Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Pekný večer prajem rada by som vás poprosila o vysvetlenie, že kúsaním znižujeme glykemický index , zkvalitnenie spracovania živín chápem, no akosi neviem vysvetlit ten GI. Pripadne nejaký link na preštudovanie fyzio procesov.
Ďakujem

Z jedla obsahujúceho sacharidy, ktoré dôkladne a pomaly hryzieme a žujeme, sa v ústach vďaka mechanickému rozdrveniu a času potrebnému na enzymatické naštiepenie sacharidov uvoľňuje a vstrebáva menšiu časť cukrov, čím dochádza k prvému (miernemu) navyšovaniu hladiny krvného cukru. Potom, čo sa trávenina dostane do tenkého čreva, začnú pôsobiť enzýmy pankreasu as určitým časovým odstupom od procesov prebiehajúcich v ústach prichádza druhá (výraznejšia) vlna nárastu krvnej glykémie. Pretože sa postprandiálna glykémia meria v časovom úseku 90-120 minút po jedle, je pomalý proces konzumácie vysokosacharidovej stravy vo vzťahu k rýchlosti nárastu hladiny krvného cukru výhodnejší (glykémia je nižšia, pretože sa hodnoty "spriemerujú"), než konzumácia jedla v zhone (v takejto situácii dochádza k uvoľňovaniu cukru do krvi až z tenkého čreva, proces je tak viac nárazový).

Témy:  Chudnutie   Glykemický index 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi