Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pekný večer prajem rada by som vás poprosila o vysvetlenie, že kúsaním znižujeme glykemický index , zkvalitnenie spracovania živín chápem, no akosi neviem vysvetlit ten GI. Pripadne nejaký link na preštudovanie fyzio procesov.
Ďakujem
Z jedla obsahujúceho sacharidy, ktoré dôkladne a pomaly hryzieme a žujeme, sa v ústach vďaka mechanickému rozdrveniu a času potrebnému na enzymatické naštiepenie sacharidov uvoľňuje a vstrebáva menšiu časť cukrov, čím dochádza k prvému (miernemu) navyšovaniu hladiny krvného cukru. Potom, čo sa trávenina dostane do tenkého čreva, začnú pôsobiť enzýmy pankreasu as určitým časovým odstupom od procesov prebiehajúcich v ústach prichádza druhá (výraznejšia) vlna nárastu krvnej glykémie. Pretože sa postprandiálna glykémia meria v časovom úseku 90-120 minút po jedle, je pomalý proces konzumácie vysokosacharidovej stravy vo vzťahu k rýchlosti nárastu hladiny krvného cukru výhodnejší (glykémia je nižšia, pretože sa hodnoty "spriemerujú"), než konzumácia jedla v zhone (v takejto situácii dochádza k uvoľňovaniu cukru do krvi až z tenkého čreva, proces je tak viac nárazový).
Témy: Chudnutie Glykemický index
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.