterol   Šošovka 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi